Skip to content

Na SFF-u premijerno prikazan film “Velika Raza”, nastao u produkciji BHRT-a

velikaraza

Dokumentarni film “Velika Raza” (“Raza The Great”) o legendarnoj bosanskohercegovačkoj košarkašici Raziji Mujanović u produkciji BHRT-a premijerno je prikazan na 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF) u kategoriji BH film, javlja Anadolu.

BHRT je objavio da su scenaristi i reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić za cilj sebi postavili ostavljanje svjedočanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama.

Premijera filma okupila je mnoga poznata lica iz svijeta sporta poput selektora bh. fudbalera Mehe Kodre, fudbalskog bh. trenera Amara Osima, uspješne košarkašice i magistrice sporta Slavice Pecikoze te mnoge druge poštovaoce sporta i lika i dijela Razije Mujanović.

“Bilo je izazovno i zahtjevno jer, zapravo, ime Raze Mujanović obavezuje. U filmu smo odabrali nekoliko tema, cjelina i najvažnijih košarkaških i profesionalnih koraka, koje smo posebno obradili, nastojeći publici približiti njezinu istinsku strast i emotivnu vezu s košarkom, te hrabrost i odlučnost da uspije čak i u trenucima kad su na Razinoj strani bili samo visina i njezin karakter. Također smo govorili o jednom vremenu u kojem se razvila i dostigla vrhunac ženska košarka na ovim prostorima. Indikativno je da taj rast koincidira s profesionalnim rastom naše junakinje”, navode Hodžić i Šehić.

Njezine četiri titule prvakinje Evrope s klubovima (Jedinstvo Aida iz Tuzle, Dorna Godella iz Valencije i Pool Comense iz Coma), srebrna odličja s Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava s reprezentacijom bivše Jugoslavije, zlato s Mediteranskih igara sa selekcijom Bosne i Hercegovine, te čak 13 titula nacionalnih prvenstava, avanturistički i hrabri poduhvati, rijetki u to vrijeme, u Sao Paulu i Detroitu (WNBA), raskošni su rezultati koji su joj donijeli priznanja poput članstva u FIBA Kući slavnih. Tri puta je bila proglašena za najbolju igračicu Evrope u izboru prestižnog lista “Gazzetta dello Sport“.

Kao tim manadžerica ženskih košarkaških selekcija BiH, bilježi peto mjesto na Evropskom prvenstvu 2022. godine i plasman na Svjetsko prvenstvo, što je prava rijetkost među skromnim dometima bh. sporta posljednjih godina.

Razija Mujanović u filmu priča svoj život, profesionalnu karijeru, i osjećanja kojima prolazi kroz većinu tema vlastitom percepcijom. O igri, profesionalnim dometima i karakteru, osim nje, u filmu govore košarkašice i košarkaši iz Razine generacije, i današnje generacije kojima je ona inspiracija, te osobe iz Razinog okruženja ili njeni savremenici…

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept