Najbolja Alienware prijenosna računala!

0
najbolja-alienware-prijenosna-racunala!
Najbolja Alienware prijenosna računala!
Za one koji žele najbolje od najboljih. Ako ste u potrazi za najboljim Alienware prijenosnim računalom koje je namijenjeno za igranje igara, onda ste došli na pravo mjesto.

Od svog prvog prijenosnog računala koje je osmišljeno 2002. godine, Alienware je neprestano usavršavao svoj dizajn i komponente ne bi li neprestano pridobivao nove kupce. Iako će korisnicima koji trebaju prijenosno računalo za osnovne zadatke njihova prijenosna računala biti korisna, oni koji traže maksimum u pogledu performansi i mogućnosti i koji si to naravno mogu priuštiti, tražit će najbolje od najboljeg, a to je nerijetko Alienware. Zato ćemo u nastavku ovoga članka reći nešto više o najboljim Alienware prijenosnim računalima, koje možete pronaći na tržištu u ovoj godini.

 

Alienware M18 (2023) NVIDIA GeForce RTX 4090

Alienware M18 (2023) NVIDIA GeForce RTX 4090

Cijena: oko 3.750 eura

 

Ono što nam se sviđa:

 • Ryzen 9-7945HX procesor
 • Nvidia RTX 4090 GPU
 • 18-inčni QHD zaslon

 

Ono što nam se ne sviđa:

 • Cijena

 

Alienware je ovo prijenosno računalo izbacio na 2023 International CES-u, koji je održan u Las Vegasu uz prvenstveno pozitivne reakcije i to s dobrim razlozima.

M18 pokreće Ryzen 9-7945HX procesor s maksimalnim radnim taktom od 5,4 GHz, koji bi se trebao dobro nositi s intenzivnim zadacima. Uz to, dobivate Nvidia RTX 4090 GPU od 16 GB, koja bi svaku igru koju ”bacite” na ovo prijenosno računalo trebala ”vrtjeti” bez ikakvih problema i na najvećim detaljima. Uz to, M18 dolazi opremljen sa 64GB DDR4 RAM i 4-terabajtnim SSD-om, što bi trebalo biti više nego dovoljno za minimiziranje vremena obrade, prijenosa i instaliranja i da osigurate dovoljno prostora za pohranu. Osim toga, dobivate i drugi SSD utor od 512 GB u slučaju ako želite proširiti pohranu.

Što se tiče zaslona, Alienware je ovo prijenosno računalo spojio s 18-inčnim zaslonom QHD+ rezolucije, koji bi trebao isporučivati jasne, živopisne prikaze slike. Brzina osvježavanja od 165 Hz također doprinosi privlačnosti ovog modela, jer ovo dodatno doprinosi fluidnosti prikaza. Laptop dolazi sa svjetlinom od 290 nita, što nije maksimum, ali bi trebalo biti dovoljno za korisnike. Što se povezivosti tiče, između ostalog imate tri USB A 3.2, tri USB 3.0, jedan ThunderBolt utor i jedan HDMI utor.

Alienware x17 (2023) NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti

Alienware x17 (2023) NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti

Cijena: oko 2.400 eura

 

Ono što nam se sviđa:

 • 12th-generation i9 procesor
 • NVIDIA RTX 3080 Ti GPU
 • Razina osvježenja od čak 480 Hz

 

Ono što nam se ne sviđa:

 • Tek prosječan vijek trajanja baterije

 

Alienware x17 R2 je još jedno prijenosno računalo koje je pušteno u prodaju u prvoj polovici ove godine i s obzirom na sve ono što donosi, smatram da će biti jako dobro, pa čak i cjenovno pristupačnije rješenje, za mnoge korisnike. Prijenosno računalo ima Core i9 procesor 12. generacije koji može ići sve do 5 GHz, što bi se trebalo bez problema nositi s najzahtjevnijim zadacima. Procesor je uparen s 16GB RTX 3080 Ti grafičkom karticom, koja bi trebala biti dovoljno snažna za pokretanje većine AAA igara na visokim detaljima.

Nadalje, u osnovnom modelu dobivate 32 GB DDR5 RAM i 1 TB SSD, što bi trebalo biti dovoljno za većinu korisnika. U slučaju da želite više, možete odabrati nadogradnju konfiguracije. Što se tiče zaslona, dobivate FHD zaslon od 17,3 inča, tako da možete očekivati jasne prikaze slika. Zaslon ima 300 nita svjetline, što je u rangu s ostalim sličnim prijenosnicima. Osim toga, dobivate brzinu osvježavanja od 480 Hz, što je puno više od onoga što nude ostala vrhunska gaming prijenosna računala

Kada se govori o vijeku trajanja baterije, laptop ima bateriju od 87 Wh, koja bi trebala trajati oko 4 do 6 sati, ovisno o vašoj upotrebi. Ovo je moglo biti i bolje, no što je tu je.

 

Alienware M17 (RTX 3080 Ti)

Alienware M17 (RTX 3080 Ti)

Cijena: oko 2.000 eura

 

Ono što nam se sviđa:

 • Ryzen 9 6900HX procesor
 • 12GB RX 6850M XT grafička kartica
 • Razina osvježenja od 360 Hz

 

Ono što nam se ne sviđa:

 • Masa prijenosnog računala

 

Ako želite Alienware prijenosno računalo i ako vam je druga misao da želite ako je to moguće, cjenovno pristupačnije Alienware prijenosno računalo, ne bi bilo loše da razmislite o Alienware M17. Prema mišljenju mnogih stručnjaka radi se o jednom od najboljih prijenosnih računala od 17 inča.

Laptop dolazi s Ryzen 9 6900HX procesorom, koji ima osam jezgri i 16 threadova i može raditi na taktu od 4,90 GHz. Igrači će znati cijeniti ono što ovaj procesor nudi, pogotovo jer je uparen s 12GB RX 6850M XT. Radi boljeg konteksta, dovoljno je reći da bi procesor i grafička kartica na ovom laptopu mogli biti i9-12900H i RTX 3080Ti.

Nadalje, ovaj model 17,3-inčni zaslon s Full HD rezolucijom, što znači da u prikaz slike kod igranja vaših igara nećete biti razočarani. Osim toga, dobivate brzinu osvježavanja od 360 Hz, tako da biste trebali moći dobiti iskustvo igranja bez ”kidanja” slike, što znači da možete u potpunosti implementirati V-Sync. Za bolju sigurnost prijenosno računalo ima značajku Windows Hello, tako da korisnici mogu otključati svoje prijenosno računalo prepoznavanjem lica. No postoji i jedan nedostatak ovog prijenosnog računala, pogotovo ako tražite lakše laptope. Masa ovog modela iznosi oko 3.4 kilograma. No bez obzira na to, ovaj Alienwareov model dolazi s jako puno razloga zašto bi ga bilo dobro kupiti, pogotovo ako tražite visokokvalitetno prijenosno računalo uz pristupačniju cijenu. Za oko 2.000 američkih dolara koliko ovaj model košta na internetskim trgovinama, dobit ćete neke jako dobre specifikacije.

 

Stvari koje treba imati na umu kod odabira Alienware prijenosnog računala

Ako pogledate Alienware prijenosna računala koja su danas dostupna, vidjet ćete da se svi modeli dijele na dvije glavne serije: seriju X i seriju M. Na CES sajmu koji se održao ove godine, proizvođač je pokazao neke informacije u pogledu novih, nadolazećih modela, odnosno u M16, M18, X16 i X14.

U čemu je prvotna razlika između ovih skupina modela?

Za početak, prijenosna računala serije X prijenosna su računala tankih dimenzija, naravno namijenjena za igranje. Modeli iz ove skupine dolaze u modelima od 14, 15, 16 i 17 inča, s time da su X14 i X16 nove varijante. S druge strane, prijenosna računala iz M serije stavljaju znatno veći naglasak na performanse. Noviji modeli dolaze u 16-inčnim i 18-inčnim varijantama, dok su M15 i M17 prisutni već neko vrijeme. Što se cijene tiče, možete reći da laptopi serije X koštaju malo više od onih iz serije M.

 

Kako odabrati idealan Alienware laptop za igranje igara?

Procesorske mogućnosti

Prijenosna računala Alienware dolaze s procesorima Intel ili Ryzen. Neki korisnici smatraju da su Ryzenovi procesori bolji, dok neki smatraju da je bolji izbor Intel. Kakav ćete vi odabrati ovisi o vašim željama, preferencijama i onome što je vama kao korisniku važnije kod procesora. Budući da su ova prijenosna računala ”premium” ili vrlo visoke klase, to znači da imaju najnovije procesore. Na primjer, Alienware M18 2023 Edition ili izdanje iz ove godine, dolazi s Ryzen 9-7945HX, odnosno s procesorom koji se može usporediti s nekima od najboljih Intelovih prijenosnih računala 13. generacije.

 

Mogućnosti grafičkih kartica

S obzirom na to da su sva Alienware prijenosna računala namijenjena igračima igara, odnosno korisnicima koji ponajprije svoje prijenosno računalo žele koristiti za igranje zahtjevnih igara, to automatski znači da mnogi modeli dolaze sa snažnim grafičkim karticama, koje se mogu nositi sa zahtjevnim igrama. Na primjer, najnovija iteracija Alienware m16 dolazi s NVIDIA RTX 4000 serijom grafičkih kartica. Uz to, možete se odlučiti za prethodnu verziju koja dolazi s GPU-om serije RTX 3000, ako je to ono što želite. Bilo kako bilo, svaki Alienware laptop opremljen je snažnom grafičkom karticom, koja pruža znatno bolje performanse u pogledu igranja igara i općenito odrađivanja zahtjevnijih aktivnosti u odnosu na ”standardne” laptope.

 

Zaslon i prikaz slike

Kada se razmatra kvaliteta zaslona prijenosnog računala, ovdje treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Najprije treba uzeti u obzir dimenzije, odnosno veličinu, budući da su Alienware prijenosna računala dostupna u verzijama od 14, 16 i 18 inča. Ovisno o tome za što ćete sve koristiti ovo prijenosno računalo, ali i preferencijama, odabrat ćete veličinu koja vama najviše odgovara. Nadalje, zasloni prijenosnih računala Alienware dolaze u različitim rezolucijama: od 1080p, 1440p i 4K. Kada se sve ovo uzme u obzir, “prava” razlučivost ovisit će najviše o tome koliko novca ste spremni izdvojiti, kao i o zahtjevima. No neke stvari treba imati na umu ovdje, kao što je na primjer činjenica da će vam 4K razlučivost će vam dati četiri puta oštriju sliku od zaslona sa Full HD prikazom slike.

 

Ako tražite najbolje od najboljeg iz svijeta Alienware prijenosnih računala odaberite Alienware M18 (2023) NVIDIA GeForce RTX 4090. Ako želite snažno prijenosno računalo koje je ponajprije namijenjeno za igranje, s najnovijim komponentama, u tom slučaju bi Alienware M18 bio idealan model za vas. Prijenosno računalo dolazi s procesorom Ryzen 9-7945HX i NVIDIA GeForce RTX 4090, što je moćna kombinacija koja može pokretati zahtjevne igre na maksimalnim detaljima, kao i programe. Osim toga, dobit ćete i zadivljujući zaslon od 18 inča s QHD rezolucijom, koji bi trebao pružiti impresivno iskustvo igranja. Brzina osvježavanja od 165 Hz trebala bi učiniti igre dodatno responzivnima.
pcchip.hr