Skip to content

Motorola Razr 40 Ultra: najbolje od najboljeg od Motorole za 2023. godinu!

motorola-razr-40-ultra:-najbolje-od-najboljeg-od-motorole-za-2023.-godinu!


Motorola Razr 40 Ultra najbolje je od najboljeg iz kuhinje Motorola Moto pametnih telefona, koje imamo prilike vidjeti na tržištu ove godine. No isplati li se na ovaj pametni telefon potrošiti oko 9.000 kuna ili oko 1.200 eura?

Na prvi pogled, Motorola Razr 40 Ultra je tehnički je najsuperiorniji pametni telefon iz Motoroline kuhinje. Radi se o uređaju koji objedinjuje poboljšanja po pitanju dizajna s poboljšanom izdržljivošću i boljom baterijom. Potpuno je jedinstven među telefonima na preklop, barem za sada, ali dolazi s nekim poznatim kompromisima, koji se pogotovo odnose na mogućnosti kamere.

Motorola Razr 40 Ultra cijena

Motorola Razr 40 Ultra ili Razr+ (2023) za SAD, više je od samo još jednog telefona na preklop. Kao prvo, uređaj donosi neka značajna poboljšanja, od kojih se prvo odnosi na veliki vanjski zaslon, čime se znatno povećavaju mogućnosti onoga što korisnik može učiniti s telefonom bez da ga ikada otvorite.

Sve u svemu, četvrti pokušaj tvrtke u pogledu kreiranja što je moguće boljeg preklopnog pametnog telefona mogao je proći znatno gore nego što je prošao. To ne znači da se radi o pametnom telefonu koji nema nedostatke ili čiji su nedostaci neprimjetni. Neki od nedostataka su vrlo vidljivi, no ako ste spremni zatvoriti oko na njih, možete očekivati jedan podosta dobar preklopni uređaj, koji se prije svega odlikuje velikim vanjskim zaslonom.

Motorola Razr 40 Ultra

Motorola Razr 40 Ultra: Dizajn i izgled

Što se ističe:

 • Četvrtasti oblik sa zaobljenim rubovima
 • Ogroman glavni ili vanjski zaslon
 • IP52 ocjena

Teško je govoriti o dizajnu Razr 40 Ultra bez obraćanja pozornosti na privlačan vanjski ili preklopni zaslon. Kasnije ćemo reći nešto više o njemu, no ono što za početak treba reći o njemu jest da se proteže od blizu vrha telefona sve do donjeg ruba kada je zatvoren. Ovo je suprotnost u odnosu na druge pametne telefone na preklop, kao što su Samsung Galaxy Z Flip 4, Oppo Find N2 Flip ili zapravo prošlogodišnji Razr. Svaki od njih imaju relativno kompaktne vanjske zaslone, koji prvenstveno služe za prikazivanje obavijesti; iako je vrijedno napomenuti da dosadašnja curenja podataka sugeriraju Samsung će otkriti sličan dizajn u svom Z Flip 5 modelu.

Motorola Razr 40 Ultra test

Jedna stvar koju biste mogli primijetiti je da je oblik telefona drugačiji od prethodnih Razr modela. Nestale su duboke krivulje i oštri kutovi koji su oponašali izvornu Razr estetiku, u korist kockastog oblika sa zakrivljenim rubovima. To je, priznajmo, jasan pokušaj oponašanja linije Galaxy Z Flip, što možda i nije tako loša stvar; ovo je udoban, praktičan dizajn koji lakše leži u ruci od prethodnih iteracija, čak i ako je izgled malo manje jedinstven.

Nadograđena šarka znači da se telefon u potpunosti zatvara kada se sklopi, gotovo bez ikakvog razmaka između dviju polovica, dok je zaslon minimalan. Jedina mana je da kada je otvoren telefon ne ide sasvim ravno, odmara se pod plitkim kutom nekoliko stupnjeva manje od 180. Zaslon je presvučen zaštitnim staklom Gorilla Glass Victus kako bi se izbjegle ogrebotine, kao i ostatak telefona u crnom modelu ili svijetlo plavoj boji.

Motorola Razr 40 Ultra dizajn

Treba reći da pametni telefon također ima oznaku IP52, što znači da ima dobru zaštitu od prašine i zaštitu od svjetlosti od prskanja vode. To je lošija vodootpornost nego što nude Samsungovi sklopivi telefoni, ali je opet bolje nego ništa, što znači da se treba cijeniti.

 

Motorola Razr 40 Ultra: Zaslon, prikaz slike i kvaliteta zvuka

Što se ističe:

 • 6,9-inčni fleksibilni LTPO AMOLED zaslon, razina osvježenja od 165Hz
 • Vrhovi svjetline od 1400 nita, 1 milijarda boja
 • Rezolucija 1080 x 2640, 413 ppi
 • Jedinstveni 3,6 inčni OLED pokrovni ili vanjski zaslon
 • Zvuk iz zvučnika mogao je biti i glasniji

Počnimo s vanjskim ili pokrovnim zaslonom Razr 40 Ultra uređaja, koji s pravom zaokuplja najviše pozornosti mnogih stručnjaka za pametne telefone, kao i potencijalnih kupaca. Ovaj zaslon od 3,6 inča jedinstven je među telefonima na preklop i zbog svoje veličine i zbog načina na koji prolazi kroz i oko dvije leće stražnje kamere i bljeskalice.

Motorola Razr 40 Ultra zaslon mali

Kako bi to najbolje iskoristio, Moto je osvježio softver naslovnog zaslona kako bi vam omogućio jednostavan pristup interaktivnim elementima kao što su obavijesti, brze postavke, vremenska prognoza, kalendar pa čak i namjensko sučelje Spotify playera preko cijelog zaslona. Ono što me iznenadilo u vezi s vanjskim zaslonom je koliko sam ga mogao koristiti. Njegov položaj i veličina znače da je mnogo korisniji od bilo kojeg prethodnog Razr pokrovnog zaslona. Postao je stvarno praktičan način za čitanje obavijesti u hodu, čitanje poruka i čak odgovaranje na njih tipkanjem po tipkovnici.

Očekivao sam da će tipkovnica ipak biti malo skučena i na nju se teško naviknuti, ali to uopće nije bio slučaj. Dovoljno je velik da je udoban za korištenje i jednostavan za tipkanje. Ova dodatna korisnost značila je da ne moram otvarati telefon za svaki zadatak. U tim trenucima samo trebate brzo odgovoriti na nešto, to ćete moći obaviti bez problema. Za mnoge od tih aplikacija možete odabrati proširivanje, tako da ispuni cijelu površinu ili da se izreže na samo iznad zaslona. Potonja opcija može biti korisna za one aplikacije koje imaju elemente sučelja koje blokiraju dvije kamere u kutu. Prebacivanje s cijelog zaslona na izrezano također je jednostavno, sve što je potrebno je dugi pritisak na traku/crtu pri dnu zaslona.

Zahvaljujući obnovljenoj šarki na telefonu, masku možete postaviti pod gotovo bilo kojim kutom, a to je čini praktičnom i za snimanje selfija glavnom kamerom.

Motorola Razr 40 Ultra zaslon

Kakav je glavni zaslon pametnog telefona?

Nakon što uređaj rasklopite, dobit ćete veliki pOLED fleksibilni zaslon od 6,9 inča koji se može pohvaliti vrlo impresivnim specifikacijama. To je LTPO ploča što znači da korisnik može brzo i učinkovito povećavati i smanjivati stope osvježavanja, od čak 1Hz do 165Hz. Također je kompatibilan s HDR10+. Radi se o jednom vrlo izvrsnom zaslonu, no ne bez nedostataka.

Sklopivi zasloni imaju nekoliko nedostataka u odnosu na tradicionalne zaslone pametnih telefona, a to se gotovo u potpunosti svodi na materijale koji se koriste kako bi ga učinili upotrebljivim fleksibilnim zaslonom. Trajno pričvršćena zaštita zaslona je u biti, plastična folija. Po svojoj prirodi nije toliko oleofobičan kao stakleni zasloni, pa se otisci prstiju prilično lako sakupljaju. Ubrzo postaje prekriven mrljama koje, kada postanu vidljive, budu baš jako vidljive, a to može smetati.

Motorola Razr 40 Ultra ekran

Plastična folija također je nešto manje glatka i skliska pod prstom, tako da ne dobivate uvijek istu fluidnost bez napora, koju nudi staklo prilikom prevlačenja i interakcije sa zaslonom. Ako ste već navikli koristiti plastične folije za zaštitu zaslona telefona, to uopće nije problem. Drugi mogući problem je dugovječnost. Nisam imao ni približno dovoljno vremena s ovim potpuno novim telefonom da znam hoće li izdržati 2-3 godine koje većina kupaca nosi sa svojim telefonima.

Budući da se uredno sklapa po sredini i često otvara i zatvara, uvijek postoji zabrinutost da bi se mogao pohabati nakon dužeg korištenja. S obzirom na to, prednost Motorolinog sklopivog dizajna šarki je u tome što ne stvara jednu jasnu točku pritiska na sredini ploče kao što to čini Samsung i to, uz smanjenje vidljivosti bilo kojeg nabora, znači da nije toliko izložen pritiscima i da se neće toliko vidjeti korištenje.

Motorola Razr 40 Ultra ekran veliki

Međutim, što se tiče zaslona, vrlo je dobar. To je svijetla ploča koja daje obilje svjetla, boje i kontrasta za dobar dojam na videozapise i igre svih vrsta. Budući da je nabor gotovo nevidljiv, nema oštrih izobličenja u sredini zaslona. Nakon što se otvori, možete ga gledati i koristiti baš kao što biste to učinili s pametnim telefonom koji ima standardni zaslon.

Treba reći da zaslon prikazuje boje na odličan način, baš kao što se i očekuje od jednog pOLED zaslona. Glatkoća i fluidnost može se zahvaliti visokim stopama osvježavanja. Jedino što mu nedostaje je pristojna optimizacija Flex Mode. U aplikaciji kamere vidjet ćete da se pogled kamere pomiče prema vrhu zaslona kada je zaslon presavijen pod kutom, ali to se ne događa ni u jednoj drugoj aplikaciji.

 

 

Motorola Razr 40 Ultra: Hardverske mogućnosti

Što se ističe:

 • Snapdragon 8+ Gen 1
 • 8 GB RAM iako postoji i mogućnost od 12 GB RAM
 • 256 GB prostora za pohranu
 • 3800mAh baterija
 • 30W žično punjenje
 • Bežično punjenje od 5W

Možda se čini neuobičajeno za prilično skup telefon u 2023. godini, ali Motorola je odlučila uklopiti Razr 40 Ultra s prošlogodišnjim čipsetom, koji je namijenjen za pametne telefone visokog razreda. To ipak nije nužno loša stvar, jer je taj čipset Snapdragon 8+ Gen 1. Brz je, moćan i dosta dobro optimiziran po pitanju potrošnje energije baterije. To je bio jedan od razloga zašto ga je Motorola odabrala.

Motorola Razr 40 Ultra performanse

Testiranje je dovelo do iznenađujuće dobrih performansi za jednu bateriju od 3800 mAh. Većinu dana, uz klasično korištenje, koje se obično sastoji od pregledavanja društvenih medija, gledanja videozapisa, pregledavanja internetskog sadržaja između 2 i 2 i pol sata dnevno, prije odlaska na spavanje baterija bi ostala na oko 42%. Zapravo, unatoč samo 100 mAh više od Samsung Galaxy Z Flip 4, nikada nisam imao osjećaj da moram paziti na bateriju i to je definitivno dobro.

Kada ga treba ponovno napuniti, tu je mogućnost žičanog punjenja od 30 W koja će vas prilično brzo ponovno napuniti. Nije tako brz kao najbrži žični punjači, ali s obzirom na bateriju relativno malog kapaciteta, dovoljno je brz da bude praktičan. Tu je i mogućnost bežičnog punjenja, ali to je samo 5-wattno punjenje, što znači da nije odviše praktično.

Povezivost dolazi u obliku Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E i 5G povezivosti. Tu je i NFC za beskontaktna plaćanja, koji čak možete koristiti i bez otvaranja telefona, iako ga i dalje morate otključati. S obzirom na to, senzor otiska prsta telefona ugrađen je u bočnu tipku za uključivanje, što je trenutno standard za sklopive uređaje, iako je dostupno i otključavanje licem.

Motorola Razr 40 Ultra kamera

Motorola Razr 40 Ultra: Kamere

Što se ističe:

 • Primarna kamera od 12 MP f/1.5 – PDAF
 • Ultra-širokokutna i makro kamera od 13 MP
 • 32-megapikselna selfie kamera

Moto Razr 40 Ultra pokazala je nastavak takoreći standarda za preklopne telefone; dvostruka kamera na prednjoj strani. Primarna kamera ima veliki senzor od 12 megapiksela, s impresivnim otvorom blende f/1.5. Pridružuje mu se ultra-širokokutni objektiv od 12 megapiksela koji služi i kao makro objektiv. Sve u svemu kamere su u redu i smatram da će dobro poslužiti. U uvjetima jakog vanjskog dnevnog svjetla, fotografije su bile jasne, živih boja no ne toliki živih boja, kao kod fotografija kakve vidimo kod Samsunga.

Motorola Razr 40 Ultra kamere

Uz to, fotografije nisu imale onaj umjetno izoštren, pretjerano kontrastan izgled. Veća se kritika može odnositi na rukovanje svijetlim naglascima i ekspozicijom. Često, u mnogo različitih scenarija, djelovalo je kao da je ekspozicija bila malo previsoka, isporučujući pritom malo prigušene boje, ali, što je još važnije, značilo je da su svijetli dijelovi na slikama bili zamućeni i bez detalja. Bez obzira na to, kamere iako nisu revolucionarne, dosta su dobre da vas ne bi trebale razočarati i da bi trebale dosta dobro obaviti ono što se od njih očekuje.

Primjer fotografija dobivenih sa Motorola Razr 40 Ultra kamerom:

Motorola Razr 40 Ultra test kamere

 

Ultra-širokokutna kamera u redu je na dnevnom svjetlu i kao što je spomenuto, ima dvostruku makro funkciju. To vam omogućuje jako dobro približavanje malim objektima i dobijete slike u fokusu. To znači da kada je došlo do snimanja izbliza, otkrio sam da je bolje pritisnuti opciju dvostrukog zumiranja, jer se tako može dobiti znatno bolja fotografija s boljom dubinskom oštrinom.

 

Motorola Razr 40 Ultra specifikacija

Zaključak

Kada se sve zbroji i oduzme, može se zaključiti da Razr 40 Ultra predstavlja prilično veliki korak naprijed za tržište sklopivih pametnih telefona. Veliki zaslon izvana sigurno nagovještava ono što dolazi s tržišta, što bi isto tako mogao biti nagovještaj početka novog trenda maksimiziranja tog vanjskog prostora, kao i vanjskog zaslona uređaja.

Cijena jest visoka, ali nemojmo se zavaravati: Razr 40 Ultra želi biti i po mnogočemu jest pametni telefon iz ”premium” razreda i iako možda nije najbolje od onoga što se nudi na tržištu sklopivih pametnih telefona, definitivno je najbolje od onoga što za ovu godinu nudi Motorola.

Motorola Razr 40+

Specifikacije uređaja:

Zaslon, SoC i pohrana:

 • 6-inčni, 144 Hz pOLED pokrovni zaslon
 • Glavni zaslon od 6.9 inča, 1-165 Hz LTPO pOLED
 • Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 čip
 • 8/12 GB RAM
 • 256/512 GB pohrana

Kamere:

 • 12 MP, f/1.5, OIS glavna kamera
 • 13 MP, f/2.2 ultra-širokokutna kamera
 • 32 MP, f/2.4 selfie kamera

Ostale specifikacije:

 • Baterija kapaciteta 3800 mAh
 • Mogućnosti od 30W žično punjenje
 • Bežično punjenje od 5W
 • Stereo zvučnici
 • IP52 certifikat
 • Gorilla Glass Victus zaštita
 • 5G mogućnosti
 • Dimenzije: 73,95 x 170,83 x 6,99 mm (kada je uređaj rasklopljen)
 • Masa uređaja: 188,5 g
 • Predinstalirani OS: Android 13

Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: oko 1.199 eura ili oko 9.041 kuna (cijena modela od8 GB RAM i 256 GB ROM)

 

Plusevi uređaja:

 • Izvrstan vanjski zaslon
 • Postojanje certifikata za vodootpornost i otpornost na prašinu
 • Dobar vijek trajanja baterije, pogotovo za jedan preklopni telefon

 

Minusi uređaja:

 • Stariji čipset
 • Kamere su dobre, ali nisu sjajne
 • Softveru za vanjski zaslon potrebno je dodatno podešavanje

 

 
pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept