Četiri stvari koje je iPhone 15 ukrao od Androida

0

Apple je upravo predstavio nove modele iPhonea 15 i doduše ima mnogo toga što bi se moglo svidjeti kod njih, posebno kada su u pitanju nove karakteristike i procvat dizajna. Međutim, čak i gledajući šta je novo kod iPhonea, ne možemo a da ne razmislimo o tome kako se sve to odnosi na Android.

Za razliku od prethodnih Apple događaja, iPhone 15 prezentacija nije uvela mnogo toga što već nismo znali. Čak i dalje, vraćamo se na to, gledajući sve “revolucionarne, nove” promjene na iPhoneu 15 koje zapravo i nisu toliko nove ili revolucionarne. Uspjeli smo pronaći četiri stvari koje je iPhone 15 ukrao sa Android telefona. USB-C – Le 1 i Le Max 1 (2015.)

Ovo je onaj na koji su fanovi Applea najduže čekali, a čekanju je konačno kraj. Lightning port je sada mrtav (većim dijelom), jer je sada dostupan na sva četiri iPhone 15 modela. Znali smo da to dolazi nakon mandata Evropskog parlamenta krajem prošle godine, koji zahtijeva da svi pametni telefoni budu pušteni sa USB-C do 28. decembra 2024. Dakle, umjesto da čeka do iPhone 16, Apple je odlučio napraviti ovu promjenu s ovim godine izdanje.

Nije iznenađujuće da postoje neka ograničenja jer čak i modeli iPhone 15 Pro i Pro Max koriste USB 3 sa brzinom prijenosa od 10 Gbps. Iako je prilično bolji od brzina od 480 Mbps koje nudi Lightning kabl, to je samo polovina brzina od 20 Gbps koje je sposobna za Galaxy S23 seriju.

Da li biste vjerovali da nije LG, HTC ili čak Samsung prvi koji je debitovao sa USB-C na svojim pametnim telefonima? Umjesto toga, to je bila sada zaboravljena kompanija pod imenom “LeEco” sa Le 1 i Le Maxom . Ovo je bilo još u danima Android Lollipop-a, i uprkos tome što je prednjačila, kompanija je propala samo nekoliko godina kasnije.

Periskopska kamera – Huawei P30 Pro (2019)

Još jedna dugo očekivana promjena za korisnike iPhonea je poboljšana periskopska telefoto sočiva, a sada je stigla u obliku “nove” kamere u iPhone 15 Pro Max. Iako ga na Android telefonima nije bilo toliko dugo kao USB-C, morat ćete se vratiti sve do Huawei P30 Pro iz 2019. godine.

Apple-ova implementacija nudi mogućnosti optičkog zumiranja od 5x, poboljšanje u odnosu na telefoto zum od 3x u drugim modelima iPhonea i podudaranje s onim što nudi najnoviji Google Pixel 7 Pro . Prateći trend, ovo je samo polovina onoga što ćete doživjeti s Galaxy S23 Ultra i njegovim mogućnostima optičkog zuma od 10x.

3D video snimanje – HTC EVO 3D (2017)

Sve do 2017. godine, HTC je radio na različitim načinima da privuče korisnike i poboljša iskustvo kamere na pametnom telefonu. Jedan pokušaj bio je sa HTC EVO 3D , koji je omogućio korisnicima da snime 3D sadržaj i pogledaju navedeni sadržaj direktno na svojim telefonima.

U pripremi za lansiranje Vision Pro slušalica, Apple je uveo Spatial Recording na iPhone 15 Pro i Pro Max. Prema Appleu, ovo će omogućiti korisnicima da “uhvate dragocjene trenutke u tri dimenzije i ožive te uspomene s nevjerovatnom dubinom na Apple Vision Pro-u kada bude dostupan početkom sljedeće godine u SAD-u”

Ovo će biti više trik za zabavu koji zapravo nećete moći da pokažete svojim prijateljima osim ako na kraju ne potrošite više od 3.000 dolara za Apple Vision Pro slušalice. Za razliku od EVO 3D, Apple nije uradio ništa posebno sa ekranom iPhone 15 Pro ili Pro Max kako bi omogućio korisnicima da vide ovaj sadržaj na svojim uređajima. Ali hej, možda će ovo izazvati povratak 3D televizora, zar ne?

Titanijumski okvir – Essential Phone (2017)

Osim USB-C, periskopske telefoto kamere i 3D video snimanja, Apple je imao još jednu stvar koju je ukrao sa prethodnih Android telefona. Vjerovatno, druga najvažnija promjena od svih njih je uvođenje kućišta od titanijuma 5. razreda. Iako to nije bilo naglašeno tokom najave, Apple zapravo koristi samo titanijum za okvir dok se i dalje oslanja na staklo za poleđinu.

Čak i dalje, ovo nije ništa novo, iako to nije uradila kompanija od 2017. godine kada je Essential Phone izbio na scenu. Essential Phone je predstavio nekoliko „prvi u industriji“, kao što je izrez za selfie kameru, zajedno sa upotrebom keramike za zadnju ploču.

I dok Apple možda može reći da je to jedini  trenutni  pametni telefon koji je dostupan sa titanijumom, to možda neće biti slučaj još dugo. Glasine sugeriraju da će nadolazeći Xiaomi 14 Pro koristiti “leguru titanijuma” za okvir.

Šta je sljedeće?

Zaista nema previše toga što bi Apple mogao “posuditi” od svoje Android konkurencije za iPhone 16 sljedeće godine. Možda će sljedeće godine Apple ponovo izmisliti brže osvježavanje, donoseći ga na iPhone modele koji nisu Pro. Ili će možda iOS 18 zapravo omogućiti učitavanje aplikacija na vaš iPhone, pogotovo jer EU ima mandat koji se mora ispuniti do marta 2024. Ipak, “Techtember” je u toku, a sada postavljamo naše stranice na ono što je slijedeći dolazi do Android prostora.