Potpisan Ugovor između NS/FS BiH i Telekoma Srbija

0

Nogometni/Fudbalski Savez BiH objavio je jučer kako je potpisan ugovor između Telekoma Srbije i N/FS BiH vezano za prava emitovanja i prijenose utakmica Premijer Lige Bosne i Hercegovine i Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu, a N1 je donijela detalje ugovora koji nisu otkriveni na press konferenciji jer su tretirani kao tajni podaci.

Kako N1 nezvanično saznaje, N/FS BiH je sa Telekomom Srbije potpisao najveći ugovor o ustupanju prava prijenosa i emitovanja u historiji bh. fudbala, a radi se o cifri koja je znatno veća od one koja je plaćena prije tri godine, a koja je iznosila nešto više od 20 miliona KM.Prema nezvaničnim informacijama izvora iz N/FS BiH, Telekom Srbije će Savezu platiti nešto više od 30 miliona KM za pet sezona, što je značajna cifra za bosanskohercegovački fudbal, iako godišnji iznos nije mnogo promijenjen u odnosu na prošli ugovor, ukoliko se uzme u obzir dužina trajanja ugovora.

Iako je priliv ogromnog novca pozitivna stvar za bh. fudbal, jer to znači ujedno i više prostora za pokretanje i sprovođenje novih projekata, brojka od 30 i više miliona se čini nerealnom cifrom za aktuelni kvalitet Premijer Lige BiH i, generalno, bh. fudbala. Zašto onda platiti toliki iznos, osim u slučaju da Telekom Srbije, nalik na višestruko preplaćivanje za prava emitovanja i prijenosa engleskog Premiershipa, ima neki poseban plan i interes?

Drugo, gdje će ljubitelji fudbala moći gledati mečeve Premijer lige BiH? Da li samo na Areni? Ugovor koji je potpisali čelnici Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH ovaj put nije sklopljen sa kompanijom m:tel, koja iako je u vlasništvu Telekoma Srbije ima sjedište u Bosni i Hercegovini, već je sada potpisan direktno sa državnim Telekomom Srbije. Šta će biti sa utakmicama domaćeg prvenstva koje je do sada prenosio i BH Telecom? Hoće li My TV moći prenositi barem dio utakmica fubalskog prvenstva BiH? I zbog čega Telekom koji je u vlasništvu države Srbije dobiva eskluzivna prava na prijenose utakmica bh. lige?

Milioni koji će se sliti u kasu krovne kuće bosanskohercegovačkog fudbala doći će direktno iz džepova građana države Srbije. Šta oni misle o svemu? Vrijedi li Premijer Liga BiH 30 miliona KM za pet godina?

Odgovore na ova pitanja tražili smo zvaničnim kanalima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo ih dobili.

U svakom slučaju, također je tačno da će dio novca Telekoma Srbije, kako tvrdi izvor iz N/FS BiH za N1, biti upotrijebljen na sljedeći veliki projekat predsjednika N/FS BiH Vice Zeljkovića, sestrića predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – implementaciju VAR tehnologije na terenima u Bosni i Hercegovini, što je potvrdio i sam Zeljković.

“Ovo je još jedan korak koji će nam olakšati cilj. Sada imamo finansijsku stabilnost i mogu reći da će od sezone 2024-25 biti aktivan VAR u našoj ligi. Za mjesec dana počinjemo implementaciju tog projekta i da od marta bude probni period, a da od naredne sezone imamo VAR”, rekao je Zeljković.

Teško da će sve to biti moguće, budući da projekat rekonstrukcije terena na stadionima u Bosni i Hercegovini nije došao ni na pola puta, a pitanje je, uz ovakvu dinamiku izvođenja radova, kada će uopšte biti završen.

n1info.ba