Orange kupuje Telekom u Rumuniji

0

Grčki OTE pristao je prodati svoj 54% udio u Telekom Romania Communications (TKR) kompaniji Orange Romania za 268 miliona eura.

Dogovor, čija vrijednost iznosi 100% TKR na 497 miliona eura, odvija se bez duga, bez gotovine i podliježe uobičajenim prilagodbama prilikom zatvaranja transakcije, poput neto duga, obrtnog kapitala i stavki prije zatvaranja. Takođe se odnosi na fiksno poslovanje Telekoma Rumunjske, s OTE-om koji zadržava vlasništvo nad Telekomom Romania Mobile Communications.Nakon završetka, rumunska država zadržat će svoj manjinski (46%) udio u TKR.

TKR trenutno upravlja nacionalnom fiksnom mrežom koja opslužuje oko 5 miliona korisnika, od čega 1,2 miliona prima TV i 930.000 broadband usluga. Drugi je najveći igrač na rumunjskom tržištu fiksnih telekomunikacija i zabilježio je promet od 622 miliona eura u 2019. Njegova 90.000 km optička mreža povezuje oko 3 miliona domaćinstava, a zaključno sa 30. junom ove godine imala je oko 881.000 fiksnih mobilni konvergentni kupci nakon MVNO ugovora sa Telekom Romania Mobile. Ti će korisnici prijeći na mobilnu mrežu Orange Romania nakon završetka transakcije.
U međuvremenu, Orange je vodeći mobilni operater u Rumuniji i zabilježio je promet od 1,1 milijardu eura u 2019. godini.

Komentarišući transakciju koja podliježe regulatornim odobrenjima i drugim uvjetima, a očekuje se da će biti završena u drugoj polovini 2021. godine, Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, zamjenica izvršnog direktora za Orange u Europi, rekla je: „Ova akvizicija je važan korak u ubrzavanju naše konvergentne strategije u Evropi. Rumunija je ključno tržište za Orange i izvanredna priča o uspjehu. Transakcija potvrđuje našu dugoročnu predanost na rumunskom tržištu. Cilj nam je doprinijeti razvoju telekom sektora neprekidnim ulaganjima u mrežne infrastrukture visokih performansi i inovativne usluge “.

Liudmila Climoc, izvršna direktorica kompanije Orange Romania, dodala je: „Važan je trenutak za rumunsko tržište telekomunikacija, koje će povećati svoju atraktivnost u pogledu konvergiranih telekom usluga i visokokvalitetne infrastrukture, istovremeno povećavajući konkurenciju. Ova transakcija donijet će nove mogućnosti za razvoj konvergiranih usluga, s više pogodnosti i širokim spektrom opcija za kupce, ali i za održivi razvoj digitalne ekonomije. Komplementarnost dviju mreža omogućit će nam da okupimo ne samo kupce i timove, već i najbolju stručnost u kvalitetu usluga i fiksnu i mobilnu mrežnu infrastrukturu pripremljenu za izazove budućnosti “.

Predsjedavajući i izvršni direktor OTE Michael Tsamaz rekao je: „Prodaja Telekoma Rumunjska strateška je odluka u kontekstu redefiniranih prioriteta i planova rasta OTE Grupe, kako bi se podržao razvoj grupe i stvorila vrijednost za sve dionike. OTE je tokom godina posvetio opsežne resurse za podršku učinku Telekoma Rumunija, dok i dalje ostaje na tržištu putem Telekom Romania Mobile. Želim da se zahvalim menadžmentu i zaposlenima u Telekomu Rumunija na dosadašnjim postignućima kompanije i siguran sam da će i dalje pružati sve od sebe ne samo tokom perioda do završetka transakcije, već iu novom vlasništvu.Pripajanje kompanije kompaniji Orange Romania osigurava njen budući rast i stvara uslove za dalje jačanje tržišne konkurentnosti u korist svojih kupaca i za podršku digitalnoj transformaciji rumunske ekonomije i društva “.

Advertisement