Ko ima najbrži internet na svijetu i gdje je BiH

Na Islandu se surfuje prosječnom brzinom interneta od 216,56 Mb/s, pa je na osnovu više od 200 miliona testova povezivanja sprovedenih širom svijeta Island krunisan kao evropski, dok je svjetski šampion širokopojasnog pristupa internetu u 2022. godini Makao sa 262,76 Mb/s.
Ovo pokazuje godišnje istraživanje portala cable.co.uk sprovedeno u periodu od 1. jula 2021. do 30. 2022, dok je obrada podataka trajala sve do 6. septembra, kad je omogućen javni uvid u merenja i rezultate.
Iza Islanda su Luksemburg, Lihtenštajn, Andora i Francuska i ove države zaokružuju najboljih ili je možda bolje reći najbržih pet, s prosječnom brzinom preuzimanja između 120 i 220 megabita u sekundi, prenosi Mondo.
Svjetsku listu zaključuju Avganistan i Gvineja Bisao sa brzinom manjom od 1 Mb/s, kao i Jemen i Turkmenistan u kojima je brzina ispod 0,8 Mb/s.
Veličina zemlje svakako utiče i na brzinu interneta. Na primjer, zemlje poput Luksemburga ili Lihtenštajna imaju određenu prednost, jer moraju da pruže isti nivo internet usluge na manjem području u odnosu na veće zemlje kao što su Njemačka ili Italija, što je u njihovom slučaju tehnički kompleksnije i svakako skuplja investicija.
Francuska je imala dobre rezultate tokom 2021. i 2022. čak i ako istraživanje ne uzima u obzir regionalne razlike. Isključujući zemlje s manje od milion stanovnika, francuska mreža fiksnog interneta je treća u svijetu, iza Tajvana i Japana.
Region na začelju Evrope
 
Na donjem kraju liste su Bosna i Hercegovina i Albanija kao zemlje s najsporijom internet brzinom, prosječne brzine preuzimanja mogu pasti i ispod 20 megabita u sekundi.
U BiH su brzine 8,16 Mb/s u prosjeku, što je na nivou 2017. godine kad je globalno mjerenje kable.co.uk kompanije u pitanju.
Hrvatska i Slovenija spadaju među zemlje s prosječnim brzinama download-a od 20 do 49 Mb/s dok Srbija zauzima bolje mjesto s brzinama od 50 do 99 megabita u sekundi.
U Hrvatskoj su brzine 20,74 Mb/s, a u Sloveniji 38,15 Mb/s. Srbija ima prosječne download brzine od 51,84 Mb/s, što je za 250 posto veća brzina nego što je imaju hrvatski građani.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles