skip to Main Content
10 stvari koje ćete primijetiti kada prijeđete s iPhonea na Android
10-stvari-koje-cete-primijetiti-kada-prijedjete-s-iphonea-na-android


Pročitali ste članke, vidjeli ste recenzije i spremni ste zamijeniti svoj iPhone s Android uređajem? Super. Vjerojatno se i sami radujete što ćete moći isprobati Android OS i sve one zanimljive značajke o kojima ste čitali.

Ipak, imajte na umu da Android dolazi s određenim prednostima, ali i manama kada ga uspoređujemo s iPhoneom. Nije Android(OS) bolji u svim segmentima, što ćete vidjeti u nastavku teksta. Točnije, vidjet ćete što možete danas očekivati od Androida, posebice ako ste godinama bili “zatvoreni” u Appleovom eko sustavu.

1) Postoje pristupačnije opcije

iPhone mobiteli obično kreću s cijenom od oko 900-950 eura (u Hrvatskoj), dok su Android mobiteli dostupni su u svim cjenovnim razredima tako da imate veću kontrolu nad time koliko ćete novca potrošiti na novi telefon.

Doduše, postoji iPhone SE serija koja je pristupačnija, ali je lošija u pogledu specifikacija, značajki i dizajna u usporedbi s Android telefonima srednje klase po sličnoj cijeni.

2) Teško se odreći Appleovih usluga

Kada prijeđete na Android, teško ćete se odreći Appleovih aplikacija u kojima ste navikli uživati na iPhoneu, posebice iMessagea i FaceTimea. To je još teže učiniti ako ste se pretplatili na Appleove usluge kao što su Apple TV+, Apple Arcade, Apple Music i Apple Fitness+.

Kao novi korisnik Androida, prilično će vas razočarati činjenica da je Android ekosustav pomalo neuredan i raštrkan, iako sada imate više slobode. To znači da ne postoji samo jedno mjesto na koje možete otići za sve svoje tehnološke potrebe. I to je ono što će pomalo razočarati iPhone korisnike koji možda nisu “tehnički potkovani”. Apple to ima relativno dobro riješeno i do svih usluga možete doći u pola minute.

3) Android ima više aplikacija i mogućnosti

Jedna stvar koju ćete primijetiti odmah nakon prelaska na Android je da ovdje ima puno više aplikacija i mogućnosti nego na iOS-u. To je zato što iPhone (i Apple proizvodi općenito) daju prednost jednostavnosti i upotrebljivosti, dok Android telefoni daju prednost funkcionalnosti i korisnosti.

Na Androidu ćete pronaći značajke za koje niste ni znali da vam trebaju. Zapravo, proizvođači telefona također dodaju prilagođeni “skin” povrh Android OS-a kako bi razlikovali svoje proizvode od drugih marki.

Na primjer, neke od najboljih značajki na Samsung telefonima su “Edge Panels”, “Secure Folder” te “Modes and Routines”. Pixel telefoni imaju “Magic Eraser”, “Photo Unblur” i “Call Screen”. Tako da će se mogućnosti razlikovati i od marke do marke Android telefona.

4) Telefoni s Androidom imaju više reklama i bloatwarea

Dok istražujete sve aplikacije i mogućnosti na svom novom Android telefonu, otkrit ćete da nažalost postoji hrpa bloatware aplikacija i sistemskih oglasa, odnosno reklama. Ovo posebno vrijedi za “teže” Android “skinove” (ili “korisnička sučelja”) poput Samsungovog One UI-ja ili Xiaomijevog MIUI-ja.

Da budemo skroz pošteni, možete obrisati unaprijed instalirane aplikacije (bloatware) sa svog telefona i isključiti oglase/reklame, ali njihovo postojanje predstavlja smetnju s kojom se korisnik ne bi trebao “boriti”. Sva sreća, uz malo guglanja, riješit ćete problem za par minuta i mirni ste u budućnosti.

5) Android telefoni se pune puno brže

Jedno područje u kojem iPhonei nisu napredovali jako dugo je brzina punjenja. Dok proizvođači Androida danas nude ludo brzine punjenja kao što su 65W, 100W ili čak više, iPhone uređaji su još uvijek zaglavljeni na ispod 30W. To znači da iPhoneima treba oko jedan i pol do dva sata da se potpuno napune, ali neki Android telefoni to mogu učiniti za samo 30 minuta.

6) Povezivanje s Windowsima je jednostavno

Prelazak na Android ima još više smisla ako posjedujete računalo na kojem su instalirani Windowsi. Vjerojatno već znate da Apple MacBookovi ne funkcioniraju dobro s Androidom, a to može imati određene posljedice na vaš svakodnevni rad i smanjiti vašu produktivnost. Posebice ako morate prebacivati podatke s telefona na MacBook i obrnuto. To zahtjeva korištenje third-party aplikacija i nije uvijek jednostavno za napraviti.

Srećom, Android telefon i Windows PC možete jednostavno povezati pomoću aplikacije Microsoft Phone Link. Pomoću nje možete pristupiti aplikacijama svog telefona i fotografijama na računalu, dijeliti datoteke između dva uređaja, čitati i odgovarati na poruke, upućivati i primati pozive te primati obavijesti i upravljati istima.

7) Morate napraviti više korisničkih računa

Nezgodna stvar kod Androida je to što morate upravljati s više korisničkih računa. Osim što imate (svoj) Google račun, morat ćete kreirati i novi račun kod proizvođača od kojeg ste kupili telefon. To je neophodno za sigurnosno kopiranje vaših podataka i korištenje njihovih usluga Find My Device (osim ako kupujete Google Pixel telefon).

Ovo je još gore kada kupujete Galaxy telefon jer Samsung povjerava Microsoftu neke od svojih zahtjeva za sigurnosno kopiranje vaših fotografija, videozapisa i datoteka. To znači da ćete tada morati imati Google račun, Samsung račun i Microsoft račun. Nije baš idealno.

8) Potrebno je više vremena da se poprave greške

Još jedna zamjerka kod Androida je to što se softverske greške dulje popravljaju nego na iPhone uređajima. To je zato što je, za razliku od Androida koji je “open source”, iOS vlasnički softver (engl. proprietary software) koji daje Appleu potpunu kontrolu nad softverom koji radi na iPhone uređajima. To omogućuje tvrtki da brzo uoči bugove i objavi zakrpu za iOS.

Također, budući da Android telefoni dolaze s prilagođenim korisničkim sučeljima, još je teže pronaći i ispraviti greške jer morate otkriti je li problem u samom Androidu ili u “maski” koju ste stavili na njega. To je i razlog zašto su ažuriranja softvera općenito sporija na Android telefonima.

9) Imate veću kontrolu nad svojim telefonom

Android vam nudi više kontrole nad vašim uređajem, a to ćete primijetiti na više načina. Na primjer, postoji više opcija za prilagodbu, više alata za multitasking i više načina za upravljanje pohranom podataka.

Kao bivši korisnik iPhonea, također ćete cijeniti bolje upravljanje datotekama na Androidu i mogućnost pokretanja third-party launchera te mogućnost prisilnog zaustavljanja aplikacija i brisanja njihovog cachea.

10) Ima manje dodataka za kupiti

Budući da Apple izdaje samo nekoliko modela iPhonea godišnje i ne mijenja mnogo dizajn sa svakom generacijom, tvrtkama je lakše izraditi dodatke poput torbica, stalaka, bežičnih punjača, nosača za automobil i sl.

Za usporedbu, postoje stotine modela Android telefona lansiranih u jednoj godini, pa je tvrtkama teško pratiti sve njih, a kamoli izraditi dodatke za njih.

 
pcchip.hr

184

Vezani članci

Back To Top
Search