Koliko dugo bi se Android telefon trebao moći koristiti?

koliko-dugo-bi-se-android-telefon-trebao-moci-koristiti?


Pametni telefoni zadnjih godina nisu doživjeli neke velike promjene, a pogotovo ne takve da se odvijaju unutar kraćih perioda, pa se danas većina korisnika njima služi dvije, tri, četiri ili više godina. Pitanje je može li prosječni Android telefon zaista trajati toliko dugo prije nego što se pojave problemi na njemu.

Radi se o zaista kompleksnom pitanju na koje bi se trebalo odgovoriti u nekoliko dijelova. Najprije je važno istaknuti hardverski dio telefona koji ima, moglo bi se reći, fiksni životni vijek unutar kojeg se javljaju različita razdoblja unutar kojih garancija vrijedi te popravci raznih vrsta. Za ovo pitanje važno je razmotriti i softverski dio što uključuje ažuriranja operativnog sustava, sigurnosne zakrpe te podršku za aplikacije.

Cjelokupni odgovor na kraju će varirati od proizvođača do proizvođača jer svaki od njih ima proizvode s drugačijim specifikacijama, no u ovom tekstu pokušat ćemo dati općeniti osvrt na pitanje dugotrajnosti Android telefona.

arm procesori za mobitel

Hardver

Većina Android pametnih telefona izrađeno je način da može podnijeti razne oblike padova i manje ogrebotine relativno dobro. Isto se baš i ne odnosi na najjeftinije budget uređaje, ali svi ostali uređaji već su odavno ostavili za sobom neka prošla vremena slabih plastičnih kućišta te krhkih zaslona.

S druge strane, što se može reći o unutarnjem hardveru? Nazire li se neka nadogradnja poput one s Windowsima 11 koja će mnoge postojeće Android telefone smjestiti u kategoriju starih uređaja? Kratki odgovor je da se to vjerojatno neće dogoditi.

Android nije u velikoj mjeri mijenjao svoje minimalne zahtjeve tijekom zadnjih godina, makar ne u kontekstu hardvera. Umjesto toga, slabiji uređaji koriste Android Go verziju koja ima manje ograničenja i koristi lakše sistemske aplikacije. Godinama su uređaji s 1 GB RAM-a i manje mogli koristiti Android Go, no u ovom trenutku ljestvica je podignuta na minimum od 2 GB RAM-a te 16 GB slobodnog memorijskog prostora.

Iz tog razloga nova Android ažuriranja općenito nastoje optimizirati upotrebu telefona ili tableta te ne rade nagle presjeke s kojima bi se postavljale nove granice minimalnih specifikacija. Neki uređaji možda će biti sporiji tijekom vremena zbog instalacije novih aplikacija ili zbog zauzimanja slobodnog prostora s novim sadržajima, no kontinuirano brisanje svih aplikacija koje se ne koriste te, u nekim slučajevima, vraćanje na tvorničke postavke zaista mogu pomoći te ubrzati uređaj.

Glavni hardverski problem zbog kojeg se može reći da Android telefoni stare su baterije tj. njihov životni vijek. Litij-ionske baterije polako gube svoj kapacitet tijekom vremena i ako telefon koristite nekoliko godina, moći ćete primijetiti kako ga morate puniti sve češće. Nažalost, većina modernih Android telefona nema lako zamjenjive baterije i to, naravno, ima svoju cijenu kad se baš odlučite na kupnju nove.

Također ćete tijekom vremena primijetiti da dodirni zaslon postaje sve više prekriven s otiscima prstiju jer njegov sloj polako slabi. Naravno, mjera prevencije uvijek može biti kupovina zaštite za zaslon.

kako prebaciti podakte ne novi mobitel

Android sistemska ažuriranja

Kod ažuriranja Android telefona stvari postaju nešto kompliciranije. Google nije odgovoran za ažuriranja svakog Android uređaja osim svoje serije Pixel telefona. Kod ostalih telefona i tableta sve ovisi o proizvođaču tj. o tome koliko je ažuriranja osigurao za svoje korisnike.

Uzmimo za primjer Samsung Galaxy S22. Nakon što je Google razvio novo Android ažuriranje te ga plasirao, Samsung ga je modificirao za Galaxy S22 sa svojim promjenama i dodatnim značajkama. Tek tada taj uređaj dolazi na tržište. Konkretno, za Samsung Galaxy S22 postoji garancija od 4 godine podrške za ažuriranja.

Svaki proizvođač ima svoju politiku prema osiguravanju ažuriranja, no može se reći da su u toj kategoriji Samsung i Google najbolji.

Svaki Google Pixel telefon ima osigurane 3 godine velikih Android ažuriranja te mjesečnih sigurnosnih zakrpi. Googleovi telefoni, počevši od Pixela 6 pa nadalje, imaju garanciju od čak 5 godina sigurnosnih zakrpi, no trogodišnje razdoblje dobivanja velikih Android ažuriranja i kod ovih uređaja ostaje isto. Garantirani period uvijek se računa od trenutka kad se telefon našao na tržištu, a ne od trenutka njegove kupnje.

Samsungovi flagship telefoni sada imaju garanciju od 4 godine dobivanja velikih Android ažuriranja počevši od Galaxy S21 serije i uređaja kao što su Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3, Galaxy Tab S8 serije i njihovih nasljednika. Drugi Samsungovi uređaji obično imaju 2 do 3 godine podrške bez određenih garancija.

Drugi Android uređaji ne kotiraju baš tako dobro. Na primjer, OnePlus obećao je za dio svojih telefona koji su izašli ili će izaći tijekom 2023. četiri velike softverske nadogradnje te 5 godina sigurnosnih zakrpi. Problem je u tome što se navedene zakrpe ne dobivaju mjesečno, već svaka dva mjeseca, čak i više.

Drugi primjer je Motorola koja pruža samo 1 do 2 godine osiguranih ažuriranja za većinu svojih telefona, a neki od njih čak ne dobivaju velika Android ažuriranja.

android mobitel povećalo

Jesu li Android ažuriranja zaista važna?

Većina Android telefona i tableta prestaje dobivati velika sistemska ažuriranja i sigurnosne zakrpe daleko prije nego što hardver istih uređaja postane neupotrebljiv.

Što se onda događa kad ažuriranja prestanu?

Većina usluga i aplikacija na Androidu ažurira se neovisno o samom operativnom sustavu, a ovo se odnosi i na neke ugrađene sistemske aplikacije kao što su Chrome ili Google Play Store. Ovo predstavlja suprotnost u odnosu na iPhone i iPad uređaje gdje nove značajke u aplikacijama kao što su Safari i Apple Music traže cjelokupnu nadogradnju operativnog sustava.

To kod Androida znači da će vaš telefon ili tablet nastaviti raditi normalno sljedećih nekoliko godina ako proizvođač više ne isporučuje nova ažuriranja.

Google održava većinu svojih aplikacija i servisa nekoliko godina nakon što je plasirana pojedina Android verzija. Na primjer, Google Play Services kao skupina softverskih paketa podržava mnoga aplikacijska programska sučelja i Play Store te u potpunosti postoji kompatibilnost s Androidom 4.4 koji je izašao još u rujnu 2013. godine. Važno je znati da neke aplikacije ne idu tako daleko pa Facebook aplikacija iziskuje Android 6.0 iz 2015. godine, a Microsoft Outlook Android 8.0 iz 2017. godine. Ako ste kojim slučajem ostali na Android verziji od pred nekoliko godina, još uvijek ćete moći koristiti nove aplikacije i neke sistemske značajke.

mjerenje veličine zaslona mobitela

Ranjivosti sustava

Jedan od ključnih aspekata kad su Android ažuriranja u pitanju su nove ranjivosti sustava koje se konstantno otkrivaju na Androidu (na isti način kao što to funkcionira kod Windowsa, iOS-a, iPad OS-a i drugih platformi). Ako vaš uređaj redovito ne dobiva sigurnosne zakrpe operativnog sustava, s vremenom će postati sve ranjiviji prema malwareu. Google Play Protect i Google ažuriranja mogu vas zaštiti od nekih malicioznih aplikacija sljedećih nekoliko godina nakon što je plasirana određena Android verzija, no važno je znati da punu zaštitu ipak pružaju redovita sigurnosna ažuriranja.

iPhone i iPad uređaji dobivaju sistemska ažuriranja na mnogo duži period u odnosu na tipični Android telefon. Dobar primjer je pet godina stari iPhone 8 koji je upravo dobio ažuriranje za iOS 16. Drugačija je situacija s novim značajkama i ažuriranjima aplikacija.

Nakon što službena iOS podrška završi, vaš uređaj više ne dobiva nove značajke ili ažuriranja većine Appleovih aplikacija. Samo se povremeno dobije neko sigurnosno ažuriranje. Kad usporedimo dobivanje značajki i sigurnosnih ažuriranja, kod Android uređaja to ipak traje znatno duže.

blokiranje sms poruka i poziva na mobitelu

Zaključak

Trajanje korištenja Android uređaja ovisi o mnogo toga, no može se sažeti kako postoji hardverski i softverski aspekt kada se o ovoj temi raspravlja. Softverski je svakako mnogo složeniji jer ciklusi ažuriranja i omogućavanja preuzimanja softverskih zakrpi drugačiji su od proizvođača do proizvođača.

Neki korisnici vidjet će trajanje ovih ciklusa kao osnovni preduvjet za duže korištenje uređaja dok će drugi dio korisnika na njih gledati kao na nepotrebno trošenje resursa koje na neki način ometa raniju inačicu sustava koja je fluidno radila te donosi nove značajke koje nisu toliko nužne.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top