Asus Zenfone 10: jedan od najboljih kompaktnih Androida?

asus-zenfone-10:-jedan-od-najboljih-kompaktnih-androida?


Mišljenja sve većeg broja korisnika jesu da bi Asusov Zenfone 10 mogao biti jedan od najboljih ako ne i najbolji kompaktni pametni telefon s Androidovim predznakom.

To isto tako znači da ovaj uređaj ima ogroman potencijal privući velik broj potencijalnih kupaca Googleovih i Samsungovih uređaja. Osim malenih dimenzija, uz jako dobre specifikacije, vrlo dobro trajanje baterije, mogućnosti kamere koje su u redu i softversku podršku koja je prihvatljiva, Zenfone 10 je najnoviji pametnih telefon iz Asusove kuhinje koji se želi natjecati s najboljima na tržištu.

 

Asus sa Zenfone 10 modelom nastavlja s trendom vrhunskih, kompaktnih pametnih telefona

Asus Zenfone 10 je lako mogao zadržati svoj status jednog od najboljih malih telefona na svijetu bez da je stvarno pokušavao išta nadograditi sa svog prethodnika Zenfone 9 modela. No ipak ono što je dobro jest to da je Asus napravio dovoljno promjena, kako bi novi model bio vrijedna nadogradnja i kako bi se itekako isplatila za kupiti i kako bi se u isto vrijeme Asus natjecao s ostalim proizvođačima i pametnim telefonima, koji su puno veći, veće mase i koji su cjenovno nepristupačniji. To znači da Zenfone 10 itekako ima što za reći po pitanju specifikacija i performansi. Isto vrijedi i za trajanje baterije, iako je šteta što je kvaliteta kamera, kao i softverska podrška ispod onoga što nude Samsungovi i Googleovi flagshipi.

Kada se sve zbroji i oduzme, isplati li se izdvojiti oko 880 eura i kupiti Asusov Zenfone 10? Zbog čega se isplati, a zbog čega bi možda ipak bilo bolje otići dalje i potražiti neki drugi pametni telefon? Nešto više o tome možete pročitati u nastavku ove recenzije.

 

Asus Zenfone 10 test

Asus Zenfone 10: Dizajn i izgled

Asusov fokus u posljednjih nekoliko generacija Zenfone uređaja odnosio se na kompaktnu veličinu pametnih telefona. Dobra je vijest da je taj fokus ostao i kod Zenfonea 10. Ovo je još uvijek 5.9-inčni uređaj, koji je daleko manji od bilo kojeg drugog ekvivalentnog Android telefona koji danas možete kupiti. Dok pišem ovu recenziju bacam povremeno pogled na svoj stari Samsung Galaxy S9 iz 2018. godine i razmišljam: „Taj uređaj ima zaslon od 5.8 inča. Ali taj uređaj je na tržište izašao prije nešto više od 5 godina.“

zenfone-10

U pet godina jako puno toga se promijenilo na tržištu pametnih telefona. Ako volite kompaktnije uređaje, a želite da to bude neki noviji uređaj, ne baš iz 2018. godine, znajte da ih nije lako pronaći. No, dobra stvar je da postoje proizvođači kao što je Asus, koji znaju da postoje kupci koji ne žude za uređajima dimenzija 6.5 inča i više. Zato je tu Zenfone 10.

Zenfone 10 se, kada gledamo dizajn i izgled, razlikuje po nekim obilježjima od Zenfonea 9. Na primjer, novi prstenovi oko stražnjih kamera i drugačija tekstura stražnje ploče pomažu u razlikovanju Zenfonea 10 od ”devetke”, ali treba imati na umu da, barem što se tiče izgleda i dizajna, nema puno razlika između novog Zenfonea i njegovog prethodnika.

Još jedna dobra stvar koja se meni jako svidjela u vezi ovog pametnog telefona jest to što je lagan u ruci. Barem meni. Zenfone 10 ima masu od samo 172 grama. Malo je veće mase od Zenfonea 9, ali po mom mišljenju i dalje spada u lagane pametne telefone, čija malena masa ide jako dobro rukom pod ruku s dimenzijama. Jasno je da je Asus želio da korisnici i ovaj uređaj mogu koristiti jednom rukom bez problema i mislim da je uspio. Čak i ako imate manje dlanove neće vam trebati druga ruka kako biste koristili Zenfone 10.

Jedan od razloga ili uzroka relativno malene mase Zenfonea 10 dolazi od stražnje strane uređaja, koja je izrađena od bio-polikarbonatne plastike. Iako činjenica da je ovaj telefon izrađen od polikarbonata mogla značiti da je Zenfone 10 u biti neki ”jeftinjak” koji se skriva iza renomea proizvođača, Zenfone 10 ne djeluje jeftino, čak i ako ne ostavlja onaj ”premium” osjećaj kod rukovanja njime kao neki telefon sa staklenom pozadinom. Da budem iskren, polikarbonat je omogućila Asusu da leđa uređaja osmisli na način da će uređaj imati još bolji hvat i da će bolje prianjati, što je svakako dobro, jer pametni telefoni koji su izrađeni od polikarbonata imaju manju sklonost iskliznuti iz ruke u odnosu na staklene i metalne uređaje.

Utor za slušalice od 3.5 mm još uvijek se može pronaći na gornjem rubu telefona. Iako nekim korisnicima ovo neće ništa značiti, meni iskreno znači. Volim vidjeti ovo pomalo retro obilježje na novim pametnim telefonima i bude mi drago kada proizvođači uključe dobri stari utor od 3.5 mm na svoje modele. Dobra stvar je i da Asus za svoj Zenfone 10 nudi IP68 otpornost na prašinu i vodu, što je još jedan plus.

 

Asus Zenfone 10 recenzija

Asus Zenfone 10: Zaslon i kvaliteta prikaza slike

Zenfone 10 koristi mali, ali jako dobar i sposoban zaslon dijagonale 5.9 inča. Radi se o Super AMOLED panelu s Full HD+ rezolucijom i brzinom osvježavanja koja može doseći 144 Hz. Ova maksimalna vrijednost radi samo u određenim igrama, tako da ćete većinu vremena dobivati osvježenje od 120 Hz. Ovo je naravno itekako dovoljno za jako veliku razinu fluidnosti, što će se itekako osjetiti kad budete koristili uređaj i kretali se između aplikacija, kada budete prelistavali sadržaj i listali stranice PC Chip-a na zaslonu svog novog Zenfonea 10.

Kvalitetom osvježavanja Asus se našao licem u lice sa Samsungovim pametnim telefonima najvišeg razreda i uspio je prijeći ono što je Google ponudio u svom Pixelu, što je apsolutno plus. Naravno, razina osvježenja može se po potrebi spustiti i na 90 Hz, ako to korisnik želi. Kvaliteta prikaza slike je jako dobra, no ipak nije onakve kvalitete kao kod Galaxy S23 modela. Čitljivost u uvjetima visoke osvijetljenosti je u redu, no iskreno vidio sam i bolje, tako da i ovdje postoji prostor za poboljšanja. No bez obzira na to, smatram da ćete uživati u multimedijskom sadržaju na Zenfoneu 10. Boje su prave crne, kontrast je snažan, a ostale boje su ”amoledovski” šarene i živopisne. Baš onako kako bismo i očekivali od jednog jako dobrog pametnog telefona sa AMOLED zaslonom.

 

Asus Zenfone 10 kamera

Asus Zenfone 10: Kvaliteta kamera

Ovdje dolazimo do prvog ne tako impresivnog segmenta Zenfonea 10. To ne znači da su kamere ne kvalitetne. Ne, nisu. U idealnim uvjetima pružit će jako dobro iskustvo kod fotografiranja fotografija. O čemu se radi kod kamera? Za početak imamo glavnu kameru od 50 MP, novu ultra-širokokutnu kameru od 13 MP i još jedna nova prednja kamera od 32 MP za selfije. To je manje od onoga što donosi na primjer Galaxy S23 serija, na kojoj dobivamo i telefoto kameru. Osim toga Google nudi neke od najbolja tehnologija za obradu fotografija na bilo kojem telefonu iz serije Pixel 7. Kamere nisu loše, ali nisu ni najjači adut ovog uređaja.

Pri dnevnom svjetlu, glavni, Sonyjev IMX766 senzor od 50 MP, otvora blende f/1,9, daje fine, oštre fotografije s pristojnom reprodukcijom boja. Fotografije pri slabom osvjetljenju također su dobre, a visoki dinamički raspon (HDR) daje solidne rezultate. Njegov glavni problem su zasićene boje, iako je to nešto što Samsung telefoni također vole raditi, ovdje je to još uočljivije, što je nešto što može smetati određenim korisnicima. Sam senzor, iako je kvalitetan, je isti onaj senzor koji se može pronaći na cjenovno pristupačnijim pametnim telefonima, kao što je na primjer OnePlus 10T. S obzirom na to da uređaj nema telefoto osjetljivu leću to znači da ćete se morati oslanjati na glavnu leću i njezine mogućnosti digitalnog zuma.

Ultra-širokokutni senzor od 13 MP, otvora blende f/2.2 pokazat će dobre rezultate kod fotografiranja prizora kada trebate dobiti više od onoga što želite fotografirati. Same fotografije će biti dovoljno dobre za dijeljenje na društvenim mrežama, ali trebate imati na umu da ovaj senzor neće dati vrhunske rezultate. Boje su prezasićene i kod zumiranja osjeti se zrnatost, koja nikada nije dobrodošla. Sve u svemu, kamere su dobre. No ne i odlične i to je nešto što treba imati na umu.

 

zenfone-10 performanse

Asus Zenfone 10: Performanse

Što se tiče performansi, ovo je jedan od segmenata gdje Asus nije štedio ali baš nimalo i može se reći da su sustav na čipu, kao i memorija apsolutni aduti ovog pametnog telefona. Uređaj je opremljen Snapdragonom 8 Gen 2 sustavom na čipu, s 8, 12 ili čak 16 GB RAM, ovisno o tome gdje ga kupujete i koliko ste spremni potrošiti eura ili dolara. U najgorem slučaju, dobivate otprilike ekvivalentan čipset Galaxy S23 Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy s istom količinom radne memorije ili više memorije nego što možete čak i specificirati za mnogo skuplji Galaxy S23 Ultra.

Zenfone 10 pobjeđuje ili tijesno gubi od Galaxy S23, koji koristi manje RAM, ali ima jedinstvenu verziju istog Snapdragon čipa visokih performansi. Google Tensor G2 unutar Pixela 7 zapravo se ne može uspoređivati s druga dva telefona, čak i ako nudi druge softverske prednosti koje ova mjerila ne mjere. Mogućnosti pohrane na Zenfoneu 10 kreću se od 128 GB, preko 256 GB, pa sve do 512 GB, što znači da ne biste trebali imati problema s pohranom podataka čak i ako odaberete model od 128 GB.

Sve u svemu, što se performansi tiče, bit ćete itekako zadovoljni i tu je ono gdje Zenfone 10 daje sve od sebe.

 

Asus Zenfone 10: Vijek trajanja baterije i mogućnosti punjenja

Kapacitet baterije od 4300 mAh također je nešto čime se Zenfone 10 može ponositi. Iako se ne radi ni o kakvom posebnom kapacitetu za pametne telefone klasičnih dimenzija, s obzirom na to da je Zenfone 10 telefon od 5.9 inča, 4300 mAh je za njega i više nego dovoljno. Još uvijek nadmašuje kapacitet od 3900 mAh Galaxy S23 i gotovo se podudara s kapacitetom od 4355 mAh, odnosno s baterijom koja se nalazi u Pixelu 7, unatoč tome što je Zenfone manji od oba ova uređaja.

Zahvaljujući dosta dobroj optimizaciji potrošnje baterije, telefon može bez ikakvih problema izdržati i više od jednoga dana korištenja. Naravno, ovo vrijedi ako ne igrate igre na njemu 5-6 sati, što biste mogli bez problema, no u tom slučaju trebate znati da će logično vijek trajanja baterije biti drastično manji.

Maksimalna brzina punjenja je i dalje od 30 W. Ispražnjeni Zenfone 10 doći će do 54% nakon 32 minute, što je OK ali nije ništa revolucionarno. Zenfone 10 podržava i bežično punjenje do 15 W, što opet nije ništa posebno, ali dobro je da postoji.

 

Asus Zenfone 10: Softver i softverska podrška

Na prvi pogled, sučelje Zenfonea 10 podsjeća na ”čisti” Android, no postoje razlike. Izbornik napajanja, kontrole glasnoće, zaključani zaslon i brze postavke imaju drugačiji izgled i dizajnirani su kako bi dopustili pristup većem broju opcija s manjom potrebom pretraga za aplikacijama i onime čemu korisnik želi pristupiti.

Ponovno imamo i ZenTouch. Asusovo korisničko sučelje kreira dodatne prečace kada prijeđete na tipku za uključivanje čitača otiska prsta.

Još jedna stvar koja bi se mogla svidjeti korisnicima Zenfonea 10 jest mogućnost QuickShot. Ona ne samo da otvara aplikaciju kamere dvostrukim pritiskom tipke za uključivanje, nego se može koristiti i za fotografiranje niza fotografija. Tu je i Edge Tool, koji iako nije toliko prilagodljiv kao nešto poput Samsungovih rubnih ploča, ipak vam daje brz način pristupa omiljenim aplikacijama i prečacima povlačenjem prsta sa strane zaslona.

Asus dobiva mogućnost softverske podrške u trajanju od 2 godine, što znači da će korisnici Zenfonea 10 imati mogućnost nadogradnje na dvije nove verzije Androida. Što se tiče sigurnosnih zakrpa, Zenfone 10 dobiva mogućnost podrške od 4 godine.

Asus-Zenfone-10 cijena

Zaključak

Asus je svojim Zenfone 10 pametnim telefonom želio nastaviti ondje gdje je stao sa svojim prethodnikom i smatram da je u tome uspio. Ponovno smo dobili jedan oku i na dodir privlačan kompaktan pametni telefon, AMOLED zaslona, s odličnim sustavom na čipu i pregršt mogućnosti u pogledu radne memorije i memorije za pohranu.

Baterija je također vrlo dobra, što je dodatan plus. Kamere su OK, no iskreno govoreći, Asus nikada i nije proizvodio pametne telefone koji su bili orijentirani na kvalitetu fotografija. Ako želite kompaktan pametni telefon odličnih performansi, onda se za Asusov Zenfone 10 itekako isplati izdvojiti oko 880 eura.

Plusevi uređaja:

 • Malen i vrlo kompaktan
 • Jako dobre performanse
 • Izvrsno trajanje baterije
 • Nekoliko pametnih softverskih poboljšanja za Android

 

Minusi uređaja:

 • Kvalitete kamera su mogle biti bolje
 • Softverska podrška također je mogla biti bolja, traje samo 2 godine

 

Osnovne specifikacije uređaja:

 • Dimenzije: 146,5 x 68,1 x 9,4 mm
 • Masa uređaja: 172 g
 • Zaslon: 5,9 inča OLED (rezolucije 2400 x 1080 ili Full HD+)
 • Brzina osvježavanja zaslona: 144Hz kod igranja igara, obično se radi o razini od 120 Hz
 • SoC: Snapdragon 8 Gen 2
 • RAM: 8GB/12GB/16GB
 • Pohrana: 128GB/256GB/512GB
 • Stražnje kamere: glavna od 50 MP, ultra-širokokutna od 13 MP

 

 
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top