Skip to content

Nokia i Telekom Srbija/MTEL verifikuju 600 Gbit/s optičku mrežu dužu od 600 km

nokia-mts

Nokia je danas objavila uspješno testiranje brzine prenosa od 600Gbit/s na optičkim transportnim mrežama Telekoma Srbija i MTEL-a, na dužini većoj od 600km, između Banja Luke i Beograda.

Za test je korištena oprema Nokia 1830 PSS (Photonic Service Switch), koju pokreće njegov PSE-Vs čipset, i postavljen je temelj za budući rast, čime bi se zadovoljile potrebe za malim kašnjenjem u saobraćaju viskog kapaciteta, koji omogućuje transport 100GE i 400GE servisa.

Pored konekcija dugog dometa od grada do grada, Telekom Srbija će instalisati familiju uređaja 1830 PSS (PSS-16 i PSS-8x) u dva nova regionalna prstena, da bi obezbijedila sljedeću generaciju mreža visoke skalabilnosti, zasnovanih na multipleksiranju po talasnim dužinama (WDM), za potrebe svojih rezidencijalnih i poslovnih korisnika.

Nicolas Almendr, VP, Europe Nokia Optical Networks, je rekao: “Ponosni smo na naše stalno partnerstvo sa Telekomom Srbija i podržavamo grupu u ostvarivanju njene strategije za održavanje vođstva na tržištu telekomunikacionih servisa i sadržaja u regionu Balkana”.

Izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija, Djordje Marovic, i izvršni direktor za tehniku Mtela, Milan Aleksijevic, su rekli: “Nastavljamo da investiramo u najnoviju WDM tehnologiju da bismo našim korisnicima pružili usluge u rješavanju potrebe za većim porotokom saobraćaja, zahtjeva za manjim kašnjenjem i agilnošću u konfiguraciji saobraćaja”.

U probnom periodu preko postojeće OTN/DWDM mreže MTEL-Telekom Srbija, Nokia je demonstrirala prenos signala kapaciteta 600Gbit/s na dužini većoj od 600km, koji se sastoji od 6 span-ova, preko C-F ROADM čvorišta. Konfiguracijom signala preko 100GHz WDM kanala postojeće OTN/DWDM mreže, Telekom Srbija i MTEL će imati mogućnost da maksimalizuju kapacitet, performanse, kao i operativnu efikasnost, pritom snižavajući TCO za transportnu mrežu.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept