Potpisan Ugovor između NS/FS BiH i Telekoma Srbija

Nogometni/Fudbalski Savez BiH objavio je jučer kako je potpisan ugovor između Telekoma Srbije i N/FS BiH vezano za prava emitovanja i prijenose utakmica Premijer Lige Bosne i Hercegovine i Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu, a N1 je donijela detalje ugovora koji nisu otkriveni na press konferenciji jer su tretirani kao tajni podaci.

Kako N1 nezvanično saznaje, N/FS BiH je sa Telekomom Srbije potpisao najveći ugovor o ustupanju prava prijenosa i emitovanja u historiji bh. fudbala, a radi se o cifri koja je znatno veća od one koja je plaćena prije tri godine, a koja je iznosila nešto više od 20 miliona KM.

Prema nezvaničnim informacijama izvora iz N/FS BiH, Telekom Srbije će Savezu platiti nešto više od 30 miliona KM za pet sezona, što je značajna cifra za bosanskohercegovački fudbal, iako godišnji iznos nije mnogo promijenjen u odnosu na prošli ugovor, ukoliko se uzme u obzir dužina trajanja ugovora.

Iako je priliv ogromnog novca pozitivna stvar za bh. fudbal, jer to znači ujedno i više prostora za pokretanje i sprovođenje novih projekata, brojka od 30 i više miliona se čini nerealnom cifrom za aktuelni kvalitet Premijer Lige BiH i, generalno, bh. fudbala. Zašto onda platiti toliki iznos, osim u slučaju da Telekom Srbije, nalik na višestruko preplaćivanje za prava emitovanja i prijenosa engleskog Premiershipa, ima neki poseban plan i interes?

Drugo, gdje će ljubitelji fudbala moći gledati mečeve Premijer lige BiH? Da li samo na Areni? Ugovor koji je potpisali čelnici Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH ovaj put nije sklopljen sa kompanijom m:tel, koja iako je u vlasništvu Telekoma Srbije ima sjedište u Bosni i Hercegovini, već je sada potpisan direktno sa državnim Telekomom Srbije. Šta će biti sa utakmicama domaćeg prvenstva koje je do sada prenosio i BH Telecom? Hoće li My TV moći prenositi barem dio utakmica fubalskog prvenstva BiH? I zbog čega Telekom koji je u vlasništvu države Srbije dobiva eskluzivna prava na prijenose utakmica bh. lige?

Milioni koji će se sliti u kasu krovne kuće bosanskohercegovačkog fudbala doći će direktno iz džepova građana države Srbije. Šta oni misle o svemu? Vrijedi li Premijer Liga BiH 30 miliona KM za pet godina?

Odgovore na ova pitanja tražili smo zvaničnim kanalima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo ih dobili.

U svakom slučaju, također je tačno da će dio novca Telekoma Srbije, kako tvrdi izvor iz N/FS BiH za N1, biti upotrijebljen na sljedeći veliki projekat predsjednika N/FS BiH Vice Zeljkovića, sestrića predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – implementaciju VAR tehnologije na terenima u Bosni i Hercegovini, što je potvrdio i sam Zeljković.

“Ovo je još jedan korak koji će nam olakšati cilj. Sada imamo finansijsku stabilnost i mogu reći da će od sezone 2024-25 biti aktivan VAR u našoj ligi. Za mjesec dana počinjemo implementaciju tog projekta i da od marta bude probni period, a da od naredne sezone imamo VAR”, rekao je Zeljković.

Teško da će sve to biti moguće, budući da projekat rekonstrukcije terena na stadionima u Bosni i Hercegovini nije došao ni na pola puta, a pitanje je, uz ovakvu dinamiku izvođenja radova, kada će uopšte biti završen.

n1info.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top