Poziv na zabranu dogovora United Group-e i Bulsatcoma

Yettel Bugarska iz PPF grupe zatražila je od državne Komisije za zaštitu konkurencije (CPC) da zabrani prodaju ključne imovine Bulsatcoma Slovenia Broadbandu, podružnici United Group u potpunom vlasništvu.

To je učinila u roku od sedam dana za izjašnjavanje o transakciji koja uključuje Bulsatcomovu elektronsku komunikacionu mrežu (mobilni stubovi i fiksna optička mreža).

Zahtjev Yettel Bugarske je da se postupak obavještavanja kombinuje sa istragom koju je pokrenuo CPC kako bi se utvrdilo moguće kršenje Zakona o zaštiti konkurencije u vezi sa transakcijom koja je dovela do promjene kontrole nad Bulsatcomom.

Kako navodi Yettel Bugarska, njegova izjava odražava zabrinutost da će niz akvizicija ekonomski i infrastrukturno jakih kompanija od strane glavnog igrača na tržištu telekomunikacija dovesti do stvaranja dominantnog preduzeća sa preko 60% na tržištu TV distribucije i skoro 40% na tržištu pristupa internetu. To bi zauzvrat moglo dovesti i do slabljenja konkurentskog pritiska na tržištu paketnih usluga (mobilni, TV i internet) gdje će jedan igrač ojačati svoju vodeću poziciju.

U izjavi dostavljenoj Broadband TV News-u , PPF grupa je rekla da je aktivan investitor u telekomunikacijski biznis CIE skoro deceniju. Nakon akvizicije Telenorove imovine u centralnoj i istočnoj Evropi, koja je preimenovana u Yettel, pokušala je da replicira svoj češki plan poslovanja fiksne i mobilne telefonije na svim tržištima PPF Telecom grupe.

PPF grupa je dalje rekla: „Ovakvi aranžmani su mogući samo u uslovima napredne konkurencije na tržištu telekomunikacija. Izrazili smo našu zabrinutost kod bugarskog antimonopolskog nadzornog organa CPC u vezi sa održivošću i zaštitom jednakih uslova u sektoru fiksne telefonije nakon konsolidacije segmenta. Bili smo zabrinuti kada se ispostavilo da stvarni sticalac Bulsatcoma nije blagovremeno obavijestio CPC. Najnovija prijava CPC-u od strane Yettel Bugarske u skladu je s našom zabrinutošću i naporima da osiguramo fer i konkurentno poslovno okruženje”.

Kako su ranije objavile Broadband TV News , Bulsatcom, koji je vodeći operater pay-TV u Bugarskoj, kupio je preduzetnik Spas Rusev u septembru 2022.

To je urađeno uz zajam od 127 miliona eura, a United Group je naknadno kupila Bulsatcomove mobilne tornjeve za 3 miliona eura nadoknadivši kredit. Sada je u procesu kupovine Bulsatcomove optičke mreže za 87 miliona eura.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top