Skip to content

Vodafone i Altice udružuju snage za uvođenje FTTH-a u Njemačkoj

Vodafone-Deutschland-campus-germany

Evropska telekomunikaciona kompanija Vodafone Group i Altice stvaraju zajedničko ulaganje za implementaciju fibre-to-the-home (FTTH) u do 7 miliona domova u Njemačkoj u periodu od 6 godina.

Vodafone trenutno vodi hibridnu kablovsku mrežu u Njemačkoj, nudeći do 1Gbps konekcije za preko 24 miliona domova. Ovo partnerstvo sa Altice komplementarno je Vodafoneovim planovima nadogradnje postojeće kablovske mreže, naglašava telekom u saopštenju. Ovo uključuje približavanje optičkih veza svim povezanim domovima putem ‘podjele čvorova’ i DOCSIS 3.1 ‘visoke podjele’, što omogućava brzine preuzimanja od preko 3Gbps. Ovi planovi nadogradnje, zajedno sa tehnološkim napretkom sledeće generacije, kao što je DOCSIS 4.0, obezbeđuju put do 10Gbps brzina kroz hibridnu kablovsku mrežu tokom vremena.

Zajedničko preduzeće FibreCo, čiji je 50% vlasnik Vodafone Deutschland i 50% Altice, planira izgraditi i upravljati FTTH širokopojasnom mrežom dostupnom za do 7 miliona domova. Oko 80% uvođenja će biti fokusirano na velike stambene zajednice u Vodafoneovoj postojećoj hibridnoj mreži kablovskih vlakana koje su zainteresirane za nadogradnju FTTH. Preostalih 20% implementacije bit će izvan Vodafoneovog trenutnog otiska, fokusirajući se na susjedne domove.

FibreCo će ponuditi veleprodajni pristup svim provajderima telekomunikacijskih usluga, kako bi u potpunosti iskoristio potencijal infrastrukture. Prema riječima partnera, FibreCo će imati koristi od Vodafoneove komercijalne ekspertize i odnosa sa stambenim udruženjima i Alticeovog FTTH uvođenja, veleprodaje i iskustva u radu. FibreCo je ugovorio Geodesia, podružnicu Altice, za većinu izgradnje i održavanja.

U okviru FibreCo-ovog otiska, Vodafone Deutschland se obavezao da će mrežu FibreCo-a plasirati novim korisnicima na ekskluzivnoj osnovi, dok će postojeća mreža Vodafone Deutschland nastaviti da pruža usluge korisnicima koji ne žele da pređu na FTTH.

Očekuje se da će Vodafone u okviru transakcije dobiti gotovinski prihod od Altice u iznosu do 1,2 milijarde eura. Tokom perioda uvođenja, FibreCo namjerava investirati do 7 milijardi eura, od čega se očekuje da će 70% biti finansirano dugom koji neće biti regresan za Vodafone i Altice.

Transakcija podliježe uobičajenim uslovima zatvaranja, uključujući odobrenje regulatora, a očekuje se da će se zatvoriti u prvoj polovini 2023.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept