skip to Main Content
Nestašica optičkih kablova podigla cijene i vrijeme isporuke

Svjetska nestašica optičkih kabela podigla je cijene i produljila vrijeme isporuke, ugrožavajući ambiciozne planove kompanija da uvedu najsuvremeniju telekomunikacijsku infrastrukturu, navodi Cru Group u istraživanju.

Europa, Indija i Kina među regijama su koje su najviše pogođene krizom, s cijenama koje su porasle do 70 posto u odnosu na rekordno niske cijene u ožujku 2021. Točnije, s 3,70 na 6,30 američkih dolara po kilometru.

Iako je pandemija potaknula neke od najvećih tehnoloških i telekomunikacijskih grupacija da smanje kapitalna ulaganja, došlo je do porasta potražnje za internetskim i podatkovnim uslugama, što je dovelo do manjka dostupnosti ključnog, ali često zanemarenog materijala.

Kompanije kao što su Amazon, Google, Microsoft i Meta proširuju carstva podatkovnih centara kako bi zadovoljili sve veću potražnju, uključujući postavljanje golemih međunarodnih optičkih mreža ispod oceana. U međuvremenu, vlade su postavile ambiciozne ciljeve za uvođenje superbrze širokopojasne mreže i 5G, a oboje zahtijevaju polaganje golemih količina optičkih kabela ispod zemlje.

Ukupna potrošnja kabela porasla je za 8,1 posto u prvoj polovici godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Kina je činila 46 posto ukupnog udjela, a Sjeverna Amerika predstavlja najbrže rastuću regiju, s 15 posto na godišnjoj razini.

U pozadini nedostatka su rastuće cijene nekih kritičnih komponenti koje ulaze u tehnologiju optičkih vlakana, u kojoj se svjetlost prenosi duž fleksibilnih vlakana sa staklenom jezgrom.

Došlo je do nestašice helija, ključne komponente u proizvodnji optičkog stakla, djelomice uzrokovane prekidima rada ruskih i američkih tvornica, što je uzrokovalo porast cijena tog elementa za 135 posto u posljednje dvije godine. U međuvremenu, cijene silicijevog tetraklorida, još jedne ključne komponente u proizvodnji vlakana, porasle su do 50 posto.

Prema Cru Group, cijene su dosegle najvišu razinu od srpnja 2019., iako je Sjeverna Amerika manje pogođena od Europe, Kine i Indije. Također, u SAD-u su porasle za samo dva posto, ali inače su padale svake godine od 2012.

67

Vezani članci

Nove rekordne brzine 5G mreže

Nove rekordne brzine 5G mreže

Ericsson i MediaTek rekli su da su postigli rekord brzine 5G veze za agregaciju nositelja (CA). Agregacija je provedena pomoću...

Back To Top
Search