Skip to content

Objavljen program 6. AJB DOC Film Festivala: 24 dokumentarna filma koja promovišu ljudska prava

ajbdoc

Šesto izdanje Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će biti održano od 8. do 12. septembra u Sarajevu, donosi 24 dokumentarca koja promovišu ljudska prava.

 

Program je dostupan na oficijelnoj web-stranici Festivala, ajbdoc.ba, a bit će prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Cineplexxu Sarajevo i Kamernom teatru 55.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 iz 19 zemalja, koja će biti prikazana u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SmartDoc, te dvije specijalne projekcije, od čega je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

Sve češće kršenje i uskraćivanje temeljnih sloboda i prava pojedinaca i grupa širom svijeta, koja bi trebala biti zagarantovana svakom ljudskom biću, ali nisu, nametnuli su temu vodilju Šestog AJB DOC Film Festivala – Right(s)/Prava – tako će i filmovi koji se prikazuju biti vođeni ovom temom.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, ističe da se AJB DOC već pozicionirao kao važan festival dokumentarnog filma u Evropi.

“Pronašli smo svoj termin i nišu u svijetu dokumentarnog filma a to su dokumentarci namijenjeni televizijskom emitovanju. Odlično sarađujemo s regionalnim i evropskim festivalima koji baštine dužu tradiciju, ali uz pomoć naše matične TV Mreže uspjeli smo postati važan akter u ovoj industriji i gradimo svoju poziciju sigurno”, navodi Edhem Fočo.

“Kad je riječ o ovogodišnjem programu, imamo filmove koji su inspirirajući i dolaze iz svih dijelova svijeta, snažne priče koje gledaoce neće ostaviti ravnodušnim, ali će publici možda, ipak, najinteresantniji biti filmovi s temama iz naše regije. Nadam se da će kina biti puna ne samo na tim, već i na drugim projekcijama, jer zaista je teško reći koji je bolji”, dodao je Fočo.

 

Govoreći o programu Festivala, selektorica Lejla Dedić kaže:

“Pri odabiru filmova vodili smo se standardima Al Jazeere, fokusirajući se na kvalitetu produkcije, jačinu teme i unikatan pristup autora u pričanju priče koja će postati bliska publici. Nama selektorima, kao i samom Festivalu, autori i publika su najbitniji”.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri: reditelj Vitalij Manski, rediteljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, reditelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i u partnerstvu sa Samsungom i UNFPA-om, bit će održan trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” namijenjen mladim autorima iz regije, a pod vodstvom Farisa Bajrića.

 

Kao jedan od veoma važnih dijelova Festivala, već drugu godinu zaredom, u saradnji s Alž Jazeera Documentary kanalom bit će održani AJD Industry Days AJB DOC, susreti za profesionalce iz dokumentarne industrije koji omogućavaju umrežavanje autorima dokumentarnih filmova s donosiocima odluka s Balkana i šire, te olakšavaju finansiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike kao i podršku u emitovanju, distribuciji i prodaji njihovih djela medijskim kućama i emiterima širom svijeta.

Osim projekcija, dokumentarnih filmova Šesti AJB DOC donosi i bogat popratni program, izložbu fotografija i panel-diskusiju.

Uz otvaranje Festivala u Bosanskom kulturnom centru (BKC) bit će otvorena izložba crno- bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda, koja je također vođena temom Festivala.

Izložba je otvorena za sve posjetioce do zatvaranja Festivala, uz besplatan ulaz. Autor je posvećuje Sarajevu, u kojem su nastale njegove prve crno-bijele fotografije, i Al Jazeeri Balkans “njegovoj drugoj kući”.

U saradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina bit će održan panel “Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva”. Učesnici su Suli Kurban, novinarka i filmska radnica, Esther Mujawayo, sociologinja, aktivistica i osnivačica udruženja udovica Ruande, i Nihad Kreševljaković, voditelj programa Modula memorije (MESS).

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept