To je ujedno i prva kamera kompanije L-Mount kao dio saveza sa Leica i Panasonic
Blackmagic Design predstavlja svoj prvi model punog formata, Cinema Camera 6K

Blackmagic Design je predstavio Cinema Camera 6K , svoj debitantski model sa savezom L-Mount i prvu kameru punog formata. Dolazi sa potpuno novim senzorom od 24,6 megapiksela (6,048 x 4,032), snima do 6K i ima dvostruki izvorni ISO za “nevjerovatne performanse pri slabom osvjetljenju”, kažu iz kompanije. Umjesto korištenja Canonovog EF bajoneta kao što je to bio slučaj u prošlosti , on će raditi sa L-mount objektivima iz Panasonic, Leica, Sigma i drugih partnera u savezu L-mount . Kao i kod drugih Blackmagic Design kamera, dizajniran je za bioskopsko snimanje pa mu nedostaju osnovne funkcije kao što su kontinuirani autofokus i ugrađena stabilizacija.

“Sa novom Blackmagic Cinema Camera 6K, željeli smo stvoriti najprenosiviju moguću kameru za vrhunsku kinematografiju velikog formata,” rekao je izvršni direktor Grant Petty. “Zato smo uzeli platformu Pocket Cinema Camera, ali smo u potpunosti rekonstruirali elektroniku unutar senzora punog kadra i L-mounta.”

Novi senzor nudi niz prednosti za snimatelje filmova, a to su manja dubina polja i bolje performanse pri slabom svjetlu. U tom cilju, kompanija obećava 13 zaustavljanja dinamičkog raspona i dvostruke ISO performanse do 25.600. Uz L-mount, to je ujedno i prvi nosač bez ogledala Blackmagic Designa, sa relativno kratkim razmakom prirubnice što ga čini tanjim od prethodnih modela. Nedostatak toga je, međutim, što nema mjesta za ugrađeni ND filter koji se nalazi na prošlim modelima.

Cinema Camera 6K može snimati u svim standardnim rezolucijama i brzinom kadrova do DCI 4K i 6K, a fotografije do 24,6 megapiksela. 6K otvorena kapija (3:2) dostupna je pri 36fps, ili 60fps pri 6,048 x 2,520 (2,4:1) i 60fps pri 4,096 x 2,160 (4K DCI). “Kupci čak mogu raditi u pravim anamorfnim 6:5 na mnogo većim rezolucijama od drugih kamera koje koriste anamorfne leće u 4.8K 24fps pri 4.838 x 4.032”, kažu iz kompanije. Maksimalna brzina kadrova od 120 fps dostupna je u HD-u.

Dolazi sa veoma svetlim 5-inčnim HDR ekranom osetljivim na dodir od 1.500 nita koji se naginje (ali nije u potpunosti artikulisan) koji omogućava proveru HDR videa direktno sa kamere, čak i u svetlim uslovima. Blackmagic nudi uobičajena pomagala pri snimanju kao što su histogram, fokusiranje vrha, nivoi, vodiči okvira i još mnogo toga. Također možete primijeniti vlastite 3D LUT-ove za praćenje. Ima Blackmagic-ov dodirni interfejs koji je intuitivan i prijatan za upotrebu.

Video se snima u 12-bitnom Blackmagic RAW (BRAW) ili H.264 proxy formatu, bilo na CFexpress B ili SSD preko USB-C porta. Ostale karakteristike uključuju širok spektar audio portova, uključujući XLR port za zaključavanje, HDMI izlaz, NP-F570 baterije (zajedno sa DC konektorom za napajanje) i opcioni BMPCC Pro Grip. Cinema Camera 6K je sada u prodaji po ceni od 2.595 dolara – što je čini najjeftinijom kamerom punog formata specifičnog za bioskop.

Zajedno sa Cinema Camera 6K, Blackmagic Design je debitovao i sa aplikacijom Blackmagic Camera za iPhone koja korisnicima daje kontrole i izgled kamere poput kina. “Kupci mogu podesiti postavke kao što su brzina kadrova, ugao zatvarača, balans bijele i ISO sve jednim dodirom. Ili snimati direktno u Blackmagic Cloud u industrijski standardnim 10-bitnim Apple ProRes datotekama do 4K”, napisala je kompanija. Takođe radi sa Blackmagic Cloud-om, omogućavajući kreatorima da sarađuju sa drugim korisnicima. Sada je dostupan na App Store-u kao besplatno preuzimanje.

engadget.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top