Kupnja novog telefona srednjeg ranga ili starijeg flaghsip telefona? Kako riješiti ovu dilemu? – drugi dio

0
kupnja-novog-telefona-srednjeg-ranga-ili-starijeg-flaghsip-telefona?-kako-rijesiti-ovu-dilemu?-–-drugi-dio
Kupnja novog telefona srednjeg ranga ili starijeg flaghsip telefona? Kako riješiti ovu dilemu? – drugi dio
U prvom dijelu teksta napravili smo usporedbe novih telefona srednjeg ranga i starijih flagship telefona u kategorijama kućišta, zaslona, kamera i procesuiranja fotografija te čipseta, RAM-a i pohrane.

S drugim dijelom teksta nastavljamo daljnju usporedbu počevši od pete kategorije.

android mobitel povećalo

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – Android ažuriranja i sigurnosne zakrpe

Ova kategorija je kompleksna za razmatranje.

Ranije su Android flagship telefoni bili jedini na tržištu koji su imali produženu softversku podršku. Zahvaljujući promjenama u poslovanju nekih brendova, a ovdje najprije mislimo na Samsung, produžene garancije ažuriranja došle su i do drugih skupina uređaja.

Svima je poznato da Samsung i Google telefoni ovdje nude najviše. Samsung ima u ponudi četiri velike nadogradnje operativnog sustava te pet godina sigurnosnih zakrpi kod svojih flagshipa te A serije telefona. Google garantira tri nadogradnje operativnog sustava i pet godina sigurnosnih zakrpi.

Dok Google svoje uređaje nadograđuje simultano, Samsung daje prioritet flagship telefonima, a tek kasnije na red dolaze srednja i niža klasa uređaja. Na primjer, One UI 6 koji se očekuje do kraja godine najprije će stići na najnovije Samsung preklopne telefone i S23 seriju, a nakon toga na red dolaze drugi uređaji.

Kod drugih brendova kao što su OnePlus ili Motorola obično se garantiraju dvije velike nadogradnje operativnog sustava te tri godine sigurnosnih zakrpi.

Ako ste korisnik kojemu su Android ažuriranja i sigurnosne zakrpe najvažniji aspekt telefona, u današnje vrijeme sve je manja ekskluzivnost flagship modela u tom segmentu. Možemo kao primjer navesti Samsungove uređaje srednje klase kao što su A54 ili A34 koji imaju garantirana četiri velika ažuriranja i pet godina sigurnosnih zakrpi pa će Samsungov flagship uređaj star godinu dana u toj situaciji upravo za tih godinu dana zaostajati.

Pobjedu u ovoj kategoriji odnose novi telefoni srednje klase.

usb kaebel za mobitel

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – trajanje baterije i brzine punjenja

Razlika u kvaliteti hardverskih dijelova između novih uređaja srednjeg ranga i starijih flagship uređaja utjecat će na energetsku efikasnost.

Jači procesori te kvalitetniji zasloni će, na primjer, na flagship telefonima sigurno više utjecati na život baterije. Kao suprotni primjer dovoljno je samo spomenuti korištenje FHD zaslona umjesto QHD zaslona na telefonima srednjeg ranga i jasno je da je kod njih opterećenje baterije u pravilu manje.

S druge strane, isto se reflektira na brzinu punjenja telefona pa će veća potrošnja kod flagship modela zahtijevati i brže punjenje.

Može li se reći da su brza punjenja isključivo karakteristika flagship uređaja? Svakako ne. Dovoljno je samo vidjeti srednju klasu Xiaomi brenda u današnje vrijeme gdje znatni broj telefona ima brzo punjenje. Drugi brendovi također sve više prate ovaj trend.

Još jedan trend koji se nepovoljno reflektira na flagship telefone je izostanak punjača u pakiranju. Sve više proizvođača koristi ovu poslovnu politiku prvenstveno radi ušteda, a to za korisnike samo znači dodatnu potrošnju financijskih sredstava da bi kupljeni telefon uopće bio funkcionalan. Iako postoje primjeri izostavljanja punjača u pakiranju kod telefona srednjeg ranga, ovo je najčešće pravilo kod flagship modela.

Wireless punjenje je stavka koja je ipak više rezervirana za flagship modele pa nećete toliko često naći telefone srednje klase koji ga imaju, no ova mala prednost ne može utjecati na konačnu pobjedu novih telefona srednjeg klase u ovoj kategoriji.

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – garancija i utor za slušalice

Zadnja kategorija koju promatramo navedena je jer se radi o važnim karakteristikama uređaja na koje korisnici obraćaju pozornost.

Kad govorimo o garanciji, danas bez problema možete kupiti flagship telefone s garancijom stare jednu ili dvije godine. Uzmimo za primjer uređaje Samsung Galaxy S22 (izašao na tržište u veljači 2022. godine) i Samsung Galaxy S21 (izašao na tržište u siječnju 2021. godine) koji se i dalje mogu kupiti uz dvogodišnju garanciju kod svih vodećih hrvatskih teleoperatera.

Možda je mala razlika što će na novom uređaju srednjeg ranga određeni problemi biti aktualniji pa se o njima može dobiti više informacija, no zapravo na dvogodišnje garancije možete računati kod obje vrste uređaja.

Namjerno smo dodali utor za slušalice u ovu zadnju kategoriju jer velikom dijelu korisnika to mnogo znači. Radi se o potezu koji bi mogli usporediti s uklanjanjem punjača iz pakiranja jer je to novi trend koji se u pravilu isključivo vezuje uz flagship telefone. Većina telefona srednjeg ranga zadržala je 3.5 mm utor za slušalice pa će kupovina slušalica biti praktičnija i nešto jeftinija.

Ubrzo će eSim tehnologija također postati značajka koja će odvajati flagship telefone od onih srednjeg ranga, no nismo je naveli jer je broj uređaja koji to koriste jako mali.

U ovoj kategoriji neznatnu pobjedu odnose novi telefoni srednjeg ranga.

mobitel sa puno rama

Što na kraju odabrati – novi telefon srednjeg ranga ili stariji flagship?

Prikazali smo sedam kategorija u kojima smo napravili usporedbe i kod njih četiri je prednost odnio stariji flagship telefon.

Dakle, moglo bi se reći da stariji flagship telefoni, a pod time mislimo na one stare jednu do dvije godine, imaju određenu prednost nad novim telefonima srednjeg ranga.

Na kraju sve ipak ovisi o korisniku. Nekima će samo jedna od navedenih sedam kategorija usporedbi biti ključna za kupnju telefona pa će, sukladno tome, donijeti odluku.

Cijenu nismo naveli kao kategoriju jer ona zaista ovisi od ponude do ponude. Ono što sigurno možemo potvrditi je da cijene starijih flagshipa tijekom vremena padaju, a novi telefoni srednjeg ranga mogu imati promotivne ponude, pa je zaista teško reći da jedna od dviju vrsta uređaja ima povoljniji aspekt cijene.

Novi odnos proizvođača prema telefonima srednjeg ranga je da neki od njih često imaju dio premium značajki pa će možda baš one privući korisnike.

Sve se na kraju svodi na individualne preferencije i nadamo se da će prikazana analiza istaknuti neke dodatne detalje o kojima prije niste razmišljali.

Piše:  Ervin Mičetić
pcchip.hr