Poziv na zabranu dogovora United Group-e i Bulsatcoma

0

Yettel Bugarska iz PPF grupe zatražila je od državne Komisije za zaštitu konkurencije (CPC) da zabrani prodaju ključne imovine Bulsatcoma Slovenia Broadbandu, podružnici United Group u potpunom vlasništvu.

To je učinila u roku od sedam dana za izjašnjavanje o transakciji koja uključuje Bulsatcomovu elektronsku komunikacionu mrežu (mobilni stubovi i fiksna optička mreža).Zahtjev Yettel Bugarske je da se postupak obavještavanja kombinuje sa istragom koju je pokrenuo CPC kako bi se utvrdilo moguće kršenje Zakona o zaštiti konkurencije u vezi sa transakcijom koja je dovela do promjene kontrole nad Bulsatcomom.

Kako navodi Yettel Bugarska, njegova izjava odražava zabrinutost da će niz akvizicija ekonomski i infrastrukturno jakih kompanija od strane glavnog igrača na tržištu telekomunikacija dovesti do stvaranja dominantnog preduzeća sa preko 60% na tržištu TV distribucije i skoro 40% na tržištu pristupa internetu. To bi zauzvrat moglo dovesti i do slabljenja konkurentskog pritiska na tržištu paketnih usluga (mobilni, TV i internet) gdje će jedan igrač ojačati svoju vodeću poziciju.

U izjavi dostavljenoj Broadband TV News-u , PPF grupa je rekla da je aktivan investitor u telekomunikacijski biznis CIE skoro deceniju. Nakon akvizicije Telenorove imovine u centralnoj i istočnoj Evropi, koja je preimenovana u Yettel, pokušala je da replicira svoj češki plan poslovanja fiksne i mobilne telefonije na svim tržištima PPF Telecom grupe.

PPF grupa je dalje rekla: „Ovakvi aranžmani su mogući samo u uslovima napredne konkurencije na tržištu telekomunikacija. Izrazili smo našu zabrinutost kod bugarskog antimonopolskog nadzornog organa CPC u vezi sa održivošću i zaštitom jednakih uslova u sektoru fiksne telefonije nakon konsolidacije segmenta. Bili smo zabrinuti kada se ispostavilo da stvarni sticalac Bulsatcoma nije blagovremeno obavijestio CPC. Najnovija prijava CPC-u od strane Yettel Bugarske u skladu je s našom zabrinutošću i naporima da osiguramo fer i konkurentno poslovno okruženje”.

Kako su ranije objavile Broadband TV News , Bulsatcom, koji je vodeći operater pay-TV u Bugarskoj, kupio je preduzetnik Spas Rusev u septembru 2022.

To je urađeno uz zajam od 127 miliona eura, a United Group je naknadno kupila Bulsatcomove mobilne tornjeve za 3 miliona eura nadoknadivši kredit. Sada je u procesu kupovine Bulsatcomove optičke mreže za 87 miliona eura.

Advertisement