skip to Main Content
Raste broj korisnika
SpaceX već isporučio 100.000 terminala za satelitski internet

Kompanija SpaceX širi svoju mrežu Starlink te je već isporučila 100.000 terminala za satelitski internet čak i prije nego je ostvarila globalnu pokrivenost.

Prvi čovjek SpaceX-a Elon Musk je na Twitteru saopćio najnovije podatke, a također je naveo 14 regija u kojima je usluga trenutno dostupna.

“Naše aplikacije su u procesu obrade u mnogim državama. Nadamo se da ćemo uskoro služiti Zemlji”, poručio je Musk.

SpaceX je pokrenuo Starlink kao beta uslugu krajem 2020. godine te je ponudio potencijalnim testerima šansu da budu prvi koji će je koristiti za 99 dolara mjesečno. Terminal nije uključen u pretplatu te se prodaje odvojeno za 499 dolara.

Svrha Starlinka je da omogući pristup internetu ljudima na udaljenim lokacijama gdje su opcije ograničene ili uopće ne postoje. Starlink je u julu imao 90.000 korisnika, što znači da je broj povećan za 10.000 za samo nekoliko sedmica.

Starlink mreža se sastoji od malih satelita u evropi koji omogućavaju internet konekciju. SpaceX ih je dosad lansirao gotovo 1.800, a u budućnosti namjerava lansirati do 42.000.

klix.ba

122

Vezani članci

Nove rekordne brzine 5G mreže

Nove rekordne brzine 5G mreže

Ericsson i MediaTek rekli su da su postigli rekord brzine 5G veze za agregaciju nositelja (CA). Agregacija je provedena pomoću...

Back To Top
Search