Milijarde i milijarde
Musk otkrio koliko će uložiti u satelitski internet: To je zapravo velika cifra

0

Projekt satelitskog pristupa internetu Starlink brzo raste, objavio je američki poduzetnik, šef proizvođača električnih automobila Tesla Elon Musk, procijenivši ukupne troškove ulaganja na 20 do 30 milijardi dolara. Početna ulaganja u Starlink iznosit će pet do 10 milijardi dolara, izjavio je u utorak izvršni direktor Tesle i osnivač SpaceX-a.

“To je zapravo velika cifra”, rekao je Musk.Starlink, skupina satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koji omogućuju brzu internetsku vezu ljudima u izoliranim područjima, već je počeo testirati usluge i tvrdi da bi ove godine trebao gotovo u cijelosti pokriti naseljeni dio Zemlje.

Obuhvaća više od 1.500 satelita i posluje u desetak zemalja, šireći se iz mjeseca u mjesec, rekao je Musk, predviđajući da u sljedećih 12 mjeseci broj kupaca porasti sa sadašnjih 69 tisuća na pola milijuna.

Skeptici sumnjaju da satelitski internet može razviti održivi model poslovanja jer su ciljana skupina ljudi u izoliranim područjima, kojih je premalo da bi mogli poduprijeti ogromne početne troškove ulaganja.

Musk se ne slaže i smatra da bi Starlink mogao pomoći popuniti rupe u mobilnim i optičkim mrežama pete generacije.

“Postoji potreba za (internetskom) vezom na mjestima koja je trenutno nemaju”, ističe.

Advertisement