Skip to content

Ofcom Spectrum Boost za satelitske pristupnice

Britanski komunikacijski regulator Ofcom postavio je prijedloge da se više radio-spektra učini dostupnim za upotrebu od strane ‘gatewaya zemaljske stanice’ – velikih jela na tlu koja povezuju satelitsku mrežu na internet.

Gateways omogućavaju satelitskim operaterima da podrže niz širokopojasnih usluga u Velikoj Britaniji, kao što je pomoć u boljem povezivanju domova i preduzeća u teško dostupnim ruralnim područjima, kao i u vozovima, u vazduhu i na moru.

Obično koriste spektar od 27,5 do 30 GHz (opseg od 28 GHz) za prijenos uplinkova zemlja-svemir. Ranije ove godine, Arqiva se vratila na Ofcom 448 MHz spektra koji je držala u ovom opsegu.

Ofcom predlaže da ovaj spektar zajedno sa četiri “čuvarska pojasa” u opsegu od 28 GHz bude dostupan za prolaz zemaljskih stanica. To bi operaterima dalo sredstva za pristup više vazdušnih talasa potrebnih za kapije koje planiraju.

Gateways su postavljeni na jednom mestu i imaće ograničen uticaj samo na druge korisnike.

U skladu s tim, Ofcom očekuje da će u budućnosti moći da omogući drugim korisnicima da dele pristup ovom spektru i o tome će se konsultovati kasnije tokom 2023. godine.

Konsultacije se završavaju u 17 časova 29. septembra 2023. godine.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept