Skip to content

Nestašica optičkih kablova podigla cijene i vrijeme isporuke

fiber

Svjetska nestašica optičkih kabela podigla je cijene i produljila vrijeme isporuke, ugrožavajući ambiciozne planove kompanija da uvedu najsuvremeniju telekomunikacijsku infrastrukturu, navodi Cru Group u istraživanju.

Europa, Indija i Kina među regijama su koje su najviše pogođene krizom, s cijenama koje su porasle do 70 posto u odnosu na rekordno niske cijene u ožujku 2021. Točnije, s 3,70 na 6,30 američkih dolara po kilometru.

Iako je pandemija potaknula neke od najvećih tehnoloških i telekomunikacijskih grupacija da smanje kapitalna ulaganja, došlo je do porasta potražnje za internetskim i podatkovnim uslugama, što je dovelo do manjka dostupnosti ključnog, ali često zanemarenog materijala.

Kompanije kao što su Amazon, Google, Microsoft i Meta proširuju carstva podatkovnih centara kako bi zadovoljili sve veću potražnju, uključujući postavljanje golemih međunarodnih optičkih mreža ispod oceana. U međuvremenu, vlade su postavile ambiciozne ciljeve za uvođenje superbrze širokopojasne mreže i 5G, a oboje zahtijevaju polaganje golemih količina optičkih kabela ispod zemlje.

Ukupna potrošnja kabela porasla je za 8,1 posto u prvoj polovici godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Kina je činila 46 posto ukupnog udjela, a Sjeverna Amerika predstavlja najbrže rastuću regiju, s 15 posto na godišnjoj razini.

U pozadini nedostatka su rastuće cijene nekih kritičnih komponenti koje ulaze u tehnologiju optičkih vlakana, u kojoj se svjetlost prenosi duž fleksibilnih vlakana sa staklenom jezgrom.

Došlo je do nestašice helija, ključne komponente u proizvodnji optičkog stakla, djelomice uzrokovane prekidima rada ruskih i američkih tvornica, što je uzrokovalo porast cijena tog elementa za 135 posto u posljednje dvije godine. U međuvremenu, cijene silicijevog tetraklorida, još jedne ključne komponente u proizvodnji vlakana, porasle su do 50 posto.

Prema Cru Group, cijene su dosegle najvišu razinu od srpnja 2019., iako je Sjeverna Amerika manje pogođena od Europe, Kine i Indije. Također, u SAD-u su porasle za samo dva posto, ali inače su padale svake godine od 2012.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept