Portugal prenosio prvu utakmicu Lige NOS putem 5G

0

Utakmica između Lige NOS prvaka Sporting CP-a i Boaviste 11. maja prenošena je sa Estádio Joséa Alvaladea – jednog od dva stadiona u zemlji opremljena punom 5G komunikacionom tehnologijom.

Emitiranje je bilo dio sveukupne demonstracije NOS 5G, izvedene između NOS-a, dobavljača video rješenja u oblaku TVU Network i A / V dobavljača Ibertelco. Određeni broj mobilnih predajnika TVU One, mobilna aplikacija TVU Anywhere i primopredajnici TVU korišteni su za isporuku 5G video zapisa uživo sa terena prije, za vrijeme i nakon događaja u igri.Prethodnog dana, Benfica TV dodala je sedam 5G fidova svom emitovanju 6. maja od Estádio da Luza za izjednačenje kluba protiv FC Porta. Te su kamere upotpunile tipičnu pokrivenost stadiona sa 18 kamera i bile su postavljene na područjima koja nisu bila dostupna žičanim kamerama s posadom, kao što je blizu mreže golova i na šetnici na vrhu stadiona.

Emitiranje ove utakmice oslanjalo se na jedan 5G mobilni predajnik i tri 5G mobilna telefona sa aplikacijom TVU Anywhere za isporuku visokokvalitetnih video zapisa sa malim kašnjenjem sa terena na četiri dvokanalna TVU primopredajnika u OB kombiju na lokaciji.

Felipe Montesinos Gomes, šef sponzorstva i aktivacije, NOS, rekao je: „Pripremamo se za budućnost. S 5G, naš mrežni kapacitet može obrađivati ​​daleko veću količinu podataka unutar stadiona, što nam omogućava da ponudimo vrhunsko iskustvo navijačima na tribinama i onima koji gledaju od kuće. Oni na tribinama mogu odabrati kut iz kojeg će gledati utakmicu ili aktivirati neku od emitiranih kamera, između ostalih obuzimajućih aktivnosti. Srećni smo što smo u TVU Networks pronašli partnera koji može pružiti nivo pouzdanosti prenosa putem IP-a i tehničku podršku koja nam je potrebna za tako velike inovacije. “

Rafael Castillo, potpredsjednik za Europu, TVU Networks, rekao je: „NOS zaista gura kovertu sa 5G i ne bismo mogli biti sretniji što smo dio takvog progresivnog projekta. Ojačane vezane ćelijske veze, latencija ispod sekunde i povećani kvalitet signala naše tehnologije savršeno se udružuju sa mogućnostima živih sportova preko 5G. Ovo je samo početak dinamičnije pokrivenosti sa omogućenom 5G koju ćemo vidjeti zahvaljujući komunikacionoj infrastrukturi koju je uspostavio NOS. “

Advertisement