Google Pixel Fold je novi preklopni telefon na tržištu! Provjerite kakve su njegove specifikacije i po čemu se razlikuje od konkurencije.

google-pixel-fold-je-novi-preklopni-telefon-na-trzistu!-provjerite-kakve-su-njegove-specifikacije-i-po-cemu-se-razlikuje-od-konkurencije.


Prije održavanja nedavnog „Google I/O 2023“ eventa, prva asocijacija kad govorimo o preklopnim telefonima bili su Samsung Galaxy Fold i Samsung Galaxy Flip modeli. Radi se o iznimno uspješnim telefonima s kojima je Samsung napravio izvrstan posao i praktički fiksirao dominantnu poziciju kad su pitanju preklopni uređaji. Postoje i još neki modeli preklopnih telefona koji su dostupni, no na hrvatskom i europskom tržištu Fold i Flip modeli se vrlo često mogu naći u web i ostalim trgovinama i često su jedine opcije koje se razmatraju prilikom kupnje.

Velika novost kad su u pitanju preklopni telefoni ovih je dana stigla iz Googlea. Naime, od 10. svibnja započele su prednarudžbe za Google Pixel Fold, novi preklopni telefon koji sa svojim specifikacijama obećava vrhunsko korisničko iskustvo, a isto bi trebala garantirati i prilično visoka cijena od 1.799 dolara. Google Pixel Fold službeno će doći u trgovine tijekom lipnja.

 

Nikad viđena razina premium hardvera kod Pixela

Neovisno o tome sviđa li vam se dizajn trenutnih Pixel serija ili ne, mora se priznati da Google zna raditi telefone. Pixel 7 i Pixel 7 Pro sjajni su uređaji napravljeni od metala i stakla te je izvrstan osjećaj držati ih jer kućište i ostali dijelovi telefona prirodno sjedaju u ruku. Pixel Fold je u hardverskom smislu još više od toga.

Provjerite u nastavku njegove sjajne specifikacije:

 • Dimenzije (preklopljen): 139.7 x 79.5 x 12.1 mm
 • Dimenzije (u punoj veličini): 139.7 x 158.7 x 5.8 mm
 • Težina: 283 g
 • Zaslon (vanjski): 5.8 inča, FHD+ 2092 x 1080 OLED, 408 ppi, 120Hz frekvencija osvježavanja, Corning Gorilla Glass Victus
 • Zaslon (unutarnji): 7.6 inča, 2208 x 1840 OLED, 380 ppi, 120Hz frekvencija osvježavanja, Ultra Thin Glass sa zaštitnim plastičnim slojem
 • Baterija: 4821 mAh, 30W žičano punjenje, Qi bežično kompatibilno punjenje
 • Ram: 12 GB LPDDR5
 • Pohrana: 256 GB ili 512GB
 • Procesori: Google Tensor G2, Titan M2 sigurnosni koprocesor
 • Port: USB-C 3.2 Gen 2

 

Najprije možemo krenuti od prednjeg, vanjskog, zaslona Google Pixel Folda. Najbolji način na koji ga se može opisati je usporedba sa standardnim telefonom jer zaista imate takav osjećaj. U odnosu na, primjerice, Samsung Galaxy Fold 4 koji ima uzak i visok zaslon, kod Google Pixel Folda nije potrebno naprezati se kako bi kliknuli na nešto pri vrhu zaslona jer ima sasvim dovoljno prostora i širine.

Gledaju li se ostali dijelovi telefona, može se naći USB-C port na donjem rubu, senzor za otisak prsta zajedno s „power/sleep“ gumbom s desne strane te tipke za glasnoću zvuka na desnom rubu. Tri primarna senzora za kamere smještena su pod metalnom trakom sa stražnje strane.

Kad idete otvarati Google Pixel Fold, imate dojam kao da otvarate knjigu. Odvajanje dvije polovice zaslona je lako, no osjeti se određeni otpor. Otvaranje se može provesti pod bilo kojim kutom od 0 do 180 stupnjeva i istodobno se fiksirati. Dovoljno je čvrsto da bez problema možete namjestiti Google Pixel Fold u obliku laptopa ili namjestiti kameru pod posebnim kutom gdje drugi dio telefona ima funkciju stalka.

Time smo došli do unutarnjeg zaslona koji ima Ultra Thin Glass značajku i dolazi zajedno sa zaštitnim plastičnim slojem, slično kao i Samsungovi preklopni telefoni. Zaslon po sebi ne izgleda kao neki od standardnih na pametnim telefonima, no to ne znači da se radi o jeftinom materijalu i svakako zaslon na Google Pixel Foldu ima kvalitetu.

 

Veliki broj kamera

Google Pixel Fold ima pet kamera i sjajno je što sa svima možete napraviti selfie. Takve mogućnosti čine ovaj telefon jednim od najzanimljivijih na tržištu kad je u pitanju izrada fotografija.

Specifikacije kamera su sljedeće:

Prednje kamere:

 • Primarna: 48 MP Quad PD s OIS + CLAF, ƒ/1.7 aperture, 82-degree FOV
 • Ultraširoka: 10.8 MP, ƒ/2.2 aperture, 121.1-degree FOV
 • Telephoto: 10.8 MP, ƒ/3.05 aperture, 21.9-degree FOV, 5x optičko zumiranje, Super Res Zoom do 20x

Prednja kamera: 9.5 MP Dual PD, ƒ/2.2 aperture, fiksirani fokus, 84-degree FOV

Unutarnja kamera: 8 MP, ƒ/2.0 aperture, fiksirani fokus, 84-degree FOV

Google Pixel Fold

Softver i baterija ipak malo brinu

Aplikacije za tablete na Androidu realno nikad nisu dostigle potrebnu kvalitetu. Kod Pixel Folda Google je stoga definitivno morao ozbiljno shvatiti softver i samu izvedbu. Srećom, tehnološki div je još ranije uložio trud u unaprjeđivanje Android korisničkog iskustva na većim zaslonima još od izlaska Androida 12L. Tako je Google redizajnirao oko pedesetak svojih aplikacija kako bi bolje radile na tabletima.

Trenutno još uvijek ne znamo koliko je u stvari bila dobra optimizacija softvera i aplikacija za Google Pixel Fold, ali to je svakako jedan element koji može ispasti dobro ili biti potencijalno lošiji dio korisničkog iskustva.

Po pitanju izvedbe, Google Pixel Fold opremljen je s Googleovim Tensor G2 procesorom i s 12 GB RAM-a. Vjerujemo da su ove specifikacije dostatne za fluidno i kvalitetno korisničko iskustvo, no veću zabrinutost stvara baterija.

Baterija od 4821 mAh unutar Google Pixel Folda je manja od one na Pixel Pro 7 telefonu. Već iz prošlih recenzija znamo da ista baterija na Pixel Pro 7 telefonu nije baš najbolja pa postoji ozbiljna zabrinutost da će kod Google Pixel Folda iskustvo, nažalost, biti još gore. Dakle, nismo sigurni da se može očekivati kako će još slabija baterija na Pixel Foldu podnositi velika opterećenja kod zaslona s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz. Trebamo pričekati prva korisnička iskustva i recenzije da bi mogli nešto više reći o bateriji u Pixel Foldu, no bojimo se da bi njen skromni kapacitet mogao dovesti do još brže potrošnje.

 

Google sam izrađuje kućišta

Jedna stvar koja se uvijek spočitava preklopnim telefonima je njihova krhkost. Srećom, Google svoja kućišta radi samostalno. Dojmovi s prvih testiranja Google Pixel Folda govore kako je njegovo kućište previše glomazno i da je isto malo utjecalo na ukupnu kompaktnost, no to nikako ne utječe na kvalitetu jer se radi o uređaju koji je iznimno pouzdan.

Ako se bojite da će vam Google Pixel Fold skliznuti i oštetiti se, moći ćete kupiti neku od Googleovih zaštita za njega koja bi trebala biti čvrsta i adekvatnih dimenzija. Preporučuje se izbjegavanje kupnje zaštita od drugih tvrtki jer znamo dobro da se problem s dimenzijama i kompaktnosti javio kod preklopnih Samsung Galaxy modela.

 

Narudžba

Google Pixel Fold dolazi u dvije boje: Porcelain (bijela) i Obsidian (crna). Njegova početna cijena u prednarudžbi je 1799 dolara za model od 256 GB te 1919 dolara za model od 512 GB.

Opcije za prednarudžbu su Google Store i Google Fi. Zasad je narudžba Google Pixel Folda dostupna samo na američkom tržištu, no vjerujemo da u lipnju stiže i na europska te ostala tržišta.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top