United Media poziva na akciju EU po pitanju ograničenja medija u Srbiji

0

Generalna direktorka United Media Aleksandra Subotić uputila je pismo šefu Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanueleu Đaufretu da je na događaju kojem je prisustvovao, novinari N1 i Nove fizički sprečeni da postavljaju pitanja.

Napominjući da se radi o ozbiljnom incidentu i direktnom kršenju Ustava Srbije, Subotić je pozvao ambasadora EU da osudi ovo kršenje slobode medija.Kako prenosi N1 , koji je kao i United Media dio United grupe, delegacija EU do sada nije komentarisala ovaj incident, iako se dogodio prošle sedmice nakon medijske prezentacije programa “Digitalna Evropa”, u kojem je učestvovao i Giaufret.

Dodaje se da su nakon zvaničnog dijela konferencije, kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, novinari N1 i Nove željeli da postave pitanja predstavnicima Vlade Srbije, ali su bili fizički spriječeni u tome. tako.

Subotić je u pismu naveo: „Ovaj zabrinjavajući događaj ukazuje na nepoštovanje vlasti prema novinarima, medijskim slobodama i demokratskim principima na kojima se oslanja svako civilizovano društvo. Štaviše, to predstavlja direktno kršenje Ustava Srbije, posebno prava koja su njime zagarantovana, uključujući slobodu mišljenja i izražavanja. Ovakvo maltretiranje medija je apsolutno neprihvatljivo i ne smije proći nekažnjeno. Pozivamo Vladu Srbije da javno objasni ko je izdao naredbu da spreči novinare da rade svoj posao, kao i jasnu reakciju predstavnika Delegacije EU prisutnih na događaju. Kao ambasadorka EU u Srbiji, ljubazno vas molim da osudite ovo kršenje slobode medija”.

Ona je pozvala sve predstavnike međunarodnih novinarskih udruženja, kao i predstavnike Evropske komisije i Evropskog parlamenta da odgovore i odlučno kritikuju takvo ponašanje.

„Ovaj incident predstavlja tešku eskalaciju u odnosu na prethodne oblike pritiska sa kojima su se novinari u Srbiji svakodnevno suočavali. Iako su i ranije bili izloženi zanemarivanju, etiketiranju i verbalnim napadima od strane vlasti, ovo je prvi slučaj da su bili fizički ometani u obavljanju svojih dužnosti”.

Advertisement