SFF: Objavljene nominacije za Srce Sarajeva, evo šta je odlučeno o seriji Karajlića

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 29. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri sastavljen od više od 450 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine nominovao 19 serija u 14 kategorija.

Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2022. do 30. aprila 2023. godine.

Odluka o nominovanim serijama donesena je na osnovu rezultata elektronskog glasanja filmskih i TV profesionalaca članova strukovnog žirija. Isti strukovni žiri će novim elektronskim glasanjem donijeti odluku i o dobitnicima nagrada Srce Sarajeva za TV serije, a najbolji će biti proglašeni na ceremoniji koja će biti održana za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala.

“Bila je ovo još jedna godina nove ere kvalitetnih dramskih serija i komedija iz regije. Ovogodišnje nominacije pokazuju da je produkcija TV serija brzo dosegla zrelost: zadržala se brojnost i kvalitet proizvedenih serija, više zemalja sada redovno proizvodi serije, a činjenica da njihovu kvalitetu već treću godinu za redom sa velikim zanimanjem ocjenjuje nekoliko stotina filmskih profesionalaca iz regiona, vjerujemo predstavlja još jedan poticaj za daljnji razvoj ove industrije. Nakon petogodišnjeg perioda iza nas u kojem je konstantno rastao broj proizvedenih serija, u predstojećem periodu bit će zanimljivo pratiti trend u kojem će najveći igrači na tržištu morati naći način kako da sarađuju još bolje i pored domaćih ostvare još bolji plasman na međunarodna tržišta, jer vjerujemo da će fokus biti na smanjenju ukupnog broja produkcija, ali povećanju produkcijske vrijednosti i umjetničke kvalitete, vjerovatno kroz regionalnu koprodukciju”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije bit će dodijeljene u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije.

U kategoriji dramskih serija dodjeljuje se 8 nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

U kategoriji komedija dodjeljuje se 6 nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023.

Posebnu pažnju privukla je i prijava serije “Složna braća – Next Đeneration”, čiji je scenarista i režiser Nele Karajlić, nekadašnji frontmen Zabranjenog pušenja, a koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti po sporu sa aktuelnim frontmenom grupe Davorom Sučićem, a koji je, između ostalog, problematizirao i Karajlićeve stavove o ratu devedesetih.

Žiri je odlučio da je Karajlićeva serija nominovana u kategoriji ‘zvijezda u usponu – komedija’, a što se odnosi na glumca Amara Ćorovića.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top