SRBIJA: Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

Kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija pristala je da kupi kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj za 2,15 mlrd EUR, u sklopu svog plana za jačanje globalnog prisustva.

Emirates Telecom je potpisao obavezujući ugovor za kontrolni udeo u PPF-ovim uslužnim i infrastrukturnim kompanijama u ovim zemljama, navodi se u saopštenju od utorka, osim u Mađarskoj gdje Corvinus Nemzetkozi Befektetesi posjeduje 25% udjela.

Dogovor je postignut pošto je div iz Abu Dabija, vrijedan 60 mlrd USD, rekao da ima “kapacitet i sredstva” za investiranje, rekao je glavni izvršni direktor Hatem Dovidar ranije ove godine za TV Bloomberg, dodajući da je njegov fokus bio na mogućnostima u Evropi, Aziji i Africi.

PPF Telekom, dio poslovnog carstva porodice češkog milijardera Kelnera, čine Yettel Bugarska, Yettel Mađarska, Yettel Srbija, O2 Slovačka i infrastrukturna preduzeća CETIN i O2 Netvorks u tim zemljama.

 

Porodica Kelner, čije neto bogatstvo Bloombergov indeks milijardera procenjuje na 12,1 mlrd USD, traži potencijalne ciljeve akvizicije u Evropi kao deo strategije da preusmeri svoj investicioni fokus nazad na zapadna tržišta nakon godina ekspanzije po Aziji.

Dogovor uključuje do 350 mil EUR u isplatama ukoliko PPF premaši određene ciljeve, a u suprotnom predviđa povrat do 75 miliona ako dio tih ciljeva ne bude ispunjen do finalizovanja dogovora.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top