DFL pokreće tender za prava u Bundesligi

Njemački fudbalski savez DFL Deutsche Fußball Liga započeo je tenderski proces za Bundesliga TV prava na njemačkom govornom području.

Dodjela prava, koja pokriva Njemačku, Austriju, Švicarsku, Lihtenštajn, Luksemburg, Južni Tirol i Istočnu Belgiju, odnosi se na četiri sezone 2025/2026, 2026/2027, 2027/2028 i 2028/2029.

U saopćenju, DFL je najavio da će provesti “otvoreni, transparentni i nediskriminatorni tenderski proces za dodjelu prava na eksploataciju medija za utakmice DFL takmičenja”.

Sve kompanije zainteresovane za sticanje prava mogu se prijaviti za učešće na pozivu za javno nadmetanje od danas. Obrazac za registraciju dostupan je na dfl.de/de/aktuelles/ausschreibung2024 .

DFL će registrovanim kompanijama poslati proceduralni dopis u narednim sedmicama. Pismo će sadržati raspored i proceduralna pravila, posebno rokove i kriterijume za prijem na poziv za javno nadmetanje, proceduru za podnošenje ponuda, te kriterijume i proceduru za dodjelu oglašenih paketa prava.

U narednom koraku, poziv na tendersku dokumentaciju biće upućen svim kompanijama koje su primljene. To će uključivati ​​konačnu strukturu paketa prava i druge ugovorne odredbe. Očekuje se da će odluka o dodjeli biti donesena u drugom kvartalu 2024.

Na prethodnom tenderu prije četiri godine, Sky Deutschland i DAZN su osigurali najveće pakete prava za svoje pretplatničke usluge, dok su prava na besplatnu TV pribavili ProSiebenSat.1 (za Sat.1), ARD, ZDF, Sport1 i Axel Springer (za BILD). Sveukupno, nosioci prava pristali su da plate u prosjeku 1,1 milijardu eura po sezoni .

Pitanje je da li DFL može nadmašiti cifru ove godine, moguće kroz nove konkurente kao što je Amazon ili više ekskluzivnosti dodijeljenih uslugama pretplate.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top