Obilježena 30. godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

U Mostaru je 30.01.2024.godine obilježena 30. godišnjica stradanja trojice novinara državne televizije RAI: Marca Luchettija, Darija D‘Angela i Alessandra Ota koji su poginuli 28. januara 1994. u Mostaru dok su snimali film o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.

Oni su, kako se navodi, poginuli dok su snimali dječaka Zlatka Omanovića nakon što je nekoliko metara od vrata skloništa pala minobacačka granata ispaljena sa položaja HVO-a. Dječak je preživio, a trojica italijanskih novinara sa pancirima, koji su ga okružili da ga snime, su poginuli štiteći dječaka svojim tijelima. U istočni dio grada Mostara su, došli sa konvojem humanitarne pomoći, a prekid vatre koji je bio dogovoren, nije bio ispoštovan.

Mostarski novinar i zastupnik u Parlamentu FBiH, Sanel Kajan za RAI se prisjetio ubijenih italijanskih novinara u Mostaru prije tri decenije.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top