Slovenija: Telemach planira preuzeti T-2

Telemach Slovenija jučer je s tvrtkom Garnol sklopio ugovor prema kojemu namjerava preuzeti najmanje 98,06 posto udjela u telekomunikacijskom operateru T-2. Nakon due diligencea dvije kompanije planiraju u narednim tjednima potpisati ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela, priopćeno je danas iz Telemacha.
Namjerom kupnje od strane Telemacha Slovenija, T-2 će izbjeći stečaj, za koji je zahtjev podnio Slovenski državni holding (SDH), a Okružni sud u Ljubljani zakazao je ročište za početak postupka za ovaj četvrtak.
Nakon potpisivanja ugovora s Garnolom, čiji je osnivač Jurij Krč, prokurist i vlasnik T-2, o kupnji poslovnih udjela u T-2, Telemach Slovenija će morati dobiti suglasnost nadležnih regulatora.
Kako navode u Telemachu, akvizicija T-2 omogućila bi im daljnji razvoj i širu mrežu te omogućila učinkovitije ulaganje u suvremene tehnologije, vrhunske proizvode i korisničko iskustvo.

“Namjeravano ulaganje donosi značajne koristi kako krajnjim kupcima tako i slovenskom gospodarstvu u cjelini”, napisali su u poruci poslanoj kasno navečer.
Predsjednik Uprave Telemacha Slovenija Tomislav Čizmić rekao je da će se spajanjem kompanija povećati prostor za daljnja ulaganja u mobilnu i fiksnu telekomunikacijsku infrastrukturu, raznolik sadržaj, vrhunske tehnologije, inovativne proizvode i usluge, što će dovesti do veće zadovoljstvo korisnika.

“Uvjereni smo da je konsolidacija nužna za održavanje konkurentnosti na slovenskom tržištu te za promicanje digitalizacije i povezanosti, što u konačnici jača slovensko gospodarstvo”, dodao je.
Krč je pak podsjetio da je T-2 u posljednjih 20 godina oblikovao ovdašnje telekomunikacijsko tržište i postao važan član slovenskog telekomunikacijskog tržišta. „Kako bismo osigurali još intenzivniji razvoj kompanije, donesena je poslovna odluka da novo razvojno razdoblje započnemo s T-2 i Telemachom. S Telemachom Slovenija, koji je dio United Grupe, zajedno s našim korisnicima, zaposlenicima i poslovnim partnerima uživat ćemo i u blagodatima i prednostima poslovanja u okviru međunarodne grupacije“, istaknuo je Krč.
Kako je spomenuto, to će vjerojatno izbjeći T-2 od stečaja koji je pokrenuo SDH. Tvrdi da mu tvrtka duguje najmanje 65 milijuna eura, i to iz kredita banke 2007. u iznosu od 120 milijuna eura tadašnjim vlasnicima T-2, holding kompanijama Zvon 1 i Zvon 2, za izgradnju optičke mreže. Krč pak tvrdi da SDH zlorabi stečajni institut kako bi prikrio svoje pogreške i postigao prodaju T-2 kao cjeline, jer ne može platiti založenom imovinom.
T-2 je prošle godine zabilježio 115,6 milijuna eura prihoda i 5,9 milijuna eura čiste dobiti. Ima 360.000 korisnika, od čega 200.000 mobilnih i 160.000 fiksnih korisnika. Prema podacima Agencije za komunikacijska omrežja i usluge Republike Slovenije, ima 7% tržišnog udjela u mobilnoj telefoniji, 21,9% u širokopojasnom pristupu internetu i 32,7% u IP TV.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top