LFP otkazuje aukciju prava za Ligue 1 nakon nezadovoljavajućih ponuda

0

Proces nadmetanja za domaća prava na vrhunski francuski fudbal u ciklusu 2024-29 je zaustavljen nakon što Ligue de Football Professionel (LFP) nije primila nijednu ponudu za prikazivanje Ligue 1.

LFP je sada primoran da proaktivno pregovara sa potencijalno zainteresovanim stranama.Nakon što je u ponedjeljak istekao rok za podnošenje, pokazalo se da nije data nijedna ponuda iznad rezervne cijene.

“Nakon što je primio više kvalitetnih ponuda i zagarantovanih finansijskih paketa za sve pakete (1-5), LFP Media otkriva da nijedan od paketa danas (utorak) nije pripisan. Kao rezultat toga, LFP Media nastavlja proces komercijalizacije prava na Ligu 1 i odgađa poziv za kandidate za Ligu 2”, navodi LFP u saopćenju.

U ponudi je pet paketa uključujući dva glavna paketa koji uključuju prava na prijenos utakmica uživo. Jedan takav paket, po cijeni od 530 miliona eura, sadrži dva najbolja meča u sedmici koji će se prenositi uživo.

Očekivalo se da bi Amazon Prime Video i Canal+, koji između njih drže trenutna prava, mogli započeti rat cijenama s BeIN Sportsom, DAZN-om i Appleom.

Francuski sportski dnevnik L’Équipe prenosi da su i DAZN i BeIN dali ponude ispod rezervne cijene. Amazon vjeruje da je preplatio svoj trenutni paket prava, dok je Canal+ već javno izjavio da neće ući u utrku.

Neuspješno dobijanje zadovoljavajuće ponude za Ligue 1 prava znači da je aukcija za Ligue 2 – gdje BeIN trenutno drži prava – sada odgođena.