skip to Main Content
Turski regulator kaznio je tri TV kanala zbog kritičnog pokrivanja zemljotresa

Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske, vladino regulatorno tijelo za telekomunikacije poznato kao RTUK, kaznilo je tri TV kanala zbog kritičnog izvještavanja o odgovoru na zemljotrese koji su pogodili zemlju.

Prema  Balkan Insightu , RTUK je kaznio Fox TV, Halk TV i Tele 1 TV između 3-5% njihovih mjesečnih prihoda od reklama zbog komentara njihovih novinara o sporom i neefikasnom odgovoru vlade na katastrofu.

Dodaje se da je postupak RTUK-a naširoko kritiziran od strane opozicije, eksperata i međunarodnih grupa za ljudska prava kao pokušaj kažnjavanja nezavisnih medija i djelovanja u prilog vladi.

Ova tri kanala poznata su po redakcijskim stavovima koji kritikuju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Halk TV je čvrsto povezana sa CHP strankom, glavnom turskom opozicijom.

Halk TV je kažnjen sa 5% svog mjesečnog prihoda od reklama, a programi su obustavljani pet puta zbog komentara Ahmeta Sika, poslanika Radničke partije Turske.

Lokalni i međunarodni medijski stručnjaci i novinarski sindikati također su osudili kazne, a Komitet za zaštitu novinara koji je nadgledao medije pozvao je turske vlasti da ukinu kazne i zaštite slobodu medija u zemlji.

Turska je u oktobru usvojila zakon kojim se kažnjava do tri godine zatvora za širenje “lažnih vijesti”.

Tursku je razorio niz zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne i jugoistočne provincije zemlje.

85

Vezani članci

Back To Top
Search