Kupnja novog telefona srednjeg ranga ili starijeg flaghsip telefona? Kako riješiti ovu dilemu? – prvi dio

kupnja-novog-telefona-srednjeg-ranga-ili-starijeg-flaghsip-telefona?-kako-rijesiti-ovu-dilemu?-–-prvi-dio


Kad se korisnici nađu u situaciji da je došlo vrijeme za kupovinu novog telefona, jedna od vrlo čestih dilema zna izgledati ovako – novi telefon srednjeg ranga ili stariji flagship telefon?

Zaista je veliko pitanje što se više isplati jer s telefonom srednjeg ranga koji je novi uređaj praktički dobivate moderni proizvod sa svim pripadajućim značajkama koje su aktualne na tržištu. Kod starijeg flagship telefona (a pod tim mislimo na one stare godinu do dvije) imate dojam da ste u vremenskom zaostatku, ali zato dobivate premium značajke koje bi trebale jamčiti kvalitetu i trajnost uređaja.

Što odabrati? U nastavku teksta koji ima dva dijela pokušat ćemo navesti njihove prednosti i nedostatke prema pojedinim kategorijama.

geste na mobitelu

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – plastično ili stakleno kućište

Dizajn pametnog telefona odmah povlači za sobom prve dojmove, a ovdje stariji flagship uređaji mogu zasjati. Iako u srednjem rangu telefona možemo vidjeti primjerke s flagship odlikama dizajna, pravilo je da su njihova kućišta plastična i da je ipak rjeđa kombinacija stakla i metala koja je karakteristika skupljeg hardvera.

Korištenje plastičnog kućišta ne mora uvijek značiti i lošu kvalitetu pošto plastika u nekim situacijama podnosi pad bolje od stakla, ali mnogo toga ovisi o materijalima koji se koriste. Postoji bolja i lošija kvaliteta plastičnih kućišta i ipak nešto češće možemo vidjeti da ona nemaju isti premium osjećaj kao kad u ruci držite flagship telefon. Naravno, ne treba zaboraviti da je plastika mnogo osjetljivija na ogrebotine.

Zbog toga ćete često vidjeti da telefon srednjeg ranga koji sa stražnje strane kućišta ima staklo u mnogim slučajevima kompenzaciju radi na način da mijenja aluminijski okvir za plastični.

Još jedna razlika između telefona srednjeg ranga i starijeg flagshipa nalazi se u prednjem staklu zaslona. Novija Gorilla Glass Victus serija je obično rezervirana za premium telefone, a telefoni srednjeg ranga imat će starije Gorilla Glass 5 ili Gorilla Glass 3 zaštite zaslona.

Već kad govorimo o razlici plastičnih i staklenih kućišta, potrebno je usput spomenuti otpornost na vodu i prašinu koja se očituje u IP rejtingu telefona. Novi telefoni srednjeg ranga pomalo su uhvatili korak s premium telefonima pa sada na tržištu imate, primjerice, Samsung Galaxy A54 5G s IP rejtingom. Zaključak je da IP rejting više nije element koji se usko vezuje uz premium uređaje i sve više novih uređaja srednjeg ranga može se s njime pohvaliti.

Uzmemo li sve u obzir, stariji flaghsip telefoni ipak u domeni kvalitete kućišta odnose neznatnu pobjedu.

Huawei P60 Pro zaslon

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – zasloni

Jedan od načina na koji se premium telefoni odvajaju od telefona srednjeg ranga su zasloni. Faktor razlike nekad su bili jako oštri QHD zasloni, a danas je to frekvencija osvježavanja.

Za razliku od važnosti kvalitete baterije, možemo reći da frekvencija osvježavanja nema mnogo utjecaja na korištenje telefona kod običnih korisnika. Oni će iskusiti iste fluidne animacije i na telefonima srednjeg ranga koji rade na 120 Hz.

Zanimljivo je da svi zasloni nisu rađeni na isti način i ovu stavku moramo razmatrati kad gledamo razlike između novih telefona srednjeg ranga i starijih flagshipa. Uzmimo za primjer Pixel 7a i njegovu skuplju Pixel 7 verziju. Iako se radi o zaslonima od 1080p i 90 Hz koji bi trebali identično raditi, onaj na Pixelu 7a je očigledno lošiji prema provedenim testiranjima.

Još jedno područje gdje flagship telefoni imaju malu prednost je svjetlina. Vidjeli smo vrhunske Samsungove telefone čija svjetlina ide i preko 1500 nita, a kod telefona srednjeg ranga je to često između 1000 i 1200 nita. Da, vrijednost nita zaista čini razliku kad ste negdje vani i gledate HDR sadržaj, no znači li to da su telefoni srednjeg ranga u ovom području loši? Naravno da nisu.

Na kraju se sve svodi na kvalitetu izrade zaslona i flagship telefoni, ukupno gledano, ovdje ipak odnose malu prednost. Ona je velika u očima korisnika koji žele vrhunsko iskustvo korištenja zaslona, gledanja medijskih sadržaja na njemu ili gejminga. Kod drugih će se raditi o potpuno nebitnoj stavci.

 

iphone 15 Pro Max kamera

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – kamere i procesuiranje fotografija

Nije neko iznenađenje da flagship telefoni imaju prednost nad telefonima srednjeg ranga po pitanju kvalitete fotografija te značajki kamere. Isto se odnosi i na starije flagship telefone starih godinu do dvije.

Novi telefoni srednjeg ranga zaista su daleko došli po pitanju izvedbe kamere, a na nekima izrada fotografija zaista ima premium osjećaj (posebno prilikom njihove izrade u optimalnim uvjetima).

Ono što je, s druge strane, također istina je činjenica da stariji flagship telefoni mogu „obrisati pod“ s novim telefonima srednjeg ranga kad su u pitanju izazovne situacije u fotografiranju kao što su, na primjer, noćne fotografije.

U ovom segmentu stariji flagship telefoni ipak odnose nešto uvjerljiviju pobjedu.

 

Snapdragon 4 Gen 2

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji flagship – čipset, RAM-ovi i pohrana

Napredak flagship procesora s godinama je sve vidljiviji. Pravi primjer toga je skok Qualcommovog Snapdragona 8+ Gen 1 na Snapdragon 8 Gen 2 koji je zadržao iste razine rada, no također je dobio još naprednije mogućnosti upravljanja većim brojem zadataka od kojih su mnogi sad vezani uz AI.

Neki telefoni srednjeg ranga dijele isti procesor sa svojim skupljim verzijama (npr. Pixel 6a i Pixel 7a), no većina uređaja u ovoj kategoriji ipak se odlučuje na uštede.

Uzmimo za primjer Snapdragon 6 i 7 procesore koji su u ovom trenutku sjajni za svakodnevnu upotrebu, no njihovo zaostajanje se odmah primijeti kad uđemo u domenu nešto zahtjevnijeg gejminga ili novijih aplikacija i softvera.

Koliko je važna čak i minimalna razlika među čipsetima dovoljno govori usporedba Snapdragona 8+ Gen 1 i Snapdragona 8 Gen 1 procesora. Stariji Snapdargon 8 Gen 1 procesor dijeli vrlo sličan naziv, ali tijekom usporedbe se vidi da kod njegove izvedbe postoje problemi sa zagrijavanjem uređaja te intenzivnijim trošenjem baterije.

Ova usporedba jasno pokazuje kako procesori korišteni kod novih telefona srednjeg ranga mogu imati male, ali znakovite, razlike u odnosu na flagship modele. Obično je to tako jer kod telefona srednjeg ranga moraju postojati neke uštede, a u mnogim situacijama se radi o korištenju nešto slabijeg procesora. Na taj način se upravo pokazuju granice običnih i flagship uređaja.

Govorimo li o radnoj i internoj memoriji, one više nisu problem kad uspoređujemo dvije vrste uređaja. Novi telefoni srednjeg ranga zaista su ovdje imali veliki napredak tako da nude korisnicima mnogo više RAM-a ili gigabajta za internu pohranu nego ranije.

Uzevši u obzir znatnije razlike u snazi i kvaliteti rada procesora na starijim flagship modelima, oni će ovdje iznijeti još jednu pobjedu.

Nastavlja se….

Piše:  Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top