RAK BiH PODSJEĆA NA OBAVEZE U VEZI SA PREDSTOJEĆIM OPŠTIM IZBORIMA

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Opštih izbora u BiH, zakazanih za 2. oktobar 2022. godine.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

Službeni početak izborne kampanje za Opšte izbore u BiH je 2. septembra 2022. godine, od kada počinje period od 30 dana kampanje tokom kojeg je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja.

Pored toga, pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije 7 dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra 2022. godine u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 sati do zatvaranja biračkih mjesta.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na web stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem web stranice Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba .

Agencija ovim putem poziva sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama. U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top