skip to Main Content
Sedmu godinu zaredom: Al Jazeera English proglašena “emiterom godine” na festivalu u New Yorku

Katarska TV mreža Al Jazeera English je sedmu godinu zaredom proglašena “Emiterom godine” na New York Festivals TV & Film Awardsu.

Kanal je prikupio impresivan broj zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja za izvještavanje i program.

Nagrada “Emiter godine” je glavna nagrada koju ovaj festival dodjeljuje medijskoj organizaciji koja osvoji najveći broj zlatnih medalja, prenosi Al Jazeera Balkans.
Nagrađeni su radovi iz više od 40 zemalja koje pokrivaju sadržaje prikazane na američkim i međunarodnim stanicama, među kojima su ABC, BBC, NBC i CBC. Proglašenje pobjednika upriličeno je na virtuelnoj ceremoniji koja je održana 18. aprila.

 

Osam zlatnih medalja

Al Jazeera English (Država Katar) osvojila je osam zlatnih medalja, među kojima je i ona za vanredne vijesti nakon što su izraelske snage 11. maja 2022. ubile palestinsko-američku novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dopisnik Al Jazeere Charles Stratford osvojio je zlatnu medalju za neustrašivo izvještavanje s prve linije rata u Ukrajini.

Druge zlatne medalje dodijeljene su za epizode istraživačkih serija Fault Lines i 101 East, kao i opservacijski dokumentarni film Witness i seriju Africa Direct.

Kanal je, također, osvojio deset srebrenih i 16 bronzanih medalja.

“Čast je biti proglašen emiterom godine na dodjeli nagrada New York Festivals TV & Film”, rekao je direktor Al Jazeere English Giles Trendle.

‘Novinari suočeni s brojnim izazovima’

“Poput mnogih medijskih organizacija, naši novinari se suočavaju s brojnim izazovima tokom izvještavanja i donošenja važnih priča iz cijelog svijeta. Ova nagrada je priznanje našim kreativnim i marljivim timovima koji dosljedno i profesionalno rade svoj posao. Želim zahvaliti međunarodnim članovima žirija i našim kolegama iz medijske industrije koji su prepoznali naš rad”, dodao je.

Druge divizije Al Jazeerine medijske mreže su, također, osvojile glavne nagrade. Istraživačka jedinica Al Jazeere osvojila je zlatne medalje za filmove Labor Files – The Hierarchy i The Truth Illusion.

Žiri New York Festivals TV & Film Awardsa čini više od 200 producenata, reditelja, pisaca i drugih medijskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

Al Jazeera English je veoma ugledan kanal koji je posljednjih godina, između ostalog, osvojio nagrade Royal Television Society, Edward R Murrow: Peabody i nekoliko Emmyja.

134

Vezani članci

Back To Top
Search