Svjetska premijera serije ‘Rumi’: Turske zvijezde prošetale crvenim tepihom SFF-a

0

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) sinoć je upriličena svjetska premijera serije “Rumi“, međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom crvenim tepihom prošetali su glumci i zvijezde ove serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju održana je u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca, ekipe serije, kao i brojnih predstavnika Turske radio-televizije (TRT).Bulent Inal u seriji tumači lik Mevlane, a Kaan Yildirim igra ulogu Mevlaninog učenika i seldžučkog komandanta. Dvojica poznatih turskih glumaca počašćeni su aplauzom po dolasku na crveni tepih SFF-a.

Sretni zbog premijere u Sarajevu

“Veoma smo uzbuđeni od momenta kada smo stigli. Prisutno je jedno prijatno interesovanje, tako da s velikim nestrpljenjem iščekujemo projekciju”, rekao je Inal kratko novinarima, dodajući kako je veoma sretan što serija ima premijeru upravo u Sarajevu.

Yildirim je u kratkom razgovoru s novinarima naglasio kako je proces snimanja serije u Konyi bio veoma zanimljiv. Premijera serije na SFF-u za Yildirima, kako nam je otkrio, ima i jedan poseban značaj.

“Moja nena je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tako da sam i ja pola Bosanac. U tom smislu, premijera u Sarajevu za mene ima posebnu duhovnu vrijednost”, rekao je Yildirim.

Zamjenik generalnog direktora TRT-a Ziyad Varol kazao je prije samog početka projekcije kako TRT i Sarajevo Film Festival imaju vrlo blisku saradnju već duži niz godina.

“SFF-ova priča i nastanak ovog festivala u jednim teškim vremena svojevrsna je i potvrda važnosti i značaja onoga što je misija filma i kinemtaografije. Naša zemlja ima bliske odnose s BiH, to su bratski odnosi i na tim temeljima se upravo gradi i nastavit će se razvijati saradnja TRT-a i SFF-a”, rekao je Varol.

Platforma Tabii već ima 2,5 miliona pretplatnika

Podsjetio je kako je TRT prije tri mjeseca pokrenuo svoju digitalnu platformu Tabii, koja samo u Turskoj u ovom kratkom peridou bilježi brojku od oko 2,5 miliona pretplatnika, a uskoro će sadržaj emitovati na ukupno pet jezika.

“Trenutno smo u pregovorima oko više projekata, tražimo priče koje su univerzalne i koje nas ujedinjuju i smatramo da je upravo ova priča o životu Dželaludina Rumija jedna od takvih primjera”, rekao je Varol.

TRT je već realizirao serije “Aliya” i “Dayton”, koje temtiziraju BiH, a na pitanje novinara da li će biti u budućnosti još prijekata s temama iz Bosne i Hercegovine, Varol je odgovorio kako će svakako raditi na tome.

Inače, serija „Rumi“ je svojevrsni nastavak TRT-ovih uspješnih serijala o poznatim historijskim ličnostima i razdobljima, među kojima su i planetarno popularne serije “Ertugrul”, “Barbarosa” i “Buđenje velikih Seldžuka”.

Inal je svjetsku slavu stekao ulogom u TRT-ovoj seriji “Abdulhamid“, a Yildirim ulogom u seriji “Halka“.

federalna.ba/AA