Samsung Galaxy Tab A8 vs. Samsung Galaxy Tab A7 – donosi li novi model tableta dodatnu vrijednost ili se radi o gotovo identičnim uređajima?

samsung-galaxy-tab-a8-vs.-samsung-galaxy-tab-a7-–-donosi-li-novi-model-tableta-dodatnu-vrijednost-ili-se-radi-o-gotovo-identicnim-uredjajima?


Dok Apple dominira na tržištu u kategoriji skupljih i po specifikacijama moćnijih tableta, na neke od najboljih jeftinih i pristupačnih tableta često se ne obraća pozornost. Ako tražite tablet s velikim zaslonom koji će vam poslužiti za obavljanje uobičajenih zadataka kao što su gledanje najdražih streaming servisa, korištenje e-maila ili pretraživanje interneta, Samungovi „budget“ tableti sigurno će biti ono što vam je potrebno.

Samsung Galaxy Tab A8 izašao je 17. siječnja na tržište i spada pod kategoriju cjenovno dostupnih tableta. Pruža sve osnovne funkcije tableta koje će vam biti potrebne, no veliko je pitanje ako zaista nudi nešto novo u odnosu na prethodnika – Galaxy Tab A7. U nastavku teksta pročitajte nešto više o tome.

Samsung Galaxy Tab A8 recenzija

Cijena, dostupnost i povezivost

Iako smo navikli na sustavno povećavanje cijena u zadnje vrijeme, to se kod Samsung Galaxy Tab A8 uređaja nije dogodilo. Njegova se cijena kreće oko 200 eura, a možemo se prisjetiti kako se u tom cjenovnom rangu kretao i njegov prethodnik Galaxy Tab A7. Pogleda li se trenutna situacija na hrvatskom tržištu, Galaxy Tab A7 se teže moći naći pa je zato i cijena od oko 200 eura i dalje zadržana premda se radi o starijem modelu.

Kad govorimo o povezivosti, Galaxy Tab A8 nema neke velike promjene u tom kontekstu te se u Europi prodaju Wi-Fi + Cellular modeli.

Samsung Galaxy Tab A8 ekan

Dizajn

Na Galaxy Tabu A8 napravljene su male preinake po pitanju dizajna. Prednja strana tableta uglavnom izgleda kao i kod prethodnog modela jer ima prilično veliki okvir oko zaslona te zvučnike na obje strane. Promjena je u činjenici što Tab A8 ipak izgleda uglađenije zahvaljujući dizajnu s pravim kutovima i mnogo dojmljivijoj stražnjoj kameri.

Samsung Galaxy Tab A8 zaslon

Zaslon

Zaslon predstavlja jednu od razlika između Tab 8 i Tab 7 uređaja. Na prvi pogled to možda nije vidljivo kad se analiziraju njihove specifikacije jer sama razlika od 0.1 inča u veličini (10.5 prema 10.4) ne predstavlja neku veliku promjenu. Zbog toga se prava razlika nalazi u nečemu drugom.

Galaxy Tab A8 ima 1200p (2000 x 1200) i omjer širine i visine slike 5:3 pa se radi o širem zaslonu koji ipak malo nadilazi standard 1920 x 1080. Koliku razliku čini taj dodatak? Malo poboljšanje kvalitete slike na zaslonu ove veličine ipak neće biti toliko vidljivo. Sam zaslon je sjajne kvalitete i nećete imati nikakve probleme s reprodukcijom omiljenih sadržaja, no jedino što ćete moći uočiti je nešto šira slika koja će najviše biti vidljiva prilikom gledanja filmova.

 

Softver

Galaxy Tab A8 odnosi malu prednost u kategoriji softvera. To zapravo ni nije neko iznenađenje jer se radi o novijem modelu. Galaxy Tab A7 bio je izašao na tržište s Androidom 10 te je naknadno dobio zaključno ažuriranje za Samsungov One UI build za Android 12.

Galaxy Tab A8 dolazi s Androidom 11 i već je najavljena mogućnost trenutnog ažuriranja na Android 13 što je zaista dobra vijest za korisnike. S druge strane, u tehničkom smislu bi to moglo biti sve od budućih ažuriranja jer je obećano dobivanje dvije verzije Androida. Možda postoji mogućnost za dobivanje Androida 14, no vrijeme će pokazati ako će Samsung ignorirati preskočeni Android 12.

Samsung Galaxy Tab A8 test

Izvedba

Svakom kupcu treba biti jasno da Galaxy Tab A7 i Galaxy Tab A8 nisu tableti namijenjeni za ozbiljan rad i kvalitetniji gejming. Unatoč tome, postoji razlika među njima jer Tab A7 koristi Snapdragon 622, dok se unutar Taba A8 smjestio Unisoc Tiger T618. Unisoc čipset ipak ima nešto bolju izvedbu i testiranja su pokazala da se pojavljuje manje zastajkivanja i potencijalnih glitcheva prilikom navigacije korisničkim sučeljem ili odrađivanja nekih od osnovnih zadataka. Bezobzira na to što neke razlike u čipsetu postoje, nemojte misliti da se radi o uređajima za multitasking.

Preporuča se kupnja Taba A8 s 4 GB RAM-a (kod Taba A7 postoji samo opcija s 3 GB RAM-a) jer se za malo veći iznos dobiva nešto brži i fluidniji uređaj.

 

Baterija

Kod oba uređaja dobit ćete istu bateriju s kapacitetom od 7040 mAh, no to uopće nije loša stvar. Rad na Tabu A8 i Tabu A7 trajat će tijekom cijelog dana, a kod prosječnog korištenja imat ćete garantiran period od 10 sati korištenja i u ovom slučaju je baterija jedan od kvalitetnijih dijelova oba tableta.

Samsung Galaxy Tab A8 KAMERA

Kamere

Iako oblik i dizajn stražnje kamere na Galaxy Tabu A8 izgledaju bolje, kvaliteta slike se nije promijenila. 8MP stražnja kamera na oba uređaja može napraviti solidne fotografije, no krajnji rezultat ipak će izgledati zrnato i u uvjetima sa slabijim svjetlom bit će i niža kvaliteta.

S prednjom kamerom od 5MP je slična situacija. S njom videopozivi na oba uređaja mogu proći, no samo ako vam nije bitno koliko vas jasno druga osoba vidi te ako uglavnom pričate s prijateljima i članovima obitelji.

Samsung Galaxy Tab A8 cijena

Zaključak

Za većinu ljudi ipak će postojati razlog za kupnju Galaxy Taba A8 jer, općenito gledano, ipak pruža nešto bolju izvedbu od Galaxy Taba A7. Mnoge stavke njihovih specifikacija su slične ili iste, ali ipak ćete primijetiti da Tab A8 nudi opcije 4GB RAM-a i 128 GB unutarnje memorije pa će korisnici moći imati nešto bolje iskustvo s tabletom. S druge strane, Tab A7 dolazi samo s 3 GB RAM-a i nema opciju od 128 GB memorije pa je jasno kako ima određena ograničenja.

Također je vidljivo da Unisoc Tiger T618 čipset i novije Android verzije dodaju još neke elemente kod Taba A8 pa se može reći da s njegovom kupovinom ipak dobivate i nešto bolju vrijednost.

Tablica s usporedbom svih specifikacija Galaxy Taba A8 i Galaxy Taba A7:

Galaxy Tab A7 Galaxy Tab A8
Čipset Snapdragon 662 Unisoc Tiger T618
Zaslon 10.4 inčni LCD; 2000 x 1200px 10.5 inčni LCD; 1920 x 1080px
RAM 3GB 3GB ili 4GB
Pohrana 32GB ili 64GB; može se proširiti s microSD karticom 32GB, 64GB ili 128GB; može se proširiti s microSD karticom
Baterija 7,040mAh 7,040mAh
Portovi USB-C, microSD, utor za slušalice USB-C, microSD, utor za slušalice
Operativni sustav Android 10 (može se nadograditi na Android 12) Android 11 (može se nadograditi na Android 13)
Prednja kamera 5MP 5MP
Stražnja kamera 8MP 8MP
Povezivost Wi-Fi, Bluetooth 5.0 Wi-Fi, LTE, Bluetooth 5.0
Dimenzije 247.6 x 157.4 x 7 mm 246.8 x 161.9 x 6.9 mm
Težina 476 g 508 g
Punjenje 15 W 15 W
Boje tamno siva, srebrna, zlatna siva, srebrna, ružičasto zlatna

 

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top