Bundesliga TV prava: Njemački Cartel Office ukinuo pravilo zabrane jednog kupca

U tekućem tenderu za Bundesligaška prava od sezone 2025/26, jedna pretplatnička platforma ponovo može steći isključiva prava na sve utakmice.

Federalni ured za kartel odobrio je novi model dodjele prava njemačkog nogometnog saveza DFL, koji više ne sadrži pravilo zabrane jednog kupca. Antimonopolsko tijelo je saopštilo da s obzirom na promijenjene tržišne uslove u sektoru emitovanja uživo, može tolerisati ovu promjenu u narednom periodu licenciranja.

“Posljednjih godina tržište prijenosa nogometnih utakmica uživo postalo je mnogo dinamičnije zahvaljujući aktivnostima kompanija kao što su DAZN, RTL i Amazon. Ono što je najvažnije, svi provajderi sada nude i atraktivne usluge emitovanja zasnovane na internetu. Podsticanje konkurencije za inovacije u emitovanju sadržaja bio je posebno važan cilj pravila bez jednog kupca. To znači da sada možemo prihvatiti sugestiju DFL-a da se odustane od općeg pravila da nijedna kompanija ne može steći ekskluzivna prava za prijenos utakmica u Bundesligi na predstojećoj aukciji”, rekao je Andreas Mundt, predsjednik Federalnog ureda za kartel.

Pravilo bez jednog kupca, koje se također primjenjuje na tržištima uključujući Veliku Britaniju i Italiju, prvi put je uvedeno u Njemačkoj na natječaju za prava Bundeslige 2016. kako bi aukcija bila privlačna za nove konkurente, na primjer iz sektora striminga.

Detalje aktuelnog tendera koji pokriva četiri sezone od 2025/26 do 2028/29, kao i razne pakete prava možete pronaći ovdje . Očekuje se da će se dodjela prava izvršiti u drugom kvartalu 2024.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top