Moto G 5G (2023): telefon s olovkom povoljne cijene

0
moto-g-5g-(2023):-telefon-s-olovkom-povoljne-cijene


Iako se radi o cjenovno vrlo pristupačnom pametnom telefonu na Android tržištu, ovogodišnja verzija Motorola Moto G 5G pametnog telefona ipak ne pruža adekvatno dobar omjer uloženog i dobivenog. O čemu se točno radi i isplati li se ipak odvojiti oko 1700 kuna ili oko 233 eura, koliko ovaj pametni telefon košta u hrvatskim trgovinama, pročitajte u nastavku recenzije koja slijedi.Moto G 5G recenzija

Moto G 5G: Dizajn i izgled uređaja

Počnimo od pozitivnih stvari, jedna od njih su dizajn i izgled uređaja. Dizajn Moto G 5G (2023) jedan je od segmenata uređaja za kojeg se može reći da je plus uređaja.. Telefon je elegantan i svojim oštrijim rubovima i zaobljenim kutovima podsjeća na najnovije iPhone uređaje. Zaslon od 6,5 inča dosta je velik, čak i s debljim okvirom koji se pojavljuje prema dnu zaslona, što ne odvlači previše od ostatka zaslona.

Sve su mu tipke pomaknute na desnu stranu, slično mnogim drugim Android uređajima, s diskretnom tipkom za zaključavanje i dvotonskom jedinstvenom tipkom za kontrolu glasnoće. Desna strana telefona rezervirana je isključivo za utor za SIM i microSD karticu, a na donjem rubu nalazi se USB-C priključak za punjenje, zvučnici i utor za slušalice od 3.5 mm, kojeg je uvijek dobro za vidjeti.

Moto G 5G test

Na stražnjoj strani uređaja nalazi se uzdignuto oko kamera, na kojem se nalazi svjetiljka Moto G 5G, kao i dvije leće kamere: glavna kamera od 48 MP i makro leća od 2 MP. Kao i mnogi drugi Motorola pametni telefoni, središte stražnje strane Moto G 5G (2023) ima logotip Motorola ugraviran u srebrnoj boji. Moto G 5G dostupan je u dvije boje: Harbor Grey i Ink Blue. Obje su jednobojne opcije koje telefonu daju profesionalan izgled za one koji traže suptilniju, tamniju opciju boje, kao i one koji preferiraju svjetliji, uočljiviji stil.

Iako se za dizajn Moto G 5G (2023) uređaja sve u svemu može reći da je jako dobar, minus ovdje jest njegova tipka za zaključavanje i način na koji ona djeluje na korisničko iskustvo. Tipka služi i kao senzor otiska prsta, što nekima može predstavljati probleme. Budući da se telefon automatski otključava kada moj prst dodirne tipku, može biti malo nezgodno otključati zaključati telefon, jer zaključavanje zahtijeva pritisak na tipku. Ovo nije veliki minus, nekima bi mogao biti. No sve u svemu, kada se podvuče crta, može se zaključiti da je dizajn Moto G 5G (2023) uređaja jedan od, nažalost rijetkih pluseva ovog pametnog telefona.

 

Moto G 5G: Zaslon i prikaz slike

Moto G 5G (2023) ima 6,5-inčni LCD zaslon rezolucije 1600 x 720 i 269 piksela po inču (ppi). Iako ima brzinu osvježavanja od 120 Hz, što je značajka koja je impresivna za telefon po ovoj cijeni. No bez obzira na razinu osvježenja od 120 Hz, zaslon je jedva prosječan, pogotovo za današnje standarde, ali i za ovu cijenu. Samsungov Galaxy A14 košta podjednako kako i ovaj uređaj, ali nudi bolju rezoluciju i prikaz slike, usporedbe radi.

Moto G 5G zaslon

Zaslon obavlja posao, ali ne nudi mnogo u smislu jasnoće u usporedbi sa sličnim uređajima koji su prešli na OLED zaslone ili LCD zaslone s višim rezolucijama. Zaslon je u najboljem slučaju OK, ali ništa više od toga. Prikaz slike izgleda malo isprano, dok se jasno vidi da nijanse crne nisu crne, nego da se radi o nijansama sivih boja.

Jasnoća i boja dodatno trpe kada ne gledate izravno u zaslon, a tamna tema je presvijetla kada se gleda u slabo osvijetljenim okruženjima. Istina, ovi problemi nisu ekskluzivni za Moto G 5G (2023), već su uobičajeni među uređajima s jeftinijim LCD zaslonima, ovdje kao da je ovaj problem još više uočljiv. Kao što sam gore naveo, mogućnost osvježenja od 120 Hz svakako je hvale vrijedna, pogotovo jer se ovdje radi o cjenovno vrlo pristupačnom pametnom telefonu.

Moto G 5G ekran

Nažalost, cjelokupno iskustvo korištenja Moto G 5G (2023) je nezgrapno i sporo, tako da brzina osvježavanja ne služi puno. To je zgodna značajka, ali se njegove mogućnosti ne mogu u potpunosti iskoristiti zbog hardverskih rješenja, koja su opet u najboljem slučaju, prosječna. No nešto više o tome kasnije.

 

 

Performanse i softverske mogućnosti

Kada su u pitanju softver i performanse, Moto G 5G (2023) pokazuje velike probleme. Pametni telefon radi na Androidu 13, no iskustvo korištenja je jedva prosječno. To se najviše može zahvaliti procesoru ulazne ili ”entry” razine, Snapdragonu 480+ i 4 GB RAM. Unatoč visokoj stopi osvježavanja koju zaslon nudi, zbog SoC-a i neadekvatne iskoristivosti radne memorije, samo iskustvo korištenja je tako-tako.

Bilo je nekoliko aplikacija koje su se srušile pri pokušaju obrade previše unosa odjednom, što je i očekivano s obzirom na specifikacije telefona, ali svejedno je bilo frustrirajuće svaki put kad bi se to dogodilo. Telefon je mogao pokrenuti sve što sam otvorio (a to nisu bile zahtjevne aplikacije), iako je izvedba svake aplikacije bila mješovita. Mnoge aplikacije uzrokuju usporavanje telefona do zaustavljanja na nekoliko sekundi kada ih odaberete sve dok uređaj ne ”dođe k sebi”.

Moto G 5G 2023 performanse

To se ne događa sa svim aplikacijama; međutim, neki od najvažnijih otvaraju se jako sporo. Osnovne aplikacije, poput aplikacije kamere nespretno uzrokuju slabljenje performansi kada se otvore, što nije ono što biste željeli, posebno kod ne zahtjevne aplikacije kao što je ova. Kada se radi o zahtjevnijim aplikacijama, stvar je još gora.

Što se tiče korištenja Moto G 5G za najvažnije stvari kao što su aplikacije za društvene medije, slanje poruka, uživanje u gledanju multimedijskog sadržaja, telefon radi dovoljno dobro. No trebate paziti na to da otvarate i koristite jednu po jednu aplikaciju. U protivnom će performanse telefona pokazati sav svoj ”sjaj”, odnosno uređaj će dosta zapinjati.

Što se tiče ažuriranja, Moto G 5G (2023) je obećana samo jedna nadogradnja operativnog sustava, s Androida 13 na Android 14. Jednom kada dobijete jedno ažuriranje Androida, to je to. Moto G 5G (2023) nudi se samo sa 128 GB interne memorije, iako se može proširiti do 1 TB pomoću microSD kartice.

 

Moto G 5G kamera

Moto G 5G: Kamere

Da se razumijemo: kamere na Moto G 5G (2023) su prilično loše. Njegova glavna leća od 48 MP daje prihvatljive slike samo kada se koristi u dobro osvijetljenim okruženjima; sve slike snimljene bez odgovarajućeg osvjetljenja pretvaraju se u dosta zrnati nered. To znači da osim ako se ne nalazite u području koje ima žarulje visokog intenziteta, postoji mali prozor od samo nekoliko sati tijekom dana kada će snimanje slika pomoću Moto G 5G funkcionirati.

Čak i tada, ako je dan oblačan ili soba nema dodatno osvjetljenje, možda nećete imati sreće kada je u pitanju snimanje kvalitetnih slika. Prednja kamera od 8 MP jednako je nejasna, zahtijeva puno osvjetljenje kako bi se fotografije snimile bilo koje razine kvalitete ili jasnoće. Softver kamere je iznenađujuće dubok, pruža vam opcije za stvari kao što su F stop i otvor blende. No, sve je to u službi objektiva koji neće dati dobre rezultate koliko god brige uložili u zanat snimanja fotografije. Moto G 5G (2023) nudi portretni način rada, ali mu nedostaje i stvarna jasnoća, tako da ga se ne isplati koristiti.

Test kamere Moto G 5G 2023:

Test kamere Moto G 5G 2023

 

Jedna od glavnih prednosti nekoliko Motorolinih jeftinih telefona je makro kamera od 2 MP, koja treba pružiti oštre, vrlo detaljne slike malih objekata. Moto G 5G (2023) je opremljen makro lećom, ali teško je zamisliti previše situacija u kojima bi bila korisna. Kako bi radio najbolje, morate se približiti objektu na nekoliko centimetara, što jednostavno nije praktično za većinu stvari koje biste željeli vidjeti izbliza s velikim detaljima. A ako niste dovoljno udaljeni od subjekta snimanja, slika će ispasti ne fokusirana i mutna.

 

Baterija i mogućnosti punjenja

Moto G 5G (2023) zapravo ima impresivnu bateriju koja će vas moći provesti kroz dan bez problema. Zahvaljujući bateriji od 5000 mAh, baterija će izdržati čak i do dva dana. Očito, takve će se stvari razlikovati ovisno o tome kako korisnik koristi svoj telefon tijekom dana. Nažalost, Moto G 5G (2023) ne podržava bežično punjenje.

Moto G 5G baterija

To je i očekivano kada koristite telefone skromnije cijene budući da je bežično punjenje obično rezervirano za vrhunske modele. No, njezin se izostanak svakako osjetio. Što se tiče brzine punjenja, Moto G 5G podržava punjenje od 15 vata, što mi se čini kao minimum koji se može očekivati od pametnih telefona u ovom trenutku. Nije osobito brz, ali ako imate punjač koji može postići te brzine od 15 W, trebali biste moći postići pristojno punjenje u relativno kratkom vremenu.

 

Moto G 5G 2023

Zaključna riječ

Ovogodišnja iteracija Moto G 5G nažalost pruža više razloga zašto ne kupiti uređaj nego zašto kupiti. Minusa je više od pluseva, a iako uređaj slovi kao cjenovno pristupačan, to ne vrijedi puno s obzirom na ono što pametni telefon nudi. Za malo više novca možete dobiti na primjer Samsung Galaxy A14, uređaj koji je ipak daleko bolji od Moto G 5G (2023) uređaja.

SPECIFIKACIJA:

 • Zaslon: 6.6 inča, IPS, 1080 x 2400
 • SOC: Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 (SM6450 ), 8 jezgri, 2.2 GHz
 • RAM: 6 GB
 • Interna memorija: 256 GB
 • Selfie kamera: 16 MP
 • Glavna kamera: 50 MP + 8 MP
 • OS: Android 13
 • Baterija: 5000 mAh
 • Dimenzije: 73.77 x 162.83 x 9.19 mm,
 • Masa: 202 g

Plusevi uređaja:

 • Lijep dizajn
 • Dobar vijek trajanja baterije
 • Utor od 3.5 mm

 

Minusi uređaja:

 • Kamere su ispodprosječne
 • Problemi s Bluetooth vezom
 • Nezgrapno korisničko iskustvo
 • LCD zaslonu nedostaje oštrine
 • Frustrirajući senzor otiska prsta
 • Samo jedna nadogradnja za OS

Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: oko 420 eura ili oko 3150 kuna

 
pcchip.hr