Samsung telefoni dobivaju novi mod koji štiti vaše podatke tijekom servisiranja ili popravka uređaja

samsung-telefoni-dobivaju-novi-mod-koji-stiti-vase-podatke-tijekom-servisiranja-ili-popravka-uredjaja

Popravci pametnih telefona u privatnom aranžmanu ili s korištenjem garancija uobičajeni su postupci koje je gotovo svaki korisnik jednom morao napraviti. Nekad su popravci izgledali malo drugačije jer su i mobiteli bili jednostavniji, no danas je to jedna sasvim druga priča. Ponekad nismo ni svjesni koliko je samo podataka na našem pametnom telefonu dostupno nekome tko vrši popravak i kako na lak način može doći do njih.

Maintenance Mode

Maintenance Mode

Gotovo sigurno možemo potvrditi kako veliki broj korisnika prilikom prosljeđivanja mobitela na popravak ne radi nikakve mjere predostrožnosti, a možda je i najčešća pogreška da se uopće ne rade odjave s aplikacija, korisničkih računa te ostalih servisa koji sadrže vrlo važne podatke.

Dovoljno je samo da vam netko uđe u Google korisnički račun i već ima pred sobom osobne i financijske podatke koje se može kompromitirati. Naravno, uvijek polazimo od činjenice da u servisima za popravak rade osobe koje su profesionalne i ozbiljno shvaćaju privatnost korisnika, no uvijek je dobro imati određenu mjeru opreza i prethodno pripremiti svoj uređaj.

Nakon uspješnog pilot projekta u Južnoj Koreji, Samsung je plasirao van svoj novi „Maintenance Mode“ za sve Galaxy uređaje. Radi se o modu koji pomaže korisnicima u zaštiti povjerljivih podataka kad se njihov telefon preda na servisiranje ili popravak.

 

Ciljevi „Maintenance Modea“

Samsung je s uvođenjem „Maintenance Modea“ nastojao smanjiti strah i razinu stresa korisnika u situacijama servisiranja i popravka uređaja na način da se povjerljivim podacima na njemu nikako ne može pristupiti, čak ni putem izravnog fizičkog pristupa.

Seungwon Shin, Samsungov voditelj odjela za sigurnost, naveo je kako su cijeli naši životi na telefonima – od kreditnih kartica do obiteljskih fotografija – pa „Maintenance Mode“ daje dodatni sloj sigurnosti za čuvanje privatnosti.

 

Kako postaviti „Maintenance Mode“?

Novi mod korisnicima će biti dostupan unutar „Settings“ aplikacije pod izbornikom „Battery and device care“. Jednom kad se omogući, ostaje aktivan nakon svakog ponovnog pokretanja uređaja.

Maintenance Mode“ zapravo stvara pomoćni korisnički račun na uređaju koji je kompletno izoliran od svih aplikacija koje je korisnik instalirao, svih pohranjenih podataka te cijelog sustava datoteka.

S njime će podaci, fotografije, dokumenti i poruke vezani uz vaš korisnički profil postati nedostupni drugim korisnicima.

Samsung još uvijek preporučuje backup važnih podataka kako bi se osigurala mogućnost njihovog vraćanja u slučaju da se nešto dogodi sa sustavom pohrane tijekom servisiranja ili popravka uređaja.

Maintenance Mode“ omogućit će serviserima izvođenje svih radnji koje su potrebne prilikom popravka, a to su testiranje funkcija uređaja, pokretanje sistemskih aplikacija, preuzimanje softvera iz Galaxy Storea itd.

Jednom kad se uređaj vrati korisniku i on unese svoju regularnu lozinku za korisnički račun, zamjenski račun „Maintenance Modea“, njegovi podaci i aplikacije koje su putem njega instalirane bit će automatski uklonjeni.

 

Na koje uređaje dolazi „Maintenance Mode“?

Maintenance Mode“ bit će dostupan samo na Samsungovim uređajima iz Galaxy serije i to se neće dogoditi odmah. Planira se njegovo postepeno uvođenje.

Objavljeno je kako će prioriteti biti Samsung Galaxy S21 i S22 serije modela koje pokreće One UI 5 pa će ovi uređaji prvi dobiti novu značajku.

Plasiranje „Maintenance Modea“ odvijat će se tijekom cijele 2023. godine, no zasad Samsung nije objavio nikakav relevantan popis uređaja koji će ga dobiti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top