Skip to content

Apple će povećati i ubrzati RAM memoriju na novom iPhoneu 15, navodi najnovije izvješće

apple-ce-povecati-i-ubrzati-ram-memoriju-na-novom-iphoneu-15,-navodi-najnovije-izvjesce


Apple će povećati ‘kapacitet i specifikacije’ RAM-a kod nove serije iPhone 15, navodi najnovije izvješće, koje se najvjerojatnije odnosi na bržu memoriju…

Priča se da će iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max ove godine dobiti povećanje specifikacija RAM-a što uključuje prelazak sa 6 GB na 8 GB. Međutim, postoji mogućnost da Apple nabavi i bržu memoriju za ovogodišnje modele, kao što sugerira najnovije izvješće o predviđanju koje govori o budućnosti DRAM rješenja.

Izvještaj TrendForcea naglašava da se očekuje da će serverska DRAM memorija nadmašiti ponudu mobilnog DRAM-a u 2023. godini. U cijelom izvješću istraživačka tvrtka govori o Appleovim planovima za korištenje nadograđenog RAM-a, iako nije dala točne specifikacije tehnologije za koju se očekuje da će se koristiti u nadolazećoj seriji iPhone 15.

“Nadalje, Apple će povećati kapacitet i specifikacije DRAM rješenja sadržanih u sljedećoj generaciji iPhonea čije je izdanje planirano ove godine. Uzimajući u obzir ove najnovije čimbenike, TrendForce procjenjuje da će godišnja stopa rasta prosječnog DRAM sadržaja pametnih telefona doseći oko 6,7% za 2023. Ova projekcija je značajan napredak u usporedbi s godišnjom stopom rasta od 3,9% za 2022. Međutim, TrendForce također predviđa da će godišnja stopa rasta ostati ispod 10% u sljedećih nekoliko godina.”

Gledajući termine koje je koristio TrendForce, trebali bismo pretpostaviti da će Apple povećati RAM na 8 GB na svojoj iPhone 15 liniji, ali hoće li se ova promjena odnositi samo na ‘Pro’ modele, za sada ne znamo. Da podsjetimo, Apple je prvi put nadogradio na LPDDR5 RAM tehnologiju na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, dok su iPhone 14 i iPhone 14 Plus zadržali LPDDR4X. Međutim, sva četiri modela imaju 6 GB RAM-a.

Jedna od izjava korištena u izvješću o predviđanju sugerira da bi Apple mogao prijeći s LPDDR5 RAM-a na LPDDR5X RAM, a to bi također moglo biti ograničeno na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Međutim, Apple voli uzeti vremena za usvajanje najnovijih standarda, zbog čega čak ni najnovija obitelj MacBook Pro iz 2023. nema LPDDR5X RAM. Zapravo, ranija glasina tvrdila je da će se Apple prebaciti na napredniji memorijski standard tek 2024. kada predstavi seriju iPhone 16.

Moguće je da je TrendForce želio izjaviti da će iPhone 15 imati povećanje količine RAM-a u novim iPhoneima. Bilo bi osvježenje vidjeti kako Apple prelazi na noviju tehnologiju poput svog rivala Samsunga, ali s obzirom da je tehnološki div upravo prešao na LPDDR5 na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max 2022., nadogradnja na LPDDR5X čini se malo vjerojatnom u 2023. godini.

Piše: D.M.
pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept