Koji su bolji pametni telefoni: iPhone ili Samsung?

koji-su-bolji-pametni-telefoni:-iphone-ili-samsung?


Kada se radi o usporedbi iPhonea i Samsungovih pametnih telefona, većina korisnika već ima jasne favorite. S jedne strane, imate ljubitelje iPhonea koji su godinama vjerni korisnici Appleovih proizvoda. S druge strane, imate ljubitelje Samsunga koji se jednostavno ne mogu zasititi vrhunskih inovacija tehnološkog diva iz Južne Koreje.

Ali za prosječnog kupca odluka koji je telefon bolji, iPhone ili Samsung, ne bi trebala biti samo stvar osobnog ukusa. Potrebna je detaljnija analiza, kako bi se procijenilo koji brand je zaista bolji, s time da na kraju dana sve ostaje na subjektivnom ukusu i mišljenju korisnika.

U nastavku članka pokušat ćemo na što bolji način razjasniti sve pluseve i minuse oba brenda.

Galaxy S23 Ultra
Galaxy S23 Ultra

Omjer uloženog i dobivenog

Vjerojatno je razlika koja se najbolje opaža između iPhonea i Samsungovih perjanica cijena. Iako se ljubitelji Applea možda neće složiti, možda ćete na prvi pogled povjerovati da su iPhonei preskupi s obzirom na ono što nude, posebno ako već niste upoznati s Appleovim ekosustavom.

Samsungovi vodeći modeli, iako su i oni određenim dijelom precijenjeni, pružit će vam daleko više s obzirom na uložen novac. Budući da Samsung ima daleko veći izbor pametnih telefona, lakše ćete pronaći ono što vama kao korisniku odgovara, s obzirom na cijenu. Nasuprot tome, većina onoga što iPhone čini vrijednima jest ono što nude u pogledu ekosustava, kao i njihova uska integracija s drugim Apple proizvodima kao što su AirPods ili Apple Watch.

Nakon što kupite iPhone, vjerojatno ćete poželjeti kupiti i druge Appleove proizvode, kako biste maksimalno iskoristili svoj uređaj. Sam iPhone je također skuplji za popravak od Samsungovih telefona. Uz to, Samsungovi telefoni brže gube svoju vrijednost, dok je iPhonei zadržavaju daleko dulje, tako da možete lako prodati ili zamijeniti svoj iPhone kasnije kada se odlučite za kupovinu novog modela.

iPhone 14

Kamere

Appleovi iPhone telefoni obično dobivaju više pohvala u odnosu na Samsungove konkurente u pogledu čiste kvalitete fotografija, dosljednosti slike i kvalitete videozapisa. Ali sa svojom serijom S23, točnije Galaxy S23 Ultra, Samsung je značajno unaprijedio kvalitetu kamera. Iako je dosljednost još uvijek Appleova jača strana, samo iskustvo korištenja kamere u cjelini čini se puno profinjenijim, zabavnijim i svestranijim, kod južnokorejskog brenda.

Za one koji se vole igrati sa svojim fotoaparatima i eksperimentirati s novim značajkama fotoaparata, tu su Samsungovi pametni telefoni. Ali ako više volite neutralniji profil slike i videa i ne želite da ih agresivni algoritmi za obradu slike automatski uređuju umjesto vas, iPhone će prilično dobro obaviti posao. To ih čini idealnim za profesionalce koji uređuju vlastite fotografije i videozapise i daju prednost prirodnim bojama i pouzdanijem iskustvu kamere.

Fotografije iz Samsunga izgledaju šarenije i mogu se dijeliti, ali se ponekad mogu činiti i previše obrađene. Drugim riječima, razlike u kamerama između iPhonea i Samsungovih telefona više su stvar osobnih preferencija nego objektivnih pokazatelja kvalitete slike.

 

Android-and-iOS

Operativni sustav

Usporedba iOS-a i Androida u prošlosti je bilo nešto poprilično lagano; sjećamo se klišeja koji je tvrdio da je iOS jednostavniji, a Android prilagodljiviji. To je nekada bio kraj priče. No, kako ti biva kod konkurencije, oba operativna sustava su se razvijala tijekom godina, iako su te stare tvrdnje ostale prilično istaknute do danas.

Ako se sjećate TouchWiz-a, Samsungovog starijeg korisničkog sučelja, znate koliko to korisničko sučelje bilo jednostavno rečeno lošije od ovoga što imamo danas. To  nije iznenađujuće, jer je Samsung tvrtka koja više ulaže u hardverske, nego u softverske komponente. Ali trenutni Samsungov One UI, izgrađen na Androidu, jedno je od najboljih, ako ne i za neke najbolje korisničko sučelje, ne samo u Android svijetu nego u svijetu pametnih telefona uopće.

S druge strane, iOS je u vlasništvu Applea, što znači iste tvrtke koja se bavi osmišljavanjem novih iPhone pametnih telefona. To daje Appleu više kontrole nad iskustvom krajnjeg korisnika, što u konačnici omogućuje bolje upravljanje radnom memorijom, bolji rad operativnog sustava, sigurnost korisnika i pouzdanost. Osim toga, s obzirom na manji broj iOS uređaja, aplikacije poput Instagrama ili PUBG-a često su bolje optimizirane za iOS uređaje.

iPhone 14

Još jedna velika prednost iPhonea u odnosu na Samsung telefone jest dugotrajnost uređaja. Iako Samsung sada nudi velika ažuriranja Androida u trajanju od 4-5 godina za svoje vodeće i pametne telefone srednje klase, podrška za iPhone uređaje traje i do 6 godina, što znači da kada promatramo korisničku podršku i mogućnosti nadogradnji, izgleda kao da iOS u segmentu korisničke podrške odnosi pobjedu.

Baterije su druga priča, no o tome ćemo više govoriti malo kasnije. Prva stvar koja je važna za reći u vezi baterija jest da su baterije pametnih telefona izrađene od litij-iona, što znači da se s vremenom neizbježno degradiraju. Ako planirate kupiti iPhone samo zbog dulje podrške za operativni sustav, imajte na umu trajnost baterije, kao i to da ćete morati kupiti noviji telefon za tri godine ili da ćete barem morati zamijeniti bateriju, što isto baš nije jeftino.

Oba telefona također imaju neobične značajke po kojima se ističu. Na primjer, novi Dynamic Island na iPhoneu 14 Pro može prikazati vidljive informacije i tekuće pozadinske aktivnosti. Samsung Galaxy Ultra telefoni dolaze s ugrađenom S Pen olovkom, koja je odlična za bilježenje, skiciranje, potpisivanje dokumenata i još mnogo toga.

Samsung Galaxy S23 plus

Kvaliteta baterija

Apple i nije baš poznat po tome što je ulagao previše truda u kvalitete baterija svojih pametnih telefona. Nasuprot tomu, čini se da Samsung prilično agresivno reklamira kvalitetu baterija na svojim uređajima, kao i impresivne  brzine punjenja. Međutim, iako iPhone uređaji nemaju baterije velikog kapaciteta, zahvaljujući optimizaciji iOS-a, iskoristivost baterije je jako poboljšana, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, što rezultira nevjerojatnim trajanjem baterije, posebno u većim iPhone uređajima kao što su iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Plus.

Što se brzine punjenja tiče, tu treba reći da su Samsungovi pametni telefoni u velikoj prednosti. Appleovom MagSafe punjaču može trebati gotovo tri sata kako bi u potpunosti napunio iPhone 14 Pro Max; ali ako koristite neslužbeni punjač od 30 W, možete ga napuniti za otprilike dva sata. Nasuprot tome, Galaxy S23 Ultra možete napuniti za gotovo sat vremena pomoću Samsungovog adaptera od 45 W.

Kada se sve zbroji i oduzme, koji je brend bolji? Na kraju dana, sve ovisi o tome što vi kao korisnik najviše tražite od pametnog telefona i na što ste spremni: kvalitetu zaslona, kamere i njihove mogućnosti, Android ili iOS i naravno cijena.
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top