Kako veličina baterije utječe na izvedbu i mogućnosti laptopa?

kako-velicina-baterije-utjece-na-izvedbu-i-mogucnosti-laptopa?


Baterija je jedan od vrlo važnih dijelova laptopa te ona značajno utječe na njegovu ukupnu izvedbu. Zanimljivo je primijetiti kako proizvođači prijenosnih računala prilikom oglašavanja i reklamiranja svojih modela u kontekstu baterije većinom spominju njeno trajanje.

Iako je sama veličina baterije iznimno važna karakteristika, u promociji uređaja se često zanemaruje. Prilikom odluke o kupnji laptopa važno je obratiti pozornost na veličinu baterije jer taj podatak donosi važne informacije te se na temelju njega može više toga utvrditi o samom uređaju.

U nastavku teksta navest ćemo koje se informacije mogu iščitati na temelju podataka o veličini baterije.

laptop baterija

Veličina baterije utvrđuje energetsku efikasnost

Postoji nekoliko načina na koje možete provjeriti koliko sati vaš laptop može raditi. Jedan od njih je da provjerite veličinu baterije.

Laptop s baterijom od 40 W koristi manje od 4 W po satu za trajanje rada od deset sati. Laptop s baterijom od 80 W tako će trajati više od deset sati s potrošnjom od oko 7 W po satu.

Ako iz navedenog primjera uzmemo trajanje rada na laptopu od deset sati, može se reći da sama takva informacija ne znači mnogo u slučaju da ne znate veličinu baterije. Tek ćete s poznavanjem ove stavke baterije imati uvid u to kolika je njena energetska efikasnost.

Uzmite u obzir da je prosječna potrošnja snage na laptopu od 20 do 300 vata.

stanje baterija na laptopu

Veličina baterije utječe na potrošnju energije

Veličinom manja baterija na laptopu koristit će i manje električne energije kad punite svoj uređaj.

Matematika je ovdje zapravo vrlo jednostavna. Na primjer, ako koristite laptop s baterijom od 30 W, tolika će biti potrošnja električne energije kad pristupite punjenju.

Utjecaj na račun za struju u ovom se slučaju može izračunati. Vrijednost morate pretvoriti u kilovate. Jedan kilovat ima tisuću vata pa će računica biti sljedeća: 30 W = 03 kW. Aktualnu cijenu električne energije po kilovatu pomnožite s dobivenom vrijednosti i saznat ćete koji su vam troškovi.

Ovdje se ne radi o velikim ciframa na mjesečnoj bazi, no veličina baterije ukazat će na potrošnju i potencijalno dati informaciju o ostalim hardverskim komponentama laptopa. Laptopi s manjim baterijama u pravilu će imati procesore i ostale komponente koje također nemaju veliku potrošnju električne energije.

 

Dobiva se informacija o mogućnosti korištenja prijenosnih punjača

Prijenosni punjači za laptope vrlo se često koriste i njihova je funkcija slična onoj kod pametnih telefona ili tableta.

Kod laptopa s većom baterijom potrebno je pripaziti jer prijenosni punjač kod njihovog punjenja će se brže potrošiti ili čak neće biti dostatan.

Prijenosni punjač od, primjerice, 100 W može napuniti laptop s baterijom od 50 W dva puta. Za laptop s baterijom od 75 W trebat će mu 1.5 puta, a već se kod laptopa s baterijom od 100 W to svodi na jedno punjenje. Imate li laptop s manjom baterijom od 30 W, prijenosni punjač će vam u tri navrata biti dostatan za punjenje.

Ovdje treba uzeti u obzir da govorimo o situacijama kada je prijenosni punjač pri punom kapacitetu.

 

Veća baterija obično traje dulje

Iz ranijih navoda mogle su se vidjeti neke prednosti veličinom manjih baterija, no postoji razlog zašto dio laptopa dolazi s većim baterijama.

Ako vam je cilj da vaš laptop bez punjenja može čim dulje raditi, veće baterije su svakako bolji izbor. Neovisno o energetskoj efikasnosti vašeg laptopa, uvijek je lakše s većom baterijom doći do većeg broja radnih sati. Poznavanje veličine baterije dat će više informacija o tome kada možete početi koristiti metode za uštedu, koliko možete očekivati od nje po pitanju dugotrajnosti rada na laptopu te kad je potrebno u nekim situacijama koristiti prijenosni punjač.

laptop baterija

Veća baterija znači više snage

U slučaju da svoj laptop želite koristiti za igranje najnovijih naslova videoigara, uređivanje videa i fotografija ili za neke druge kompleksnije zadatke, veličina baterije ovdje igra veliku ulogu.

Veličina baterije neće vam reći s koliko je snage opremljen vaš laptop i o tome više govore druge specifikacije, no prilikom usporedbe raznih modela primijetit ćete da postoji korelacija između procesuiranja snage i kapaciteta baterije.

Veća baterija može podržati izvlačenje veće količine snage dovoljno dugo da korisnik nema problema s korištenjem računala. S druge strane, veličinom manja baterija ovdje će imati problema i kod zahtjevnijih radnji ili procesa na računalu rezultati će biti znatno lošiji.

 

Koja mi je veličina baterije potrebna?

Na kraju možemo dati općeniti zaključak kad je u pitanju izbor laptopa sukladno veličini baterije.

Manja baterija trošit će manje električne energije, praktičnije će koristiti prijenosni punjač i s njom ćete, zapravo, dobiti laptop koji će biti „portable“ u pravom smislu riječi tj. moći ćete ga mnogo više prenositi i koristiti na taj način.

Veća baterija trajat će dulje i bit će u potpunosti spremna za obavljanje kompleksnijih zadataka i procesa na laptopu.

Važno je da ne zanemarujete specifikaciju veličine baterije prilikom kupnje laptopa. Taj podatak može vam dati korisne informacije o mogućnostima njegove upotrebe te istodobno možete procijeniti ima li promatrani uređaj karakteristike koje vam odgovaraju.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top