skip to Main Content
EU zabranjuje više ruskih kanala

Evropska komisija (EK) usvojila je svoj šesti paket sankcija u audiovizuelnom sektoru protiv Rusije.

Pored ranije zabrane RT-a i Sputnjika, na snagu je stupila nova odluka i uredba kojom se zabranjuju Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 i TV Center International, kuće koje su već bile suspendovane u nekoliko zemalja, ali bi još uvijek mogle biti pristupa se putem satelita.

Šesti paket sankcija rješava ovo pitanje pokrivajući sve načine prijenosa ili distribucije (kablovska, satelitska, IPTV, internet provajderi, platforme i aplikacije za razmjenu videa) i zabranom reklamiranja bilo kojih proizvoda ili usluga koje proizvode ili emituju sankcionirane kuće. Takođe je zabranjen pokušaj zaobilaženja sankcija.

EK primjećuje da su uvedene posebne zaštitne mjere za zaštitu slobode izražavanja i novinarskih aktivnosti:

Nezavisni mediji i dalje mogu izvještavati o sankcionisanim medijima i koristiti izvode u svrhu ilustracije
. Sankcionirane kuće i njihovo osoblje mogu nastaviti obavljati druge aktivnosti u Evropskoj uniji (istraživanja i intervjue, na primjer)

EK također kaže da je osim nabrojanih sankcija usvojila i odluku kojom ovlašćuje Ukrajinsku nacionalnu komisiju za državnu regulaciju elektronskih komunikacija, radiofrekventnog spektra i pružanje poštanskih usluga (NCEC) da učestvuje u Tijelu europskih Regulatori za elektronske komunikacije (BEREC), u nastojanju da osiguraju pristupačne prekogranične komunikacije i povezanost, koji su ključni za omogućavanje izbjeglicama da ostanu u kontaktu sa ljudima u zemlji i inostranstvu.

61

Vezani članci

Back To Top
Search