Svjetska premijera serije ‘Rumi’: Turske zvijezde prošetale crvenim tepihom SFF-a

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) sinoć je upriličena svjetska premijera serije “Rumi“, međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom crvenim tepihom prošetali su glumci i zvijezde ove serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju održana je u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca, ekipe serije, kao i brojnih predstavnika Turske radio-televizije (TRT).

Bulent Inal u seriji tumači lik Mevlane, a Kaan Yildirim igra ulogu Mevlaninog učenika i seldžučkog komandanta. Dvojica poznatih turskih glumaca počašćeni su aplauzom po dolasku na crveni tepih SFF-a.

Sretni zbog premijere u Sarajevu

“Veoma smo uzbuđeni od momenta kada smo stigli. Prisutno je jedno prijatno interesovanje, tako da s velikim nestrpljenjem iščekujemo projekciju”, rekao je Inal kratko novinarima, dodajući kako je veoma sretan što serija ima premijeru upravo u Sarajevu.

Yildirim je u kratkom razgovoru s novinarima naglasio kako je proces snimanja serije u Konyi bio veoma zanimljiv. Premijera serije na SFF-u za Yildirima, kako nam je otkrio, ima i jedan poseban značaj.

“Moja nena je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tako da sam i ja pola Bosanac. U tom smislu, premijera u Sarajevu za mene ima posebnu duhovnu vrijednost”, rekao je Yildirim.

Zamjenik generalnog direktora TRT-a Ziyad Varol kazao je prije samog početka projekcije kako TRT i Sarajevo Film Festival imaju vrlo blisku saradnju već duži niz godina.

“SFF-ova priča i nastanak ovog festivala u jednim teškim vremena svojevrsna je i potvrda važnosti i značaja onoga što je misija filma i kinemtaografije. Naša zemlja ima bliske odnose s BiH, to su bratski odnosi i na tim temeljima se upravo gradi i nastavit će se razvijati saradnja TRT-a i SFF-a”, rekao je Varol.

Platforma Tabii već ima 2,5 miliona pretplatnika

Podsjetio je kako je TRT prije tri mjeseca pokrenuo svoju digitalnu platformu Tabii, koja samo u Turskoj u ovom kratkom peridou bilježi brojku od oko 2,5 miliona pretplatnika, a uskoro će sadržaj emitovati na ukupno pet jezika.

“Trenutno smo u pregovorima oko više projekata, tražimo priče koje su univerzalne i koje nas ujedinjuju i smatramo da je upravo ova priča o životu Dželaludina Rumija jedna od takvih primjera”, rekao je Varol.

TRT je već realizirao serije “Aliya” i “Dayton”, koje temtiziraju BiH, a na pitanje novinara da li će biti u budućnosti još prijekata s temama iz Bosne i Hercegovine, Varol je odgovorio kako će svakako raditi na tome.

Inače, serija „Rumi“ je svojevrsni nastavak TRT-ovih uspješnih serijala o poznatim historijskim ličnostima i razdobljima, među kojima su i planetarno popularne serije “Ertugrul”, “Barbarosa” i “Buđenje velikih Seldžuka”.

Inal je svjetsku slavu stekao ulogom u TRT-ovoj seriji “Abdulhamid“, a Yildirim ulogom u seriji “Halka“.

federalna.ba/AA

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top