IZAZOVI UVOĐENJA 5G MREŽE U REGIONU

Bezbjedna primjena 5G mreže u regionu jugoistočne Evrope glavna je tema trodnevne radionice, koja je protekle sedmice održana u Zagrebu, u organizaciji Programa za razvoj privrednog prava (CLDP) pri Ministarstvu trgovine SAD i Partnerstva za digitalnu povezanost i sajber bezbjednost (DCCP), na kojoj je učestvovao i tim Regulatorne agencije za komunikacije na čelu sa generalnim direktorom Draškom Milinovićem.

U fokusu radionice bila su pitanja bezbjednosti 5G mreže, primjena principa otvorene pristupne mreže Open RAN i raznolikosti dobavljača opreme, a cilj je promovisanje otvorene, bezbjedne i interoperabilne primjene 5G mreže, u skladu sa uspostavljenim standardima digitalne povezanosti i sajber bezbjednosti. U uvodnim izlaganjima naglašeno je da je kod razumijevanja 5G mreže važno imati u vidu da je njeno uvođenje jedna od osnovnih pretpostavki razvoja digitalne ekonomije.

Trećeg dana radionice, učesnici iz privatnog i javnog sektora, na posebnom panelu diskutovali su o izazovima razvoja 5G mreže u regionu jugoistočne Evrope, u zemljama koje još uvijek nisu u članstvu Evropske unije. Urađen je pregled trenutnog stanja uvođenja i razvoja mreže, razgovaralo se o predstojećim koracima koje svaka država regiona pojedinačno preduzima, i identifikovana specifična tehnološka pitanja u kojima postoji zajednički interes i potreba za regionalnom saradnjom i razmjenom iskustava u ovoj oblasti tehnološkog razvoja telekomunikacija.

Na ovom skupu, koji je podržao Stejt department i uz prisustvo predstavnika američke Savezne komisije za komunikacije (FCC), delegacije profesionalnih agencija, privatnog sektora i globalnih partnera, pružili su stručnu pomoć učesnicima radionice iz zemalja šireg regiona, i identifikovali glavne oblasti tehničke saradnje i pomoći u narednom dugoročnom periodu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top