[Android] OnePlus 11: sedam najboljih značajki

0
[android]-oneplus-11:-sedam-najboljih-znacajki


OnePlus 11 jedan je od najpopularnijih Android telefona 2023. godine, sa značajkama koje se mogu mjeriti s modelom (Samsung) Galaxy S23. Evo što ga čini tako dobrim.

OnePlus 11 je “flagship” uređaj dotične kompanije za 2023. godinu. Kao što možete očekivati, uređaj ima nekoliko poboljšanja u odnosu na seriju OnePlus 10 koja je lansirana 2022.Ako posjedujete OnePlus 10 ili razmišljate o novom Android uređaju, u nastavku donosimo najbolje značajke koje OnePlus 11 nudi i koje bi ga mogle učiniti vrijednim vaše pažnje.

1) Vrhunski procesor

Kao flagship uređaj za ovu godinu, OnePlus se nije suzdržavao i nije radio kompromise. Izabrali su Snapdragon 8 Gen 2, Qualcommov ponajbolji čip, za napajanje OnePlus 11 uređaja. To je isti čip koji ćete pronaći na većini vrhunskih telefona u 2023. godini. To je 4nm čip s 8 CPU jezgri, uključujući glavnu jezgru s taktom do 3.2 GHz, četiri izvedbene (performance) jezgre od 2.8 GHz i tri “učinkovite” (efficiency) jezgre koje rade na 2.0 GHz.

Prema Qualcommu, Gen 2 ima poboljšanje u svim tehničkim segmentima – uključujući 35 posto CPU i 25 posto GPU povećanje performansi, te je 40 posto učinkovitiji u CPU brzini i GPU renderiranju od Snapdragon 8 Gen 1 čipa.

Ako planirate igrati Android igrice, čip ima hardverski akceleraciju “ray-trackinga” u stvarnom vremenu, što osigurava realističnije prikazivanje objekata u igri optimiziranjem osvjetljenja, sjena, odraza i sl.

2) Velik zaslon, visoka rezolucija i veliki “refresh-rate”

OnePlus 11 ima veliki 6.7-inčni AMOLED LTPO zaslon s brzinom osvježavanja (refresh rate) od 120Hz. Zahvaljujući LTPO tehnologiji zaslona, uređaj može dinamički prilagoditi brzinu osvježavanja između 1Hz i 120Hz, ovisno o tome što radite, kako bi osigurao glatko iskustvo i bolje trajanje baterije.

Još jedna važna značajka zaslona je njegova svjetlina, koja doseže najveću svjetlinu od 1300 nita, osiguravajući bolje iskustvo gledanja ekrana na otvorenom. Zaslon ima QHD+ rezoluciju (1440 x 3216 piksela) s gustoćom od 525 piksela po inču (ppi) koja bi trebala jamčiti oštrije slike. Iznenađujuće, OnePlus 11 nadmašuje Samsung Galaxy S23 Ultra s 500 ppi-ja.

Zaslon ima i druge prednosti, uključujući podršku za Dolby Vision, HDR 10+, sRGB, 10-bitnu dubinu boje, zaslon P3 i brzinu odziva na dodir od 1000 Hz. Spojite sve ovo zajedno i dobit ćete jedan od najboljih zaslona na pametnom telefonu koji možete dobiti u trenutku pisanja ovog teksta.

3) Baterija velikog kapaciteta

Istina je da veliki kapacitet baterije nije uvijek jednak dugom trajanju baterije. No, kako stoji u svijetu pametnih telefona, dobar vijek trajanja baterije počinje s odgovarajućim kapacitetom baterije.

Baterija od 5000 mAh u OnePlus 11 uređaju je dobar početak. Kad uzmete u obzir da koristi energetski učinkovit čip Snapdragon 8 Gen 2, šanse da ćete imati prosječno trajanje baterije dramatično su smanjene.

4) Podrška za vrlo brzo punjenje

Jedna od glavnih prednosti OnePlus 11 uređaja je podrška za vrlo brzo žično punjenje (100W). Prema podacima tvrtke, uređaju je potrebno samo 10 minuta da svoju bateriju od 5000 mAh napuni do 50 posto, te zatim još 25 minuta da telefon bude 100 posto pun.

Iako ovo nije najbrža brzina punjenja, 100W je jako impresivno, čak i prema modernim standardima. Međutim, ako živite u SAD-u ili Indiji, OnePlus 11 će imati maksimalno 80W. 100W je dostupan samo u drugim dijelovima svijeta.

Iako to ne dira ljude u Hrvatskoj, ne trebaju očajavati ni Amerikanci ni Indijci. Većina nas u džepu nema telefon ni danas koji se može puniti na 65W, kamoli 80 ili 100.

Isto tako valja napomenuti, za razliku od većine vodećih telefona na tržištu, OnePlus uključuje napajanje i USB-C kabel, tako da ne morate dodatno platiti uz cijenu telefona od 829/899 eura.

5) Brza radna memorija i velika količina prostora za pohranu

OnePlus 11 dolazi s 8, 12 ili 16 GB memorije. Verzija od 8 GB uparena je sa 128 GB memorije za pohranu, verzija od 12 GB s 256 GB, a model od 16 GB s 256 ili 512 GB. Ali sama pohrana podataka nije dovoljna; OnePlus koristi najbolju UFS 4.0 tehnologiju i LPDDR5X RAM tehnologiju za još bolje performanse.

UFS 4.0 udvostručuje sekvencijalne brzine čitanja s 2100MB/s u UFS 3.1 na 4200MB/s i povećava brzine pisanja s 1200MB/s na 2800MB/s. Također dobivate maksimalnu propusnost od 23.2 Gbps “po traci”, dvostruko više od UFS 3.1.

Napomena: Osnovni model sa 128 GB koristi UFS 3.1 tehnologiju. Ako želite bolje brzine čitanja i pisanja, morat ćete dublje posegnuti u novčanik i minimalno kupiti varijantu od 12/256 GB.

Ono što ćete doživjeti su brže operacije na mobitelu, osobito kod kopiranja i spremanja datoteka. Uz to, vrijeme koje je potrebno od trenutka kada dodirnete da biste otvorili datoteku do njenog otvaranja također bi se trebalo poboljšati zahvaljujući UFS 4.0 tehnologiji. A s LPDDR5X memorijom i vrhunskim čipom, OnePlus 11 je dobro opremljen da vam pruži najbolje performanse u stvarnom životu.

6) “Alert Slider”

OnePlus 11 ima tzv. “Alert Slider”, fizički gumb na desnoj strani uređaja, koji vam omogućuje jednostavno prebacivanje između 3 moda: upaljen zvuk, isključen zvuk ili vibracije. Ako ste obožavatelj OnePlusa već duže vrijeme, onda se sjećate da je kompanija kontroverzno uklonila ovaj gumb na OnePlus 10T modelu.

U slučaju da se pitate može li OnePlus 11T također ukloniti gumb, znajte da takav telefon ne dolazi na tržište. OnePlus ukida oznaku “Pro” na svojim vodećim telefonima, a tvrtka neće lansirati ni “T”varijantu u drugoj polovici godine, kao što je činila posljednjih nekoliko godina.

7) Dulja softverska podrška

Softverska podrška postala je kritična jer jamči da možete puno dulje sigurno koristiti svoj telefon bez potrebe za nadogradnjom, odnosno kupovinom novog. Počevši s OnePlusom 11, tvrtka se obvezala ponuditi četiri velika ažuriranja za Android uz pet godina sigurnosnih ažuriranja.

To je u rangu sa Samsungom, koji u ovom segmentu – softverskoj nadogradnji – slovi kao najbolji na Android tržištu.

OnePlus se odmah isporučuje s OxygenOS 13 temeljenim na Androidu 13, tako da će telefon primati glavna ažuriranja do Androida 17 (2026. godina). Povrh toga, dobit ćete dodatnu godinu dana sigurnosnih ažuriranja Androida.

Sve u svemu, ovaj telefon je napravljen da vas odlično služi narednih 3-5 godina, što je i više nego odlično.

Trebate li kupiti OnePlus 11?

OnePlus 11 označava povratak istoimene kompanije u sam vrh Android ponude. Za 829/899 eura, ili 150 eura jeftinije od osnovnog Galaxy S23 modela, OnePlus pruža bolju vrijednost za novac, te nudi uređaj bez puno kompromisa.

Međutim, usprkos relativno velikoj bateriji s podrškom za brzo punjenje do 100 W, 6,7-inčnim QHD+ 120Hz LTPO panelom i još mnogo toga, nije sve baš bajno.

Na primjer, uređaj nema podršku za bežično punjenje, nema podršku za e-SIM, telefon ima IP64 ocjenu umjesto IP68, a sam telefon nema najbolju kvalitetu izrade. Pod rukom nije “premium” osjećaj kao kod Samsunga ili Appleovog iPhonea.

Ako vam je nešto od ovog jako važno, tada OnePlus 11 nije za vas. U svakom drugom slučaju bismo ga definitivno preporučili.

 
pcchip.hr