Na turskom TRT1 večeras počinje emitovanje serije Dejton

TRT-ova međunarodna digitalna platforma “tabi” je snimila novu seriju pod nazivom “Dejton” koja tematizira rat u Bosni i Hercegovini. Prva epizoda bit će emitovana večeras u prvom programu TRT.

Serija se fokusira na rat i agresiju na Bosnu i Hercegovinu između 1992. i 1995. kao i ličnu borbu koju je vodio prvi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegovića. Srija također prikazuje proces zbližavanja suprotstavljenih strana i pregovore u Daytonu.

Istovremeno, priča prati obitelj Kahramanović, koja zajedno s susjedima srpske nacionalnosti dolazi na rođendansku proslavu svoje kćerke Amire. Međutim, na kraju dana, odvode se u logore gdje će se suočiti s surovim stvarnostima rata i svim oblicima progona i nasilja koje su pretrpjeli od strane srpske vojske.

Umit Cihan Canplolat i Rabia Bozkurt potpisuju scenario, dok su producenti M. Hakan Sancaktutan i Seref Diler.

Prvu sezona serije imat će ukupno šest epizoda, a serija je snimljena pod palicom mlade turske rediteljice Basak Soysal, a u seriji igraju: Levent Oktem, Okday Korunan, Sehsuvar Aktas, Sukru Turen, Bulent Alkis, Ahmet Mark Somers, Basak Dasman, Mehmet Bilge Aslan te Yildiz Kultur.

Prve epizode biće emitovane na kanalu TRT 1 svakog ponedjeljka tokom ljeta, dok se ostale epizode serije mogu pratiti putem servisa “tabi.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top