skip to Main Content
Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

Nokia i Proximus u belgijskom Antwerpu predstavili su najbržu mrežu čija se internetska infrastruktura temelji na optici. Riječ je o 20 Gbps i ništa slično još uvijek nije zabilježeno u svijetu.

Dakle, to je dvostruko brže od najbrže 5G veze. I pritom se misli na najbržu u teoriji, u laboratorijskim uvjetima, onoj kakva u praksi nikad još nije izvedena. Na takvim brzinama se film od 20 gigabajta može skinuti za jednu sekundu, doslovno!

Sama mreža izvedena je preko postojeće Proximusove mreže i Nokia je pritom postavila svoju opremu i rezultat je spomenutih 20 Gbps. Odnosno, kreirana je najbrža 25G PON mreža, a povezuje Havenhuis zgradu u luci Antwerp sa središnjim Proximusovim uredom u centru grada.

Inače, Proximus je vodeći poslužitelj brzog fiksnog interneta u Belgiji i ima 45,9 posto udjela na tržištu. Također, ubrzano radi na tranziciji prema optici i svake godine ostvaruje dodatnih deset posto pokrivenosti, sve da ostvari zacrtani cilj od 70 posto kućanstava i poslovnih objekata s tom vrstom interneta do 2028. u Belgiji.

Zanimljivost je da stvara tzv. otvorene mreže koje su dostupne svim operatorima, čime se uklanja potreba za daljnjim nadogradnjama na postojećoj infrastrukturi. Dakle, to bi bio jedan drugačiji pristup i možda posluži kao primjer drugima, koji još uvijek njeguju zatvoreniji pristup.

Iz Nokije su ponosni na ovako nešto jer prije deset godina su plasirali tehnologiju koja je omogućila tranziciju prema HD TV, ali bila je 200 puta sporija no što nudi aktualna. I to sve uz Quillion čipove, koje je prihvatilo više od stotinu operatera od predstavljanja prošle godine. Naravno, tvrde u kompaniji, zbog kvalitete koju su prepoznali.

Što se Proximusa tiče, cilj kompanije nije samo “osvojiti” Belgiju već se početi pozicionirati i na širem globalnom tržištu, a s ovako potentnom tehnologijom to i nije nerealan cilj…

58

Vezani članci

Back To Top
Search