Prvi čovjek TXTV-a stavio tačku na špekulacije: Ambiciozni planovi za naredni period, uskoro i mobilna telefonija

Tuzlanski kablovski operater TXTV ovih dana obilježava 20 godina uspješnog poslovanja i pružanja usluga kablovske televizije i interneta.

O planovima i radu kompanije za RTV Slon govorio je direktor Muhamed Tokača.

Razgovor prenosimo u cijelosti:

Najavljujete ambiciozne planove za budućnost i želite postati bitna kompanija na telekomunikacijskom tržištu u BiH. Kako to komentarišete?

TXTV već danas ima značajnu ulogu u telekomunikacijskom sektoru u BiH. Po veličini smo peti najveći telekomunikacijski operater u državi. Odavno smo prešli granice Tuzlanskog kantona, ali o tome ćemo kasnije.

Šta vaši korisnici mogu očekivati u budućnosti?

Već sada nudimo usluge kablovske TV, interneta i telefonije. Jednu ili više naših usluga koristi više od 100.000 pojedinaca poštujući da su usluge na kućnoj adresi dostupne svim članovima domaćinstva. Težište našeg daljeg razvoja kao i posljednje dvije godine bit će razvoj optičke infrastrukture. Široj javnosti možda i nije poznato da je u ovom momentu TXTV na prvom mjestu po broju optičkih priključaka za domaćinstva na području Federacije BH. U tome smo bitno veći i u odnosu na BH Telekom i na Telemach. Trenutno smo sposobni obezbijediti priključak putem optičke infrastrukture za gotovo 50% naših korisnika. Mislim na mogućnost priključenja. Danas oko 20% naših korisnika već prima uslugu putem optičke infrastrukture. Poređenja radi, tehničku mogućnost primanja usluge putem optičke infrastrukture ima manje od 5% Telmachovih korisnika, a u praksi je broj aktivnih optičkih priključaka kod njih manji od 5%. Slična je situacija i kod HT Eroneta i BH Telecoma. Težište naše poslovne politike će biti značajno uvećanje broja optičkih priključaka. U odnosu na sve operatore u Federaciji planiramo zadržati primat u uslugama po optičkoj infrastrukturi.

Šta je tajna vašeg brzog razvoja optičke infrastrukture?

Imamo dobro razrađen sistem izgradnje infrastrukture. Najveći dio naše optičke mreže se nalazi u našoj vlastitoj kablovskoj podzemnoj mreži. Imamo vlastite službe za projektovanje i izgradnju optičkih mreža. Usluge optičkog interneta nudimo korisnicima putem Huawei tehnologije koja je u ovom momentu najnaprednija platforma u svijetu.

Možete li navesti prednosti optike u odnosu na „bakar“ koji tradicionalno koristite kablovski i telekom operateri?

Kablovski operateri putem svojih koaksijalnih (bakar) mreža tradicionalno nude usluge interneta i kablovske TV i tu su korisnici apsolutno zadovoljni postignutim brzinama i kvalitetom slike. Svejedno, ako je bakar magistralni put, optika je autoput – i ne trebamo govoriti da po autoputu ide brže i bezbjednije. Zato je optika budućnost i vrh tehnologije kojoj ni u naučnom smislu, naučnom razvoju ne postoji skora zamjena.
Apsolutno je jasno da naglim razvojem streaming servisa kao što su Netflix i slično korisnicima je potreban sve brži internet. Usluge medijskih sadržaja pa i bilo kojih TV programa u budućnosti će se kupovati i primati putem interneta bez da samim korisnicima operatori uslovljavali uzimanje paketa TV programa od 200 kanala kada svi znamo da korisnici gledaju samo nekoliko omiljenih kanala.

Zašto onda operateri nude pakete TV programa?

Svi operateri u BiH, pa i mi, imamo iste probleme sa moćnim međunarodnim TV kućama koje nas praktično prisiljavaju da program uzimamo i plaćamo za sve korisnike, iako ga ne gledaju svi. Optička infrastruktura je jedino rješenje da izbjegnemo tu situaciju gdje korisnik može naručiti samo internet, a uslugu televizije može naručiti na drugom mjestu bez prisile da uzima programski paket.

Imate li takvih korisnika?

Oko 5% naših korisnika koristi samo usluge  našeg optičkog interneta. Toga će sigurno biti sve više i više, što smatramo ispravnim. Izvorni zadatak operatera je da omogući vezu i pristup svjetskoj mreži, a ne da moramo prodavati – kako to sada činimo – TV kanale.

Da li planirate uvođenje nekih novih usluga?

Svakako. Zvanično vam možemo dati informaciju da radimo na pripremi ponude za mobilnu telefoniju. O tome ćemo korisnike obavijestiti u prvoj polovini iduće godine. Taj projekat izvodimo kao virtuelni mobilni operator.

Očekujete li uspjeh s obzirom na postojeće operatere mobilne telefonije?

Nemamo se namjeru takmičiti sa postojećim operatorima. Planiramo, koristeći njihove resurse, ponuditi nešto novo i dopuniti postojeću ponudu, te pridobiti dio korisnika koji žele drugačiju uslugu od one koja je danas prisutna na tržištu.

Da li je to zadnja novost koju uvodite sljedeće godine?

Nije. Imamo još novosti za tržište. Mnogi nas poznaju kao operatera u Tuzlanskom kantonu, a u suštini ubrzano gradimo mreže u Zenici i Sarajevu. Sa mrežom smo pokrili oko 30% stambenog područja Sarajeva, a nastaviti ćemo dok ne stignemo do bar 50%. U gradskom dijelu Zenice smo vlastitom mrežom pokrili 80% grada. Govorim o optičkim mrežama u Sarajevu i Zenici koje su u cjelini po sistemu FTTH (fiber to the home – optičko vlakno do stana svakog korisnika). Sebično bi bilo da kao jedini operator koji ima odlične optičke mreže u Sarajevu i Zenici prisiljavano korisnike da koriste naše pakete usluga. Zato ćemo otvoriti pristup tim optičkim mrežama i za konkurentske operatore kao što su BH Telecom, HT Eronet i Telemach.

Zar kroz to ne pomažete vaše konkurente?

Svi su oni ozbiljni operatori i sposobni su izgraditi vlastite optičke mreže. Naš cilj je da na jednak način kako se to radi u zapadnim zemljama – da operater koji već ima optičku mrežu stavi je na raspolaganje drugim operatorima za primjerenu nadoknadu. U tom slučaju je prvi na dobitku korisnik, a poslije njega i operator i zakupnik mreže.

Da li je to pravilo regulatora ili vaš novi poslovni model?

U zapadnim zemljama je to obavezujuće pravilo njihovih regulatornih agencija. Mi smo samo prvi krenuli u tom pravcu ne čekajući da nas država na to prisiljava. A u ovom momentu smo jedini koji imamo značajniju optičku infrastrukturu, pa to jedini i možemo napraviti.

Znači li to da već sarađujete sa svim operatorima?

Možemo istaći da sa BH Telecomom koji nam je glavni konkurent i ujedno vodeći nacionalni operater imamo dobru i kvalitetnu saradnju. Oni su prijatno iznenađenje kako se sa konkurentima može sarađivati u korist korisnika. Sa grupacijom M;TEL kao i sa HT Eronet-om sarađujemo već nekoliko godina. Naglašavam – otvoreni smo za saradnju sa svim operaterima.

A Telemach?

Što se nas tiče, otvoreni smo za saradnju u korist korisnika. Za ostalo morate pitati njih.

Prije nekoliko dana na pojedinim portalima se pojavila vijest da se kompanija TXTV prodaje odnosno da će vas preuzeti jedan veći operater. Da li je to tačno?

Haha, da li vam se čini logično, da smo postavili vrlo jasan i ambiciozan plan razvoja za sljedeće tri godine i onda se prodavali?! Iznenađuje me da se među novinarima govori, da prodajemo firmu, a Sabahudin (Sabahudin Bešić, suvlasnik firme op.a.) i ja da o tome nemamo pojma.

Javnosti je poznato da smo prošle godine tražili strateškog partnera kojeg smo bili spremni pustiti u vlasničke odnose da bi sinergijom dobili veći potencijal i mogućnost razvoja. Razgovarali smo u tom pravcu sa većim operatorima u BiH, a i sa nekima iz inostranstva. Međutim, ni sa kim nismo dobili zajedničke vizije strateškog partnerstva i razvoja. Ti razgovori su zbog toga prošlost. Zato smo odlučili nastaviti samostalnim razvojem uz partnerstvo sa BH Telecomom i M;TEL-om koje se već izvodi i koje – što se nas tiče – namjeravamo produbiti.

Šta je prvo čemu se korisnici mogu nadati?

Planiramo dane otvorenih vrata u januaru ’23. Pozvati ćemo korisnike da nas posjete u našim kancelarijama gdje ćemo organizovati te dane otvorenih vrata – u Tuzli, Kalesiji, Živinicama, Srebreniku, Maglaju, Zavidovićima, Zenici, i Novom Sarajevu. Sve ovo o čemu smo pričali moći će vidjeti i isprobati u nabrojanim radnim jedinicama/kancelarijama.

Kakvu poruku želite poslati javnosti BiH?

TXTV je spreman sljedećih godina u saradnji sa postojećim operatorima doprinijeti razvoju telekomunikacijskih mreža i usluga na nivou BiH. Spremni smo djelovati sinergijski sa svim operatorima u cilju što bolje i što ugodnije usluge za korisnike naših mreža. To je naša misija i vizija koju ćemo provoditi narednih godina. Oni koji nam ukažu povjerenje neće biti razočarani.

prvenovine.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top