Apple iPhone 15 recenzija: zbogom usjeku, dobrodošao USB-C utoru!

0
apple-iphone-15-recenzija:-zbogom-usjeku,-dobrodosao-usb-c-utoru!
Apple iPhone 15 recenzija: zbogom usjeku, dobrodošao USB-C utoru!


Po prvi put nakon nekog vremena, Appleov cjenovno najpristupačniji novi iPhone 15 ne izgleda kao da je kilometrima daleko od vodećeg modela.

Apple se napokon oprostio od usjeka u korist Dynamic Islanda na svim telefonima u svojoj novoj liniji, a na iPhoneu 15 ta je svestrana tehnologija zaslona uparena s novim materijalima, lijepo oblikovanim rubovima, moćnim A16 Bionic procesorom i novim USB-C utorom.Čak je i segment kamera unaprijeđen. Imamo kamere od 48 MP i novim mogućnostima obrade portreta. Ukratko rečeno, ako želite okusiti ono što nudi najnovija serija iPhonea i želite uštedjeti, odaberite standardni iPhone 15.

iPhone 15 recenzija

iPhone 15: Dizajn i izgled uređaja

Kao i ostali modeli u novom asortimanu, iPhone 15 odmah je prepoznatljiv kao iPhone pametni telefon. Njegove dimenzije, 146,7 x 71,6 x 7,8 mm, praktički odgovaraju onima sa iPhonea 14; i prilično su blizu onima Samsungovog usporedivog Galaxya S23, koji je nešto lakši. Ipak, važno je da iPhone 15 postigao ono što iPhone 14 nije: pomiče osnovni model naprijed s osvježenim dizajnom kućišta, potpuno novim načinom izrade stražnjeg stakla telefona i naravno, Dynamic Islandom, koji zamjenjuje usjek s nečim atraktivnijim i svestranijim. Između toga, zaobljenih rubova i novog USB-C utora, već na prvi pogled se vidi da je standardna verzija iPhonea 15 puno bliža ostatku serije, dok to recimo nije bilo tako kod iPhonea 14.

iPhone 15 usb-c utor

Nova staklena poleđina prožeta bojama sasvim je solidna nadogradnja. Mišljenja sam da će se mnogim potencijalnim korisnicima svidjeti njezin izgled i pogotovo to kako na jako dobar način nadopunjuje novo oblikovane rubove pametnog telefona. Ipak, nisam siguran da mi se sviđaju pastelne nijanse dostupne na svim telefonima iPhone 15. Žuta boja na primjer izgleda daleko prigušenija od žute boje u kojoj je iPhone 14 dostupan. Vaše druge opcije boja su plava, ružičasta, zelena i crna, od kojih nijedna nije jača od relativno prigušenih pastelnih nijansi.

iPhone 15 test

Zaslon iPhonea i dalje je zaštićen keramičkim štitom, a kućište je izrađeno od 75% recikliranog aluminija. Postoje i drugi djelomično reciklirani materijali unutar iPhonea 15, uključujući kobalt u bateriji i bakar kroz brojne komponente. Osim konturiranih rubova, Apple je kućište izradio na način da se gotovo ni po čemu ostalom ne razlikuje u usporedbi sa iPhoneom 14. Tipka za uključivanje / spavanje / Siri i dalje je na istom mjestu s desne strane, a dvostruke tipke za glasnoću na svojim su uobičajenim mjestima s lijeve strane. Dok iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dobivaju izvrsnu novu akcijsku tipku, iPhone 15 i iPhone 15 Plus i dalje imaju klasični prekidač za utišavanje zvuka.

Donja strana iPhonea 15 na prvi pogled izgleda kao donja strana iPhonea 14, ali ovdje postoji jedna vrlo značajna promjena: nešto veći, novi USB-C utor. Isti je kao i na svim modelima iPhone 15, iako iPhone 15 i iPhone 15 Plus neće podržavati brze USB 3 veze. Kao što ste već pretpostavili, vaši stari kabeli Lightning neće raditi s ovim utorom, ali Apple uključuje USB-C-na-USB-C kabel u kutiji.

 

iPhone 15 zaslon

iPhone 15: Zaslon i prikaz slike

Apple nije promijenio razlučivost zaslona na iPhoneu 15, ali uklanjanjem nekoliko milimetara s crnog okvira koji okružuje zaslon, dobio je nekoliko dodatnih piksela. Njegova rezolucija od 2556 x 1179 i dalje je na 460 ppi, ali zaslon je veći od zaslona iPhonea 14 od 2532 x 1170p.

Apple je konačno uklonio veliki usjek sa svojih pametnih telefona, reći će neki! Ne samo da gaje uklonio nego je osmislio nešto bolje. Radi se o takozvanom ”Dynamic Island-u”. Dodir na njega daje vam još više informacija. Radi se o istoj vrsti funkcionalnosti u kojoj korisnici iPhonea 14 Pro i Pro Maxa mogu uživati ”po defaultu”, a koja je sada dio iPhonea 15 i iPhonea 15 Plus.

Druga velika nadogradnja je svjetlina. Zaslon iPhonea 15 sada ima maksimalnu svjetlinu od 2000 nita i prema mnogim testovima, osjetno je svjetliji od iPhonea 14. Kao i ostatak Appleovih Super Retina XDR OLED-a, 6,1-inčni zaslon iPhonea 15 podržava širok raspon boja i 2,000,000: 1 omjer kontrasta za boje tinte crne. Po mom iskustvu, na zaslonu sve izgleda odlično. Ne podržava ProMotion, što znači da je brzina osvježavanja zapela na 60Hz i nema podrške za Always On. Novi StandBy način rada iOS-a 17 i dalje radi kada svoj telefon postavite bočno na MagSafe bežični punjač, ali zaslon će biti uključen ili isključen.

iPhone 15 ekran

No je li pošteno i u redu uzeti ovo kao prigovor za iPhone 15? Jer, ipak se radi o cjenovno pristupačnom iPhoneu, koliko god to neobično zvučalo, a velika većina vrlo kvalitetnih obilježja su i dalje tu. Ako želite sve vrhunske značajke, Apple očekuje da ćete za to platiti naravno, još više. ProMotion, s mogućnošću zaustavljanja do 1 Hz, stvar je profesionalnosti i entuzijasta, tako barem misli Apple. Samsung Galaxy S23 nudi promjenjivu brzinu osvježavanja od 48Hz do 120Hz.

Sve u svemu, ovo je izvrstan zaslon pametnog telefona s dovoljno mogućnosti i značajki zbog kojih bi trebao zadovoljiti veliki broj korisnika.

 

iPhone 15 kamere

iPhone 15: Kamere

Još uvijek postoje samo dvije leće na stražnjoj strani iPhonea 15, ali to nije isti par kao što ste pronašli na iPhoneu 14. U redu, ultra širokokutna od 12 MP u osnovi je ista, ali glavna kamera sada je ista leća od 48 MP koja pronaći ćete na iPhoneu 14 Pro. To nije isti senzor kao onaj veći koji se sada nalazi unutar iPhonea 15 Pro i iPhonea 15 Pro Maxa.

Bez obzira na to, ovo je značajna nadogradnja u odnosu na 12-megapikselnu glavnu kameru iPhonea 14, a sve kamere su podržane posljednjom generacijom A16 Bionic i nadograđenom slikovnom tehnologijom: fotonskim mehanizmom i računalnoj obradi fotografija, koja nudi nekoliko cool, novih značajke fotografije.

Apple je također dodao milimetarske razlike na sva povećanja fotoaparata koja su približna onome što biste mogli pronaći ako koristite fizičke leće. Dakle, sada možete vidjeti da je ultra širokokutna kamera poput leće od 13 mm; na lećama mm definira vidno polje i povećanje, dok je ona 2x 52 mm.

Standardni model iPhone 15 koristi 12 piksela punog okvira za isporuku optički uvećane slike. Ovo je korisnije nego što zvuči. To je izvrstan način da se približite akciji bez približavanja i, za razliku od digitalno zumiranih fotografija, kvaliteta ovih 12-megapikselnih slika je u biti optička kvaliteta.

Sve fotografije s glavne kamere također izgledaju bolje jer su postavljene na 24 MP. Appleova nova obrada fotografija uzima grupiranih 12MP, po četiri piksela od 48MP senzora i zatim to kombinira sa slikom punog kadra od 48MP.

Primjer fotografija dobivenih sa iPhone 15 kamerom:

Primjer fotografija dobivenih sa iPhone 15 kamerom

 

Rezultat su slike koje izgledaju bolje od onoga što ćete dobiti s iPhoneom 14. Portretna fotografija u liniji iPhonea 15 doživjela je korisnu transformaciju. U osnovi, svaka fotografija koju snimite glavnom kamerom može biti portretna slika sve dok iPhone identificira osobu ili kućnog ljubimca i prikuplja informacije o dubini. To znači da možete snimiti fotografiju i nakon toga je promijeniti u portretni način rada.

Znat ćete može li se fotografija urediti u portretni način po malom simbolu “Portret f” na njoj. Možete dodirnuti ovaj simbol za transformaciju fotografije u portretni način. Ako uredite fotografiju, možete napraviti više prilagodbi, uključujući prilagodbu dubinske oštrine. Još bolje, možete odabrati gdje se želite fokusirati. Sve što je potrebno je dodirnuti subjekt ili objekt. To znači da se gotovo nikada ne morate uzrujati kada ne odaberete “Portretni način” za fotografiju.

Kvaliteta videa je i dalje izvrsna i možete snimati do 4K na 60 fps. Uživat ćete snimati u kinematografskom načinu rada, koji vam omogućuje dodavanje efekta kratkog fokusa svim vašim videozapisima i odabir subjekta ili objekta na koji se želite fokusirati dok snimate. Ako vam se nije svidio vaš početni odabir, uvijek možete urediti i odabrati drugi predmet fokusa. Fotografija pri slabom osvjetljenju je dobra, a 12MP TrueDepth leća izvrsna je selfie kamera. Osim toga, možete pretvoriti gotovo svaki selfie u portretni način dodirom.

 

iPhone 15 performanse

iPhone 15: Performanse i specifikacije

Nije iznenađenje da je Apple svoj nadograđeni iPhone 15 upario s prošlogodišnjim najboljim mobilnim CPU-om, A16 Bionic. To je snažan šest-jezgreni procesor, s 5-jezgrenim GPU-om i 16-jezgrenim Neural motorom, a sve to podržava 6 GB RAM. Nije tako moćan niti tako brz kao novi A17 Pro, koji se nalazi u iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, ali pruža više nego dovoljno snage.

Nekima će možda biti malo 128 GB, ali po mom mišljenju za većinu korisnika bi trebalo biti dovoljno. U Geekbench 6 testovima, A16 Bionic iPhonea 15 u biti je odgovarao brojevima onog koji se nalazi u iPhoneu 14 Pro. Isto tako, bolji je i od najboljeg Qualcommovog Snapdragona 8 Gen 2, koji se nalazi u Samsung Galaxy S23. Brojke su zanimljive, ali bitna je izvedba u stvarnom svijetu. iPhone 15 može podnijeti gotovo svaki zadatak koji stavite ispred njega i to bez problema.

iPhone 15 geekbench iPhone 15 geekbench

Call of Duty Mobile je na njemu izgledao sjajno i radio je glatko. Jedna stvar koju sam ipak primijetio je da se, nakon nekoliko minuta igranja, stražnja strana iPhonea 15 osjetno zagrijala. Je li za to odgovorno aluminijsko kućište, koje prenosi toplinu lakše od izvornog kućišta od nehrđajućeg čelika? Moguće da jest.  No, kada se sve zbroji i oduzme, vlasnici iPhonea 15 i iPhonea 15 Plus neće imati puno toga na temelju čega se mogu žaliti u segmentu performansi.

 

iPhone 15: Softver

Svi novi modeli iPhonea 15 dolaze s predinstaliranim iOS-om 17. To nije jedno od najvećih Appleovih ažuriranja mobilne platforme, ali nudi neka dobra poboljšanja.

Neki su suptilni, poput redizajniranog iMessage izbornika ili nove kontrole emoji simbola na zaslonu u FaceTimeu. Drugi su veći, poput postera za kontakte i značajke ispuštanja imena koja vam omogućuje dijeljenje podataka o kontaktu jednostavnim pomicanjem telefona na centimetar ili više jedan od drugog. Značajka “Bring Devices Together” u AirDropu uključena je prema zadanim postavkama, što znači da biste je trebali isključiti dok je ne budete spremni koristiti.

iPhone 15 baterija

iPhone 15: Baterija

Apple ne objavljuje podatke o kapacitetu baterije, ali na temelju obećanja koja Apple daje u specifikacijama, ništa se zapravo nije promijenilo. IPhone 15 i dalje je procijenjen za 20 sati reprodukcije videa, 80 sati samo zvuka, uz punjenje od 50% u 30 minuta s dodatnim punjačem od 20 W. Kada dođe vrijeme za ponovno punjenje, sada ćete koristiti priloženi USB-C kabel, koji je, za razliku od prethodnih iPhone kabela, istkan od posebne tkanine.

Baterija iPhonea 15 je manja od one koju ćete pronaći u iPhoneu Plus. Osi mtoga, treba imati na umu i to da standardnu verziju pokreće nešto manje energetski učinkovit čip od onog koji se nalazi u iPhoneu 15 Pro. Dok Pro model ima 3-nanometarski A17 Pro, iPhone 15 pokreće 4-nanometarski A16 Bionic, što također utječe na cjelokupnu potrošnju energije.

 

Zaključna riječ

S iPhoneom 15 izgleda kao da je Apple dodatno suzio razmak koji je u prošlosti jasno postojao između ”mini”, standardnih i ostalih modela iPhonea. Na primjer, standardni model koristi isti Dynamic Island kao i skuplji modeli, koji se odlikuju novim materijalima, lijepo oblikovanim rubovima, snažnim A16 Bionic Soc-om i USB-C utorom.

Čak su i mogućnosti fotografiranja unaprijeđene kamerom od 48 MP i novim mogućnostima obrade portreta. Iako se radi o standardnom modelu, s iPhoneom 15 zaista nećete imati osjećaj kao da propuštate puno toga. Osim toga, cjenovno je pristupačniji od ostalih.

iPhone 15 cijena

Tehničke specifikacije uređaja:

Dizajn i izgled:

 • Dimenzije: 147,6 x 71,6 x 7,8 mm, debljina s kamerom 11,33 mm
 • Masa: 171,0 g
 • Materijali: Leđa: Staklo; Okvir: Aluminij
 • Otpornost: Da; IP68
 • Biometrija: 3D otključavanje licem
 • Tipke: Lijeva: kontrola glasnoće, ostalo; Desno: tipka za zaključavanje/otključavanje
 • Boje: crna, plava, zelena, žuta, roza

 

Zaslon i prikaz:

 • Veličina: 6,1 inča
 • Rezolucija: 2556 x 1179 piksela, 461 ppi
 • Tehnologija: OLED
 • Brzina osvježavanja: 60Hz
 • Zaslon-tijelo: 86,38 %
 • Vršna svjetlina: 2000 cd/m2 (nit)
 • Značajke: Super Retina XDR, HDR podrška, Oleofobni premaz, staklo otporno na ogrebotine (Ceramic Shield), Senzor ambijentalnog svjetla, Senzor blizine

 

Hardverske i softverske mogućnosti:

 • Sistemski čip: A16 Bionic (4 nm)
 • Procesor: Hexa-core
 • GPU: Apple GPU s 5 jezgri
 • RAM: 6 GB LPDDR5
 • Interna memorija: 128 GB, nije proširiva
 • Vrsta uređaja: pametni telefon
 • OS: iOS (17.x)

 

Baterija:

 • Kapacitet: 3349 mAh
 • Punjenje: Brzo punjenje, MagSafe bežično punjenje
 • Maksimalna brzina punjenja: Bežično: 15,0 W

 

Kamere:

 • Stražnja: Dvostruka kamera
 • Glavna kamera: 48 MP (OIS s pomakom senzora)
 • Specifikacije: Veličina otvora blende: F1.6; Žarišna duljina: 26 mm; Veličina piksela: 2,0 μm
 • Druga kamera: 12 MP (ultra širokokutna)
 • Specifikacije: Veličina otvora blende: F2.4; Žarišna duljina: 13 mm
 • Video snimanje: 3840×2160 (4K UHD) (60 fps), 1920×1080 (Full HD) (240 fps)
 • Prednja: 12 MP (Time-of-Flight (ToF))
 • Video snimanje: 3840×2160 (4K UHD) (60 fps)
 • Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: od 1050 eura, ovisno o memoriji

 
pcchip.hr