skip to Main Content
Nokia i Telekom Srbija/MTEL verifikuju 600 Gbit/s optičku mrežu dužu od 600 km

Nokia je danas objavila uspješno testiranje brzine prenosa od 600Gbit/s na optičkim transportnim mrežama Telekoma Srbija i MTEL-a, na dužini većoj od 600km, između Banja Luke i Beograda.

Za test je korištena oprema Nokia 1830 PSS (Photonic Service Switch), koju pokreće njegov PSE-Vs čipset, i postavljen je temelj za budući rast, čime bi se zadovoljile potrebe za malim kašnjenjem u saobraćaju viskog kapaciteta, koji omogućuje transport 100GE i 400GE servisa.

Pored konekcija dugog dometa od grada do grada, Telekom Srbija će instalisati familiju uređaja 1830 PSS (PSS-16 i PSS-8x) u dva nova regionalna prstena, da bi obezbijedila sljedeću generaciju mreža visoke skalabilnosti, zasnovanih na multipleksiranju po talasnim dužinama (WDM), za potrebe svojih rezidencijalnih i poslovnih korisnika.

Nicolas Almendr, VP, Europe Nokia Optical Networks, je rekao: “Ponosni smo na naše stalno partnerstvo sa Telekomom Srbija i podržavamo grupu u ostvarivanju njene strategije za održavanje vođstva na tržištu telekomunikacionih servisa i sadržaja u regionu Balkana”.

Izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija, Djordje Marovic, i izvršni direktor za tehniku Mtela, Milan Aleksijevic, su rekli: “Nastavljamo da investiramo u najnoviju WDM tehnologiju da bismo našim korisnicima pružili usluge u rješavanju potrebe za većim porotokom saobraćaja, zahtjeva za manjim kašnjenjem i agilnošću u konfiguraciji saobraćaja”.

U probnom periodu preko postojeće OTN/DWDM mreže MTEL-Telekom Srbija, Nokia je demonstrirala prenos signala kapaciteta 600Gbit/s na dužini većoj od 600km, koji se sastoji od 6 span-ova, preko C-F ROADM čvorišta. Konfiguracijom signala preko 100GHz WDM kanala postojeće OTN/DWDM mreže, Telekom Srbija i MTEL će imati mogućnost da maksimalizuju kapacitet, performanse, kao i operativnu efikasnost, pritom snižavajući TCO za transportnu mrežu.

72

Vezani članci

Back To Top
Search