skip to Main Content
Starlink: Njemačka Agencija za mreže dodjeljuje satelitske Internet frekvencije Elonu Musku

Savezna mrežna agencija dodijelila je američkoj kompaniji SpaceX osnivača Tesle Elona Muska radio frekvencije za satelitski sistem Starlink.

“Stvorili smo zakonske zahtjeve za frekvenciju kako bi širokopojasni internet mogao biti ponuđen putem satelita u Njemačkoj,” rekao je u petak Jochen Homann, šef vlasti. Da je to prvo dodjeljivanje frekvencija za takozvano satelitsko Mega sazviježđe u niskoj orbiti Zemlje sa vrlo velikim brojem satelita u orbiti, potvrdila je Federalna mrežna agencija .

Sa Starlinkom bi trebale biti omogućene satelitski podržane širokopojasne internetske usluge sa vremenima reakcije (kašnjenja) sličnim onima u zemaljskim mrežama. Prema mrežnoj agenciji, u orbiti je trenutno 800 satelita Starlink. Za završnu fazu planirano je više od 4.400 satelita. Pored frekvencija satelitske radio mreže, Starlink je primio i frekvencije za nekoliko zemaljskih stanica u Njemačkoj. Oni su namijenjeni kao pristupnici koji osiguravaju prijelaz i vezu s Internetom.

Dozvola sadrži propise koji osiguravaju nesmetan rad drugih aplikacija u istom i susjednom frekvencijskom opsegu, uključujući usmjereni radio, radio astronomiju i geostacionarne satelitske aplikacije.

Zbog noviteta sistema, raspodjela frekvencija u početku je ograničena na godinu dana kako bi se mogla prilagoditi dugoročnom odobrenju ako je potrebno.

115

Vezani članci

Back To Top
Search