Ramazanski program BIR televizije: Programski sadržaji uz koje će ramazanski dani biti ljepši

BIR televizija potpuno spremno dočekuje ramazan, sa željom da svojim gledateljima ponudi programske sadržaje uz koje će im ramazanski dani biti potpuniji, ljepši i bogatiji.

Kako su naveli iz BIR televizije, intenzivne pripreme, snimanja i realizacija brojnih ramazanskih sadržaja traju mjesecima, sa samo jednom istinskom željom: biti drag gost u domovima građana širom Bosne i Hercegovine, a našim ljudima u dijaspori i njihova čvrsta veza s domovinom i tokom ramazana.

Centralni sadržaj, u bogatoj ponudi ramazanskog programa BIR televizije, svake večeri bit će emisija Poruka vjere, poruka dobra, koja će doživjeti svoju već treću sezonu.

– Ove godine imamo sjajne goste, a u svakoj emisiji bit će obrađivane različite teme s više aspekata. Od svevremenskih o ibadetima, Božijoj milosti, razumijevanju šerijata i svekolikim blagodatima, uz pojašnjavanje, propitivanje pa i kritiku na vlastiti račun, pa do različitih aktuelnih društvenih tema, poput korupcije, socijalne politike, kadroviranja, obrazovnog sistema, (ne)pravde, a sve to kroz prizmu islama. Voditelji ovog dijela programa bit će Dženan Handžić, Belma Bjelak-Bešlić i Amina Svraka – naveli su o centralnom sadržaju.

Još jedan od ramazanskih sadržaja bit će i emisija Moj ramazan.

– Nijedan ramazan nije isti, iako je ibadet svake godine identičan. Svaki ramazan nosi sa sobom nešto posebno. Za svakog od nas ramazan je jedinstven doživljaj koji se riječima ne može do kraja opisati i dočarati, baš kao što je jedinstven način na koji se neko “nosi” sa glađu, žeđu, kako razmišlja, kako ibadeti, kako pristupa iftaru… Upravo je emisija Moj ramazan, kao dio ukupne ponude ramazanskog programa BIR televizije, prilika da upoznamo brojne, drage i zanimljive goste iz svih krajeva naše domovine i njihov doživljaj najdražeg gosta. Domaćin u studiju bit će Aida Čičak – naveli su iz BIR televizije.

Ovog ramazana BIR televizija će ponuditi i poseban serijal, koji će gledatelje provesti kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu.

– BIR TV je za ramazanske dane “zakuhala” posebno ukusne “kulinarske” priče. Od Une do Drine, uzduž i poprijeko “pregazili” smo cijelu Bosnu i Hercegovinu, vjerno bilježeći običaje i tradiciju našeg naroda tokom ramazana. Od Bužima, Bosanske Krupe, Livna i Glamoča, Srebrenice i Zvornika, preko Kaknja, Vareša, Mostara, Blagaja, Gradačca, Tuzle do Sarajeva…, otkrivamo zajedno okus naše zemlje. Kroz serijal nas svakog dana u prediftarsko vrijeme vode Merima Uzunalić i Haris Ahbabović – naglasili su iz BIR televizije.

Svake večeri, neposredno nakon iftara, emitovat će se emisija Hej ašici.

– Od samih početaka islama, muslimani su gajili ljubav prema ilahijama, a tradicija učenja pobožnih pjesama očuvana je do danas. U izvođenju ilahija, u kojima se spominje ime Uzvišenog Allaha na ovim našim prostorima intenzivno uživamo posljednjih 30 godina. Donijeti duhovnost kroz muzičku i općenito umjetničku formu, a ilahije i njihovo izvođenje jesu umjetnost, veoma je važno. Ilahija je dio islama, koja ima svoju posebnu ljepotu i naša je obaveza doprinositi njenom njegovanju, afirmaciji i širenju. Posebna čar i ljepota ilahija do izražaja dolaze kako tokom ramazana općenito, u vrijeme iftara posebno. Svake večeri neposredno nakon iftara, pod voditeljskom palicom Nadire Hurem i Zejda Šote, u izvedbi naših najboljih interpretatora, uživat ćemo uz najljepše ilahije i kaside – najavili su iz BIR televizije.

Osim spomenutih sadržaja, koji će dominirati neposredno pred i nakon iftara, BIR televizija, kao i prošle, i ove godine svojim gledateljima će ponuditi cjelodnevni ramazanski program i ugođaj, satkan od niza edukativnih, dokumentarnih, emisija duhovnog karaktera, priča o islamskom odgoju, umjetnosti, arhitekturi, te snimcima koncerata duhovne muzike i nezaobilazne sevdalinke.

– Posebno značajnim vrijedi istaći napor na snimanju novog serijala mukabele, uz koju će vjernici svakodnevno dodatno upotpunjavati svoj ibadet. Pod stručnim vodstvom hafiza Abdulaziza Drkića i uz stručni nadzor prof. dr. Dževada Šošića, Kur’an će učiti istaknuti hafizi i najbolji učači s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu – posebno su najavili iz BIR televizije.

Također, najavili su i svakodnevne posjete džematima Islamske zajednice.

– Družit ćemo se s hafizom Sulejmanom Bugarijem, otkrivati historijat i ljepote sultanskih džamija u našoj zemlji, prisustvovati ramazanskim halkama sa hafizom dr. Kenanom Musićem, pripremati ramazanske sofre. Svake večeri pratit ćemo historijsku seriju koja govori o životu hazreti Omera, r. a. – naveli su.

Kao jedini medij u Bosni i Hercegovini, i ovog ramazana će biti nastavljena dugogodišnja tradicija sehurskog programa Radija BIR.

– Naime, i ove godine Radio BIR, devetu godinu zaredom, uživo će realizirati sehurski program “Zapostimo zajedno” koji će, iz radijskog studija, biti emitiran i u programu BIR televizije. Pod uredničko-voditeljskom palicom prof. dr. Zehre Alispahić, svakog jutra u sehursko vrijeme ugostit ćemo niz interesantnih sagovornika i razgovarati o različitim temama, nagrađivati povjerenje koje nam slušatelji i gledatelji ukazuju i zajedno započinjati novi dan posta – istaknuli su iz BIR televizije.

Ukupno, cjelodnevni program BIR televizije tokom ramazana ugostit će više od 500 gostiju različitih stručnih profila, interesovanja i zanimanja, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine te inostranstva, koji će svako na svoj način dati doprinos raznovrsnosti, kvalitetu i uspjehu samog programa te, prvenstveno zadovoljstvu gledatelja tokom ramazana.

– Taj podatak dodatna je potvrda opravdanosti velikih očekivanja od ramazanskog programa naše televizije u cjelini, ali i svake od oko 200 različitih emisija koliko će ih biti emitirano u programu BIR televizije tokom ramazana. I svaka od tih emisija, različitog formata i žanra golemi je doprinos BIR televizije dodatnoj ljepoti mubarek mjeseca i njegovom potpunijem ugođaju – poručili su iz BIR televizije.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top